Sök resa
Warszawa Reseguide

Warszawa Reseguide

Det nya Warszawa är en av Europas mest levande, gnistrande och innovativa städer. I tillägg till de vackra fasaderna är detta en stad värd att svänga förbi.Här ligger Europas största friluftsmarknad, vackra parker, och de har sitt egna Versaille, barockslottet Wilanow. Med en mycket bekväm prisnivå är detta ett bra ställe att få julhandeln gjord och få goda upplevelser på köpet.

RESA RUNT

Kollektivtrafiken i Warszawa består av buss, spårvagn och tunnelbana. Tunnelbanan (Metro) är mest effektiv och bekväm, speciellt i rusningstrafik. Det är samma biljetter som gäller för de tre transportsätten och de kan köpas i tidningskiosker. På bussen (autobus) eller spårvagn (tramwaj) stämplar du din biljett i biljettmaskinen. Metronätet består fortfarande bara av några få linjer och är lätt att navigera. Nedgångar till stationerna är markerade med ett stort rött “M”.

Res till Warszawa från Stockholm

Warszawa     nätter     Se mer
Warszawa     nätter     Se mer

Res till Warszawa från Göteborg

Warszawa     nätter     Se mer
Warszawa     nätter     Se mer

Res till Warszawa från Malmö

Warszawa     nätter     Se mer
Warszawa     nätter     Se mer

Res till Warszawa från Köpenhamn

Warszawa     nätter     Se mer
Warszawa     nätter     Se mer

Mer om Warszawa

Du hittar taxibilar i hela staden. De är billiga, men kan ibland ha turistpriser, så se till att taxametern är påslagen. Du kan stoppa en taxi på gatan, gå till en taxistation eller boka en MPT Radio Taxi (tel 919) eller Taxi-Lux (tel 96 66)

En middag på en mellanklass restaurang kostar ca 100 kr.

RESTAURANGER

Warsaw Tortilla Factory, Ulica Wspólna 62. Billig och äkta mexikansk snabbmat. Omtyckt av lokalbefolkningen. Billigt.

Mjölkbar Familijny, Nowy Swiat 39. Mjölk barer har återigen vunnit kultstatus. De serverar polska husmanskost med aluminiumbestick på plast tallrikar. Värt ett besök. Billigt.

U Szwejka, MDM Hotel, Constitution Square 1. Känd för bra pub mat, en massa ölsorter, bra stämning och camembert med tranbärssås. Medium.

Qchnia Artystyczna, Palac Ujazdowski, Aleje Ujazdowskie 6. Modernt och vackert i en lokal som ständigt ändrar dekor, beroende på arkitektens humör. Ligger på slottet Ujazdowski. Internationell och kreativ matlagning, utmärkta sallader. Medium.

Fukier, Main Starego Miasta 27, precis intill Gamla Stans torg, tel 022-831 10:13. En utmärkt restaurang om du vill prova polska specialiteter, vare sig det traditionella rätterna eller nyare kreationer. God vallmokaka och ostkaka. Trevliga lokaler med ekgolv, hängande örter, blommor och levande ljus. DYRT

Boathouse, Wal Miedzeszynski 389A. www.boathouse.pl. Stilriktig restaurang med stor uteservering och utsikt över floden Wisla. Ligger runt 10 minuter från centrum med bil. Medelhavsmat med inspiration från Italien. DYRT

UTELIV OCH NATTLIV

Piekarnia, ulica Mlocinska 11. Nattklubb med det konstiga namnet “Bageri”. Här spelar de kändaste DJs i Polen. De mesta är house.

Ground Zero, Ulica Wspólna 62. Modern rund nattklubb med stort dansgolv. På helgerna fyllt med både lokala och utländska gäster. Blandad klubbmusik.

Cztery Katy, ul. Wilcza 31. För seriösa drickare. För polsk vardagspilsner. Inga krusiduller. Cigarettfimpar, fotboll på kabel-tv, människor från området. Öppet till 03:00.

Pub Harenda ulica Krakowskie Przedmiescie, Omtyckt pub med centralt läge. Har ibland live rock eller jazz eller en DJ. Har också en biergarten.

Turistbyrån finns bland annat på flygplatsen och i centrum på Krakowskie Przedmiescie 39.

Muzeum Narodowe, Aleje Jerozolimskie 3 vid Krakowskie Przedmiescie. Omfattande samling med allt från antik konst till polsk 1900-talskonst samt tillfälliga utställningar. Stängt på måndagar.

Palac Kultury (Kulturpalatset), Plac Defilad 1. Ett minne från det gamla Sovjetunionen, som man nu sakta börjar att acceptera. Kulturpalatset är synligt från hela stadens centrum och har en takterrass med utsiktspost där man kan hyra kikare. Öppet varje dag.

Krakowskie Przedmiescie. En pompös gata med ljusa, majestätiska byggnader som rymmer en uppsjö av butiker, mysiga caféer och gallerier. Missa inte Santa Anna kyrka.

Salutorget i Gamla Stan, Main Starego Miasta. Fram till slutet av 1700-talet var detta det viktigaste torget i Warszawa. Det omges av pastellfärgade bostadshus och huserar konstnärer, hästdroskor och cafébord

Kungliga slottet, Plac Zamkowy 4. Ett barockslott i gamla stan som tidigare även varit parlament. Sprängdes 1944, men har byggts upp igen och är nu ett museum. Öppet varje dag.

Wilanow, Warszawa Versailles. Storslaget barockslott i en vacker park där tårpilar hänger längtansfullt över fiskdammar och välklippta gångvägar.

SHOPPING

Warszawa har flera stora köpcentra. Utbudet är enormt. Det görs också fina smycken i Polen, särskilt i silver, och det är en del köpcentrum runt gamla stan och Nowy Swiat som också säljer konst och antikviteter. Den mest varierade shoppingen finns i området mellan Kulturpalatset och Krakowskie Przedmiescie.

Galeria Centrum, Ulica Marszalkowska 104/122, vid Kulturpalatset. Centralt varuhus. Bra urval av kläder, inredning och makeup.

Marknaden vid Kulturpalatset, Plac Defilad 1. En marknad som nu är under tak bredvid Kulturpalatset. Kläder, skor, glas, porslin, väskor, varumärken och okända märken.

Centrum Handlowe KLIF, ulica Okopowa 58/72. Ett centrum med cirka 80 butiker som säljer allt från kläder till elektronik och inredning.

Empik Megastore, hörnet Nowy Swiat och Aleje Jerozolimskie. Stor bokhandel över två våningar med böcker, tidskrifter, engelska tidningar och musik.

Stadium Dziesieciolecia, i Pragaområdet, vid bron Poniatowski. En av de största marknaderna i Europa. Nyckelord: Ficktjuvar ..

SÄKERHET

Det finns en hel del problem med småbrottslighet i Polen, särskilt i storstäderna. Lägg därför alltid värdesaker du inte behöver i hotellets kassaskåp. Var särskilt medveten på kollektivtrafiken och vid sevärdheter och andra platser det är trängsel.