Sök resa
Xian Reseguide

Xian Reseguide

Kejsarstaden i Kina är unik på så många sätt. Vibrerande, historisk, spännande och krigisk. Det var här Kina blev Kina och är det fortfarande.

Äventyret Imperial City Xian började med imperiebyggaren kejsar Qin, kejsaren som landet är uppkallat efter, några århundraden före Kristus. Han är bäst känd för oss för sin stora terrakottagrav, som skapades och begravdes med honom. En vidskepelse som skulle se till att han bevakades varhelst han reste efter det eviga mörkret.

Också Han – kejsaren som kom till makten ett par hundra år efter Qin använde terrakottakrigare men i mycket mindre storlek, och inte så skräckinjagande som Qin.

Något som är mycket spännande är att Qins grav öppnats, och att många av de andra kejsare som ligger begravda i området, aldrig öppnats. Många är rädda för att det betyder otur, och myter om guldpalats och kvicksilverfloder lever och frodas ännu. Det är därför en stad med en fantastisk historia som ger ett överväldigande intryck.

Till Xian från Stockholm

Xian     nätter     Se mer
Xian     nätter     Se mer

Till Xian från Göteborg

Xian     nätter     Se mer
Xian     nätter     Se mer

Till Xian från Köpenhamn

Xian     nätter     Se mer
Xian     nätter     Se mer

Mer om Xian

Ett av Kinas bästa museer, Shaanxi provinsens Naturhistoriska museum ligger också här och kan ge dig en grundlig introduktion till stadens välstånd genom cirka 400 tusen föremål av historiskt värde. Mycket spännande, särskilt eftersom Xian har varit centralt för Kinas civilisationsutveckling och utveckling.

En annan attraktion, vilket också det är ett tecken på stadens storhet, är de enorma stadsmurarna. Nu har ju Kina också den kinesiska muren, så enorma är kanske lite överdrivet, men med en längd av 14 km och en höjd på upp till 12 meter, är det ändå ett arkitektoniskt underverk som för alltid skyddar medborgarna här.

Det finns mycket att se och uppleva i Xian, och traditionella medicinmarknader är sprängfulla av exotiska varor för skandinaviska ögon. Väl värt att se, även om självmedicinering kanske inte är det smartaste här.Hektiska basarer i sann kinesisk anda är det också möjligt att uppleva, och det kan vara fint att få både handgjorda och visuella shoppingminnen med sig hem från Kejsarstaden.

När du är i Kina bör du också unna dig att prova det lokala köket. Det finns många restauranger i Xian som serverar mat som man skryter över.

En hel stadsdel i Xian är muslimsk och som utvecklats av rester av näringsidkare som kom till landet från Arabien för hundratals år sedan. Här ligger också en av Kinas största moskéer och mycket av stadskärnan bär tecken på muslimsk närvaro.