Sök resa
Vilamoura Reseguide

Vilamoura Reseguide

Vilamoura är golfstället framför alla i Portugal, med 18 av landets bästa banor. Semesterorten är faktiskt byggd speciellt för att serva golfare och har även en av Portugals största småbåtshamnar för lyxbåtar. Vilamoura är skapad av privata utvecklare för att tillfredsställa de flesta behov en modern turist kan ha, vilket även innebär tennis, ridning, bowling, segling, go-kart, pistolskytte, styrketräning, djuphavsfiske och allehanda vattensporter. Men glöm “gamla stan och smala gränder”, Vilamoura har inget sånt – här är det modernt och systematiskt.

HOTELL OCH STRÄNDER

Vilamoura har god kapacitet med 10.000-tals bäddar och stora anläggningar, många 5-stjärniga. Därför också staden en favoritdestination för stora och små konferenser. I total yta är Vilamoura ganska stort. LIte bakåt i staden hittar man parker och stora grönområden och inblandat ligger uthyrningsvillor och lägenhetskomplex förbundna med långa, raka vägar. Utvecklaren – det är faktiskt bara ett företag som står bakom alltsammans – betonar att platsen bör ha en viss profil och stil och är särskilt noga med att understryka att de vill skydda miljön. Du kunde lika gärna vara i Florida eller Marbella – och om du anländer i ett privat plan så finns ett litet privat flygfält att landa på …

Marinan, som har ungefär 1000 båtplatser är stadens spektakulära centrum. Både öster och väster om denna ligger det långa, fina sandstränder som fått EU:s Blå Flagg för bra renhet och underhåll. Västerut, mot Albufeira, ligger Falésia stranden med vackra sandstensklippor och en liten lekplats för barnen. På östra sidan av marinan finns en livlig strand med stort utbud av vattensporter och en uppsjö av strandbarer och restauranger. Hela det ca 2000 tunnland stora området som utgör Vilamoura är ganska platt, till skillnad från de flesta andra turistorterna i Algarve som ofta har ganska kuperad terräng.

ÄVEN PÅ VINTERN

Vilamoura ligger vid Atlanten och temperaturen i havet är således betydligt lägre än vid destinationer innanför Gibraltar i Medelhavet. Vågorna kan ibland vara höga och strömmarna starka så man måste passa på barnen lite. Men det finns varningsflaggor längs de mest besökta stränderna som berättar om förhållandena är säkra. Eftersom golf är huvudattraktionen, på grund av konferensfaciliteterna och eftersom klimatet är milt på vintern är Vilamoura en plats som gärna besöks också under vintersäsongen men då inte för att bada i havet, snarare i en pool.

 

Res till Vilamoura från Stockholm

Vilamoura     nätter     Se mer
Vilamoura     nätter     Se mer

Res till Vilamoura från Göteborg

Vilamoura     nätter     Se mer
Vilamoura     nätter     Se mer

Res till Vilamoura från Malmö

Vilamoura     nätter     Se mer
Vilamoura     nätter     Se mer

Res till Vilamoura från Köpenhamn

Vilamoura     nätter     Se mer
Vilamoura     nätter     Se mer

Mer om Vilamoura

GOLF

Golfbanorna strax utanför staden är av hög klass; frodigt planterade med pinje och palmer. Vattendammar är ett frekvent inslag, det kan vara bra att ta med sig en extra boll eller två eller fem. Banorna är varierande utmanande och står ofta som värd för internationella turneringar. Det är många som kommer hit bara för golfens skull.

RESTAURANGER, NATTLIV & SHOPPING

Runt den stora och lyxiga marinan ligger restauranger, barer, shopping, bio (engelskspråkig) och nattklubbar. Det finns också ett kasino med alla typer av spel, stor middag kl. 20.30 och klassisk Las Vegas-show lite senare på kvällen – kom ihåg att ta med pass för att komma in. Allt som allt är Vilamoura ganska livligt, även in på småtimmarna.

Vill du ha lite variation finns det gott om restauranger och erbjudanden i grannstaden Quarteira där du också kan besöka Algarves, enligt uppgift, bästa zigenarmarknad. Och om du vill ha ännu mer tjolahopp är det inte alltför långt med taxi till Albufeira.

Butikernas utbud i Vilamoura är av internationell karaktär: designkläder, smycken, klockor, solglasögon mm Men det är inte så många av dem och priserna är generellt högre än på andra håll på Algarvekusten (även på caféer). Vill du verkligen shoppa är det klokt att åka in till den regionala huvudstaden Faro, cirka 30 minuters bilresa bort.

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

Bredvid marinan kan man se resterna av en romersk rikemansvilla; Cerro da Vila, med ett litet men intressant museum. Med en hyrbil (eller möjligen buss) har du många möjligheter att uppleva och se en hel del av det Algarve har att erbjuda. Vad sägs om en tur upp till Monchique-bergen med sina mandel-, apelsin- och olivlundar och frisk luft mättad med eukalyptus? Med bil kan du också nå “världen ände”, Cabo Sao Vicente, Europas yttersta punkt mot sydväst. Här var Henrik Sjöfararens navigationsskola och det är lätt att förstå att de portugisiska sjöfararna ville upptäcka vad som fanns bortom horisonten. Många av städerna är värda ett besök, till exempel: Faro, Portimão och Lagos. Den stolta portugisiska kulturen är mycket närvarande i dem alla.

VATTENPARKER

Det finns två vattenparker i närheten (“Slide and Splash” och “The Big One”) och en kombinerad djurpark / marineland och äventyrsbad; “Zoomarine”. Försök också att få tid för en utflykt till Lissabon. Det tar ett par timmar att köra dit men är väl värt ansträngningen. Charterbolagen erbjuder utflykter till Lissabon, och dessutom lite av varje annat; t.ex. båtutflykter och kulturkvällar.

KORT UTTRYCKT – PASSAR FÖR VEM?

Vilamoura är mycket lugnare än Albufeira och en destination med distinkt “stil och klass” men skall inte låta dig avskräckas av det. Du betalar lite extra för mat och dryck på restauranger men absolut inte mycket mer. Först och främst är detta en favoritdestination för golfentusiaster men Vilamoura är också lämplig för grupper av vänner, familjer och andra som uppskattar ordnade förhållanden. Stränderna är utmärkta. Med all sin genomtänkta layout och arkitektur är inte “charmerande” det första ordet man kommer att tänka på.