Ganska små, grekiska öar

Ganska små, grekiska öar

Publicerad: 2024-06-24 - Uppdaterad: 2024-06-24

– som är fyllda till bredden med innehåll

Vissa öar är bara lite mer än andra. De har fler stränder, fler badvikar, trevligare städer, bättre restauranger… och när ön är liten, är också avstånden korta.  

Kalendern säger midsommar, men på många av Greklands lagom stora öar har sommaren precis börjat – och den håller i sig ända till oktober.

Bra erbjudanden på resor till ganska små, grekiska öar

Vakre Korfu by på øya Korfu.
Vakre Korfu by på øya Korfu.

Korfu

– ön med den vackra huvudstaden

Korfu stad är en av de vackraste städerna i den grekiska skärgården – och badvikarna som kantar Korfus kust är både charmiga och olika.

Vill du ha en lugn semester i vackra omgivningar är Agios Gordis ett bra val. Dassia och Moraitika bjuder också på lugn och ro. Vill du däremot ha livlig semester är Gouvia ett bra resmål – och vill du kunna festa dygnet runt kommer du garanterat att trivas i Kavos.

Hitta billiga resor till Korfu

Samos

– inte så mångas förstaval

…men det borde det vara. För Samos är ett helt fantastiskt resmål! De flesta som reser hit väljer att bo i Pythagorion på södra sidan av ön – eller till Kokkari på nordkusten, där du hittar några av Samos finaste stränder.

Oavsett var du väljer att bo är Samos inte större än att du kan se det mesta ön har att erbjuda på en och samma resa. Och ja – Samos passar hela familjen!

Hitta billiga resor till Samos

Solnedgangene ved Oia på Santorini er en opplevelse
Solnedgangene ved Oia på Santorini er en opplevelse

Santorini

– mer Instagram-vänligt blir det inte 

Synen av Santorini är så välkänd att du kommer att tro att du har varit där, även om du inte har det. Den lilla ön med vita hus med blå kupoler, som trängs i branta sluttningar ned mot havet, är utan tvekan den mest fotograferade i Grekland. Kanske framförallt tack vare sina vackra solnedgångar.

Den mest populära staden på Santorini är Oia – men Kamari och Perissa, som ligger på motsatt sida av ön, är minst lika väl värda ett besök. Stränderna här är fantastiska, med gott om aktiviteter för både liten och stor.

PS! Santorini är en perfekt utgångspunkt om du vill öhoppa i Kykladerna, eftersom det går färjor till ett stort antal grekiska öar härifrån.

Hitta billiga resor till Santorini

Skiathos huskes fortsatt fra filmen Mamma Mia
Skiathos huskes fortsatt fra filmen Mamma Mia

Skiathos

– vacker på vita duken, och i verkligheten

Många minns säkert Skiathos från filmen Mamma Mia. Trots att det var länge sedan – och trots att de flesta scenerna spelades in på grannön Skopelos…

Skiathos är den minsta ön i ögruppen Sporaderna, och den mest populära. Kanske för att ön är välsignad med över 60 stränder och badvikar? Och ja – det är fortfarande lika vackert här som när Meryl Streep och Pierce Brosnan dansade barfota uppför sluttningarna, till tonerna av The winner takes it all.

Hitta billiga resor till Skiathos

Parga ligger i vakre omgivelser på det greske fastlandet
Parga ligger i vakre omgivelser på det greske fastlandet

Parga og Lefkas

– ökänsla på fastlandet

Parga är som en amfiteater av färgglada hus längs en sluttning ner mot havet. Det finns stränder både i och strax utanför stan, med vit sand och klart badvatten. Ute i viken finns flera små öar – och lite söderut ligger en större ö. Det är Lefkas.

Lefkas är känd för sina vackra stränder, många charmiga små byar och sin genuina grekiska atmosfär. En bro förbinder Lefkas med fastlandet på nordsidan, och från södra delen kan du ta färja till grannön Kefalonia. 

…om du bör resa till Parga eller Lefkas är bara en smaksak. Vägen mellan havet, tavernan och den grekiska landsbygden är kort, oavsett vad du väljer!

Hitta billiga resor till Parga och Lefkas