Sök resa
Varadero och Havana - snabbguide till Kuba

Varadero och Havana - snabbguide till Kuba

Varadero – sol, sommar, hav, rom, salsa och strand

Denna kubanska semesterstad ligger 150 km öster om Havanna och här har man anpassat utbudet av hotell och underhållning till turister från hela världen. Här finner flera stora resorthotell och all inclusive-hotell. Turismen växer explosionsartat på Kuba och i Varadero har du alla möjligheter att få njuta av solen, stranden och nattlivet.

Stränderna är långa och med vacker vit sand och det finns utmärkta möjligheter för vattensport. På kvällen njuter du av en perfekt Cuba Libre och ser solen gå ned medan luften vibrerar av salsa från barens lilla radio. Det finns också utmärkta möjligheter för livemusik, kolla vad det lokala musikhuset Casa de la Truva har på programmet. Ofta spelar artister i världsklass och det kostar inte så mycket att komma in.

Al Capone

Den legendariska gangstern var känd både för att vara hård men också för att han verkligen kunde njuta av livet. Han lät bygga ett semesterhus i Varadero och huset har nu gjorts om till restaurang. Ät en typisk kubask middag (kyckling, ris, bönor), skölj ner med den goda ölen Buccanero och avsluta med en cigarr,

Havanna

Kubas huvudstad ligger omkring två timmar från Varadero och naturligtvis ska du in och se Havanna. Den gamla stadsdelen som långsamt putsas upp är ett måste, likaså en promenad ner till strandpromenaden Malecon. Avsluta med att hitta en trevlig bar och drick en rom tillsammans med lokalbefolkningen. Revolutionsmuseet är ingen stor upplevelse men något man kan titta förbi. Det är mycket som händer i Havanna nuförtiden. Nya restauranger och butiker kommer varje dag, men fortfarande kan man se att staden är sliten och behöver mycket omtanke.

Lite generellt om Kuba

Överallt möter du vänliga och leende människor. Folk är fattiga men överraskande glada. Dock överallt finns det bedragare som gärna vill ha dina pengar och det finns en del unga kvinnor och män som gärna spenderar en kväll med dig mot att du betalar för middag och några drinkar. Det finns två olika slags pengar: pesos och CUC. Turister kan gärna använda båda två men det är inte helt enkelt att få tag i pesos – du behöver besöka en bank. CUC är turistvalutan och 1 CUC = 1 USD.

Shopping finns det inte så mycket av men en T-shirt från det lokala basebollaget eller en flaska rom kan man alltid ta med hem.

Kuba är väldigt stort

Om du har tid, ta bussen (billigt, effektivt och säkert) till en annan stad som heter Cienfuegos eller ut mot Pinar del Rio – bara för att få en känsla av landet. Men avstånden är imponerande. Till den vackra staden Santiago är det 880 kilometer.

Till Varadero från Sverige

    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer

Till Havanna från Sverige

    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer
    nätter     Se mer

Varadero Kuba 768x250

Lite mer om Varadero

GOLF

Varadero Golf Club är en fin 18-håls golfbanor i vackra omgivningar. Den anlades av en amerikansk miljardär, Irenee Duponts, men efter revolutionen blev banan övertagen av staten – som resten av alla verksamheter på Kub. Här finns en bra restaurang med fin utsikt.

AKTIVITETER

Åk på äventyr med båt. Det finns många små öar längs kusten med fina möjligheter för att snorkla och dyka.

HOTELL

De flesta kommer till Varadero med charterflyg och har därför hotellet inkluderat i paketresan. Men om du själv har bokat flygbiljetter och tar bussen från Havanna är det förvånansvärt enkelt att hitta ett bra ställe att bo till bra pris. Priser från 300 kr per natt med all-inclusive om du vill bo nära stranden, men om du bokar in dig hos en kubansk familj i ett “Casa Particular” kostar ett rum ofta 20-30 CUC per natt. Alla priser är helt fasta och man kan inte pruta på priset någonstans.