Sök resa
Varma källor och härliga naturupplevelser i Grekland - Grekiska turistkontoret

Varma källor och härliga naturupplevelser i Grekland - Grekiska turistkontoret

Hälsa, wellness, spa och termalbad

Följd Aristoteles motto: «Sinnets energi är livets väsen». Han menade att välbefinnande inte bara handlar om fysisk hälsa, det är en övergripande känsla och innefattar inre välbefinnande, kraft och skönhet. Med ett av världens bästa klimat, en unik variation av natur, samt en av de hälsosammaste dieterna i världen, är Grekland det idealiska resmålet för psykisk och fysisk hälsa. Naturliga, termiska källor finns på inte mindre än 850 platser över hela Grekland och dess positiva effekter för hud och hälsa är väl dokumenterade.

Evia, ibland känt som «Euboia», är det andra största ön i Grekland och den tredje största ön i östra Medelhavet och ligger nära Aten, i Attica-prefekturen. Aidipos i Evia och är kanske den mest kända spadtagen i Grekland. Denna trevliga lilla stad ligger i norra delen av Evia och nås från fastlandet med färja från Arkitsa i Fthiotida, 152 km från Aten eller en timme och 40 minuter med bil om man kör motorvägen E75 eller tar bussen från Aten.

Hälsoeffekterna av Aidipsos varma källor har varit kända sedan antiken och nämns faktiskt i texter från Plutarchos, Strabo och Aristoteles. Enligt mytologin så rann vattnet för första gången när Hefaistos slog med sin hammer. Det var en tjänst till gudinnan Athena som trodde att de varma källorna skulle göra Hercules stark och välmående. Under romartiden besökte kejsare och generaler ofta platser och många decennier senare lockar källorna fortsatt många kända personligheter som Winston Churchill, Greta Garbo och Maria Kallas.

Det finns fler än 80 källor i Aidipsos. Vattnets speciella egenskaper i kombination med dess höga temperatur är speciellt välgörande för människokroppen. Temperaturen varierar från 28 grader till 86 grader. Vattnet är rikt på magnesium, kalcium och järn och är extremt läkande. Källorna ligger utspridda på olika platser i staden och kanaler hjälper till att förse hydroterapi-spa.

Läs mer: Thermal Springs (http://www.visitgreece.gr/en/leisure/wellness/thermal_baths)

Photo: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

I nordvästra hörnet av Evia ligger halvön Lihada där du hittar några av öns vackraste stränder: Yialtra, Gregolimano och Aghios Georgios. Enligt den grekiska mytologin skapades halvön då Herkules dödade Lika. Man säger också att Lihada-öarna (Lichadonissia) skapades då Herkules drev förrädaren Lichas ut i havet- Lichas olika kroppsdelar formade då de olika öarna.

Kamena Vourla ligger 178 km norr om Aten och är en av de mest kända sporterna i Grekland tack vare att dess teurapetiska egenskaper varit kända i många decennier. Runt 1926 var det kemisten Michail Pertesis som upptäckte dess extremt höga koncentration av radon i vattnet, som sågs som en stor fördel för människornas hälsa.

Cykling

Att cykla i Grekland är ett nöje. Känslan av frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en egen resekultur. Grekland har en lång tradition av cykling. Det finns cirka 80 cykelklubbar runt om i landet som är involverade i cykling, inklusive BMX och mountainbike.

Det finns flera cykelleder att åka på. Vissa sträckor är mycket krävande på grund av den kuperade terrängen, andra mindre ansträngande, men minst lika vackra. Cyklister, oavsett nivå, kommer att upptäcka att Grekland har en underbar landsbygd.

Photo: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

Attica

Greklands huvudstad Aten erbjuder närhet till såväl berg som hav. Hoppa upp på cykeln och följ med på en förtrollande tur i Atens omnejd. Hela familjen kan vara med, här finns även säkra cykelvägar i fina parker att fara fram i.

Photo: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

Thessaloniki

Thessaloniki, som har en lång tradition cykling, har nyligen lanserat att cykeluthyrningsprogram till en ringa kostnad, så både besökare och lokalbefolkningen kan använda cykeln som en möjlighet till rekreation och också kunna använda det som ett praktiskt alternativ till att åka runt staden.

Läs mer: Touring Greek towns and cities by bike (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/cycling/touring_greek_towns_and_cities_by_bike)

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Volos

Thessaly

Vissa städer är särskilt lämpade för cykling. Som Volos och Trikala. I Trikala är cykelkulturen utbredd och invånarna använder cykeln både som sitt dagliga transportmedel, i idrottssammanhang och som en naturlig del i det sociala livet. I Karditsa finns ett omfattande nätverk av cykelvägar med en total längd på 14 kilometer som gör det enkelt för boende och besökare att ta sig runt i staden med cykel.

Läs mer: Touring Greek towns and cities by bike (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/cycling/touring_greek_towns_and_cities_by_bike)

Photo: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

Vandring

Det är härligt att utforska Greklands olika landskap till fots, man kan upptäcka vikar och ruiner av gamla städer. Grekland är helt enkelt optimalt för dem som vill vandra. Det finns såväl omärkta rutter som välorganiserade system av vandringsleder. Upptäck «det orörda Grekland» och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen på mindre orter längs vägen.

Läs mer: Hiking (http://www.visitgreece.gr/en/nature/paths/mountaineering_hiking)

Photo: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

Alonnisos

Alonnisos är välsignat med ett vackert landskap och små öar utspridda i skärgården. Alonnisos är en ö som är perfekt för den som vill slappna av och njuta av promenader i tallskogar, olivlundar och fruktträdgårdar. Alonnisos är den mest avlägsna av öarna i ö-gruppen norra Sporaderna och är värd för National Marine Park i norra Sporaderna, en tillflyktsort för sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl, monachus monachus.

Läs mer: Alonnisos (http://www.visitgreece.gr/en/greek_islands/alonissos)

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Berget Olympos

Med närhet till både Aten och Thessaloniki, Greklands näst största stad, är området perfekt för den som gillar utöva olika typer av aktiviteter. Förutom vandring kan man prova forsränning, jeepsafari eller mountainbike. Även klättring är ett bra alternativ eftersom berget erbjuder variation av både svårighetsgrad och uthållighet.

Photo: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi

Eptálofos (Delphi)

Denna vandringsled är en del av ett internationellt system av leder. Utgå från byn Eptálofos och vandra hela vägen till det antika Delphi, där oraklet en gång i tiden lär ha huserat.

Photo: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

Arachova

Arachova är en bergsby som ligger vackert vid foten av Mt Parnassus i Viotia i södra Grekland. Det är en av de mest populära vinterdestinationerna i Grekland, en stor favorit för skidälskare och kändisar, eller kanske bara förstagångsbesökare som vill koppla av i det vackra bergsomgivningarna med moderna utmärkta turistfaciliteter.

Läs mer: Karpenisi (http://www.visitgreece.gr/en/mainland/escape_to_karpenisi)

Photo: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

Karpenisi

Är du en naturälskare? Söker du utmaningar som gör att adrenalinet pumpar? Karpenisi är den ideala destinationen för att få uppleva det traditionella sättet att leva och det finns ett stort utbud av aktiviteter under hela året. Så ödsla inte tid, gör en resa till hjärtat av den grekiska naturen och se raviner med imponerande vattenfall, täta skogar och vackra vattendrag.

Läs mer: Karpenisi (http://www.visitgreece.gr/en/mainland/escape_to_karpenisi)

Photo: GNTO Archive-Aristotelian Wall

Berget Athos, Khalkidiki

Berget Athos med omnejd i Khalkidiki, bara 500 meter från kuststaden Olympiadas. Här möter besökare en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning av landskap och fenomen. Området kring berget, som är skyddat av European Convention Natura 2000, är hemvist åt tusentals träd av familjen Fagaceae och 404 arter av växter och örter, samma som en gång hjälpte Alexander den stora att känna igen asiatisk flora. I dess backar finns hundratals vandringsleder som sammanstrålar i Aristotelian Walking Trail.

Klättring

Under antiken var höga bergstoppar symboler för skydd och frihet, men också för utmaningar för människan som alltid skulle utforska jordens gränser. Klättring är en tradition i Grekland, som erbjuder många höga berg att ta sig an.

Photo: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

Kalymnos (Tolvöarna)

Redan på 1990-talet började ryktet om Kalymnos gigantiska klippor att spridas bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Det finns cirka 80 klättringsleder, alla väl märkta. Potentialen för nya vägar och områden att klättra upp för är också stor. Åk hit i september för de bästa förutsättningarna.

Läs mer: Rock Climbing Kalymnos (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/climbing/rock_climbing_on_kalymnos)

Photo: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

Peloponnes (södra Grekland)

När man pratar om att klättra i Grekland bör man även nämna det utmanande Taygetos-berget. Man kan ta sig till toppen genom både klättrings- och vandringsleder. Om man väljer att klättra kan det till exempel göras via en ravin. I genomsnitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Läs mer: Taygetos (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/mountaineering-hiking/mountaineering_in_taygetos)

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

Fågelskådning

Det finns fågelskådartorn och gömställen utplacerade i alla viktiga fågelområden i Grekland. I alla grekiska våtmarker av internationell betydelse finns informationscentraler som kan informera om vilka fåglar man kan förväntas se för tilflället. Elva stora grekiska våtmarker har fått utmärkelsen «internationell betydelse» för att bevara utrotningshotade arter, och då särskilt fåglar.

Läs mer: Evros Delta (http://www.visitgreece.gr/en/activities/land_sports/birdwatching/bird_wathcing_towers)

Photo: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Dadia Forest