Sök resa
Vang Vieng Reseguide

Vang Vieng Reseguide

Vang Vieng är backpacker-himlen. Allt det Ibiza och Ayia Napa någonsin drömt om att bli samlas på en litet, dammigt område mitt i ingenting. Partyt tar aldrig slut, och med majestätiska berg i bakgrunden är möjligheterna oändliga.

Vang Vieng ligger i Laos, ett lilleputtland med sex miljoner invånare mellan Thailand, Kambodja, Vietnam och Kina. Med ett brutalt och dödligt förflutet präglat av kolonialism, krig och kommunistiskt styre är det först under de allra senaste åren västerländska turister börjat få upp ögonen för landet. Unga backpackers är fortfarande i majoritet och billiga vandrarhem anpassade till just denna grupp är också övernattningen det är lättast att hitta.

Medan Laos är allmänt känt som genuint och orört, ett “Thailand innan chartern” är Vang Vieng på många sätt undantaget som bekräftar regeln. Mitt bland mäktiga fjäll och gröna slätter har det uppstått en slags ökenstad som domineras av barer och restauranger. Populära västliga såpoperor sänds i ständig rotation på de många flimrande TV-skärmarna. Här är värdet på en dollar för för länge sedan upptäckt, och praktiskt taget all mat finns tillgänglig i både en normal och en “happy” version. Vad som kan ha funnits av Laotisk kultur har till stor del ersatts med pizza, sprit och indisk curry. Ändå fortsätter ungdomar vallfarten i stor stil. Det man förlorat av asiatiska egenheter tas igen i form av actionfyllda äventyr.

Till Vang Vieng från Stockholm

Vang Vieng     nätter     Se mer
Vang Vieng     nätter     Se mer

Mer om Vang Vieng

För att komma till Vang Vieng måste man först antingen ta sig till den laotiska huvudstaden Vientiane, eller kulturstaden Luang Prabang längre norrut i landet. Från Bangkok i Thailand går det dagliga tåg, buss och flyg i båda riktningarna. Därifrån transporterades man med buss de sista timmarna in i ingenmansland.

Vang Vieng svämmar över av boenden. Området är litet så här är det bara att ta rundan. Det finns en mängd alternativ, så om du vill ha lyx och fantastisk utsikt för 50 dollar eller en maläten madrass på golvet till för en knapp tia finns det något som passar dina behov. Bokning i förväg är onödigt, även under högsäsong finns ett överflöd av rum.

Inget säger Vang Vieng så mycket som de hundratals badringar som dagligen kommer flytande nedför floden. Var morgon transporterar lastbilar ungdomarna upp längs floden med tjocka svarta gummidäck. Sedan använde man dagen på sakta flyta ner floden. Ständigt passerar man barer och hopptorn och lokalbefolkningen är mycket angelägen att dra in dig till deras specifika serveringsställe. Skrangliga trähus skjuter dig i enorm hastighet ut i floden, ofta ackompanjerat av ivriga applåder från de många åskådarna. Alkoholen flyter tillsammans med andra mer eller mindre lagliga droger. Ändå kan det vara värt att notera att Laotiska polisen regelbundet utför provtagning på jakt efter dig som går lite för långt, och även om den mest sannolika sekvensen bara är ett krav på ett personligt ekonomiskt incitament kan det vara en idé att begränsa festandet en aning. Olyckor händer hela tiden, och laotiska sjukhus anses inte vara särskilt mycket mer användbara än ditt egna privata första hjälpen-kit.

Det finns ett antal researrangörer i Vang Vieng som erbjuder allt från vandring och klättring till cykling, både på daglig basis och med boende. Mycket av detta kan enkelt göras på egen hand för en bråkdel av priset. Hyr mountainbikes, kostar inte mer än en dollar, och med en enkel karta är det lätt att göra resan mellan de magiska vackra bergssluttningarna. Jordvägar lindar sig längs det trolska landskapet, och det finns otaliga sevärdheter att se på färden. En stålblå lagun med det passande namnet “The Blue Lagoon” erbjuder det mest fantastiska färgade vatten det är möjligt att föreställa sig, och en mängd djupa grottor som svänger långt in i berget. Utrustad med ficklampor är det möjligt att upptäcka både buddhistiska helgedomar och rum i storlek som kungliga krönings hallar. Doften av våt sten och jord är skarp och gör upplevelsen komplett! Eller vad sägs om att hyra en kanot? Ett populärt alternativ är också att skicka bagaget med bil ner till Vientiane och sedan forsränna nedför floden mot vad som måste vara världens tystaste huvudstad. Det finns många möjligheter i Vang Vieng!