Kos

Kos är en grön och frodig ö med vidunderliga stränder, god mat, vänliga människor och trevliga städer. Kos är nog mest känt för sitt ganska hektiska nattliv men här finns också mycket annat. Ön ligger inte långt från Turkiets kust och du kan åka till Bodrum på under en timme med snabbfärja. Andra populära närliggande öar är Kalymnos och Leros.

Kos är en av de grekiska semesteröar som har de flesta och kanske också bästa stränderna. Några av de mest kända är Tigaki, Kardemena, Kefalos, Marmari och Lambi. Sanden är fin och förhållandena barnvänliga. På Kos finns allt från hippa boutiquehotell för vuxna till stora familjeresorts med all-inclusive.

När du behöver en paus från stranden finns det många saker att upptäcka på Kos. Besök t.ex. korsriddarborgen från 1300-talet som ligger nära Kos stad, eller borgen Antimachia från 1500-talet. Vacker utsikt får du på köpet. På öns östliga sida kan du bada i varmt källvatten som kommer från vulkanen Nissyros. Det blir upp mot 50 grader varmt.

Kos är kanske inte känt för att vara surfarnas favorit men det är faktiskt ett bra resmål om du vill vindsurfa eller kitesurfa. Den relativt öde stranden Kohilari på Kos nordvästra hörn är perfekt för detta ändamål.

Om du söker fest, party och puls är det i Kos stad du ska bo. Här finns många hundra barer, restauranger och nattklubbar.

På Kos finns det bra bussförbindelser där bussarna avgår frekvent mellan Kos stad och öns andra städer. Hyr man en bil, motorcykel eller cykel kan man enkelt ta sig runt och hitta små undangömda stränder och städer som inte täcks av de lokala busslinjerna.

Vem passar detta resmål för?

Kos passar för de flesta men det är stor skillnad på hur du kommer uppleva ön. De mest familjevänliga städerna är Marmari, Kardemena och Tigaki. Psalidi passar bra för vuxna utan barn (stranden har rullsten). De unga vuxna vill nog gärna bo i eller nära Kos stad eller Lambi med det berömda musikkaféet Mylos Beach.

När är det bäst att resa hit?

Sommaren startar i mitten av maj med tempetaturer på upp mot 25 grader. I juni, juli och augusti kan det bli uppåt 30 grader. I september och oktober varierar temperaturerna från 20 och upp till ca 25 grader. Från november och fram till april kan du räkna med dagstemperaturer på mellan 13 och 18 grader och med ganska stor chans för regn räknat i antal regnfria dagar.

Sök, jämför, spar! sistaminuten.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Kos
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 15°C 7°C
februari 16°C 8°C
mars 17°C 9°C
april 21°C 12°C
maj 25°C 15°C
juni 30°C 19°C
juli 32°C 21°C
augusti 33°C 22°C
september 29°C 19°C
oktober 25°C 15°C
november 21°C 12°C
december 17°C 9°C
Prognos för Kos