Sök resa
Tampere (Tammerfors) Reseguide

Tampere (Tammerfors) Reseguide

TAMMERFORS – Finlands tredje största stad: Med sina 195.000 invånare ligger Tammerfors (Tampere), 173 km från Helsingfors, är landets tredje största stad och också den största nordiska inlandsstad. En lagom stor men också internationell stad med äventyr året runt, allt från ljusa sommarnätter till vinterkvällarnas blå skymning.

DÅ OCH NU

Tammerfors grundades år 1779 av Gustav III vid Tammerforsen i ett fantastiskt insjö- och åslandskap mellan de två sjöarna Näsijärvi i norr och Pyhäjärvi i söder. Istiden skapade forsen, forsen skapade Finlands största industristad, industrin skapade en grund för byggandet av borgarhus och en bred, utbuktande bro och parker och statyer.

Runt Tammerfors har det funnits permanent bosättning sedan 1000-talet. 1400-talet innebar välmående gårdar och kvarnar, på 1600-talet en marknadsplats, och på 1700-talet en liten by med 200 invånare. Och efter att Gustav III beslöt att grunda en stad här har det bara gått uppåt. År 1820 hade staden knappt 1000 invånare, på 1850-talet omkring 4000, och år 1890 hade siffran stigit till 20.000 och år 1910 till 45.000.

Res till Tampere från Stockholm

Tampere     nätter     Se mer
Tampere     nätter     Se mer

Res till Tampere från Göteborg

Tampere     nätter     Se mer
Tampere     nätter     Se mer

Res till Tampere från Malmö

Tampere     nätter     Se mer
Tampere     nätter     Se mer

Res till Tampere från Köpenhamn

Tampere     nätter     Se mer
Tampere     nätter     Se mer

Mer om Tampere

SEVÄRDHETER

I Tammerfors ligger det mesta bara en kort promenad bort. Om du går längs floden kan du se stora sevärdheter från Finlands industrihistoria, inklusive de gamla fabriksbyggnaderna i rött tegel, som har vaknat till liv igen. En av dessa byggnader är museet Vapriikki (av det svenska ordet “fabrik”), som ligger i Tampella mekaniska verkstads kulturmärkta gamla hus. Idag finns här samlingar från Tammerfors Tekniska museum, Stadsmuseet, Moderna Museet, Science Museum, Skolmuseet och Finlands ishockeymuseum (Europas största). I museibutiken säljs Vapriikkis egna designprodukter i form av glasögon, väskor och accessoarer.Museumsbutiken har också en bastu för 15 till 20 personer.

Finlaysons bomullsfabrik hittar bland annat Finlayson factory outlets, flera biografer och restauranger, Arbetarmuseum och pärlor som restaurang Alexanders palats i nyrenässans och Tallipiha (Stallgården), ett gammalt kuskkvarter som har återuppstått som bostäder. Trähusen har återställts i gammal stil, och idag skapas det choklad, skor, sjalar, konst och hantverk – och en härlig stämning – i lokalerna.

Arbetarstadsdelen Pispala har en unik trähusbebyggelse som uppstod genom att snickare, murare och andra arbetare tolkade byggbestämmelser på sitt eget sätt och använde ofta billiga material som de hade till hands.

I Mumindalen finner vi Tove Janssons originalteckningar, Muminhuset, multimediaprogrammen Äventyrshuset och Den ursprungliga Mummindalen.

Att utforska Tammerfors på egen hand är enkelt med stadsbuss nummer 10. Bussen kör en fin runda i centrum och passerar en stor del av sevärdheterna. Biljetten är giltig i en timme och kostar inte mycket (köps av föraren).

Ett lika enkelt, snabbt och roligt sätt att se Tammerfors på sommaren är att hoppa på en sightseeingbuss. En guide presenterar Tammerfors i ett nötskal på finska och engelska under ungefär två timmars resa. Du blir förtrogen med landskapet runt Tammerforsen, sjöarna Pyhäjärvi och Näsijärvi, Pynikki-åsen, Pispala och de främsta sevärdheterna i stadens centrum.

En av sevärdheterna är Spionmuseet, det enda i sitt slag i Skandinavien. Minimikrofoner gömda i knappar och pennor, miniatyrkameror, chiffreringsapparater och dödliga vapen förklädda som vardagsföremål är några av de 350 objekten i samlingarna. En rolig souvenir som kan köpas på museet är osynligt bläck.

Ett annat unikt museum är Leninmuseet, det enda i världen. Museet har material som berättar om Lenin och hans tid i Finland och den ryska revolutionen.

SAKER ATT GÖRA

Spioner är roligt för både unga och gamla. Men i Särkänniemi äventyrsparke är det barnen som är i centrum. Den ungefär 600.000 som varje år besöker parken är nog överens om att detta är Finlands roligaste och mest spännande plats. Här kan du ha roligt i timmerflottningsforsen, i frisbee, korkskruven, spöktåget och tidsmattan. För mycket unga finns en separat park med griståg och svamprally.

Helt ny är den svindlande 700 meter långa berg- och dalbanan Tornado. Annars är akvariet alltid ett säkert kort, med ett fantastiskt brett utbud av världens vattendjur. Särkänniemi har också ett planetarium och ett delfinarium, där tumlardelfiner visar upp sina konster.

Från utsiktstornet Näsinneula har du en underbar utsikt över staden och landskapet, och samma utsikt kan du njuta av från tornets roterande restaurang.

Tammerfors är känt som Finlands teaterstad, och här kan du stilla din kulturhunger året om. Sammantaget har staden ett tiotal scener. Höjdpunkten är Tammerfors Teatersommar, som varje år i augusti bjuder på sex dagar och sex nätter med finsk och internationell teater nästan nonstop. Dessutom har staden flera barnteatrar. Många folksagor och figurer kan ses på finska vilket kan vara en upplevelse för barn även om de inte talar språket.

Tammerfors hus är det största konsert- och kongresscentret. Det ligger i en vacker park i centrum, nära universitetet och ett stenkast från järnvägsstationen. Tack vare sin moderna arkitektur och dess otaliga konstverk är Tammerfors hus en attraktion i sig. Konserterbjudandet är mycket varierat och mångsidigt, och erbjuder musikaliska upplevelser för alla.

För de som vill dansa och samtidigt få en bit att äta, finns flera dansrestauranger. Fart och underhållning är det även på Tanssitalo (danshuset), Seurahuone och Hämeensilta. En Tammerforsk specialitet är damernas dansrestaurang Oskarinhovi. Information om musikrestauranger, klubbar och festivaler får du på turistbyrån.

Tammerfors ligger som sagt på en udde mellan sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Torget Laukontori vid Pyhäjärvi är stadens hjärta.

Härifrån är det lätt att ta sig över till ön Viikinsaari som är sommarparadis för invånarna i Tammerfors och stadens gäster. Den 100 år gamla restaurangen Wanha Kaidesaari erbjuder gammaldags sommarupplevelser. På Viikinsaari har du också möjlighet att finna lugn och ro i det lilla ekumeniska kapellet. Tammerlines fartyg går varje timme från Laukontori-hamnen och återvänder från ön en halvtimme senare. Restid ca 25 minuter. Tammerlines båtar trafikerar också längre sträckor.

Silver Lines blå-vita fartyg går från Laukontori över sjöarna Pyhäjärvi, Vanajavesi och Längelmävesi. På väg till Tavastehus (Hämeenlinna) lägger de till vid Spahotellet Rantasipi Eden och Lempäälä. Om du vill kan du avsluta båtturen här och ta bussen tillbaka till Tammerfors. De som fortsätter resan med båt kan bekanta sig med Visavuori, med skulptören Emil Wikströms ateljémuseum och tecknaren Kari Suomalainens paviljong.

Och när vi nu talar om vatten skall det noteras att Tammerfors erbjuder badmöjligheter under hela året. Förutom stränderna finns det fyra pooler i staden.

Du kan också fiska i Tammerforsen med fluga eller drag. Den högsta tillåtna fångsten per dag är tre laxar (gäller inte sik).

Golf, skidåkning och parasailing är sporter som är mycket populära i Tammerfors, och det mesta av utrustningen går att hyra.

SHOPPING

För de shoppinghungriga är Tavastgatan en veritabel dröm. Längs stadens huvudgata och i kvarteren nära hittar du allt du kan önska – presenter både till dig själv och andra. Butiksutbudet i Tammerfors är brett: varuhus, köpcentra, små butiker, pittoreska specialbutiker, Saluhallen och torget. I Koskikeskus i centrum av Tammerfors kan man köpa kläder, skor, väskor, sportartiklar, gåvor, bakverk, kosmetika och elektronik. Du kan också gå på café eller restaurang. I Koskikeskus finns 15 restauranger och caféer att välja mellan. Här hittar du också fyra biografer, en liten lekplats för barnen, spelhall, optiker, apotek och vårdcentral.

En lite speciell butik är Joulupuu (julgranen), där du kan köpa julklappar under hela året, finska och samiska produkter och olika bastuutrustning.

Traditionell keramik av hög kvalitet, inredningsdetaljer, egna te- och kaffeblandningar, gelé och marmelad finns på Pentik, där sortimentet följer årstiderna och de stora festivalerna.

Något du måste prova i Tammerfors är Mustamakkara – svart korv – som är en traditionell delikatess som du kan köpt varm på torget och i Saluhallen. Åsikterna om denna delikatess är delade, lika många gillar den som inte. Den måste bara provas.

En nästan lika berömd delikatess som är utmärkande för Tammerfors är det jästa brödet riävä: varmt, doftande, mjukt och med smör kan det smälta det kallaste hjärta …

I Tammerfors finns det alltid en trevlig pub eller café att ta en paus på.På stadens turistbyrå kan man få en restaurangkarta och olika restaurangbroschyrer.

Årliga evenemang:
Mars: Tampere International Short Film Festival
Juni: Tampereen Savel (internationell körfestival och tävling)
Juli: Stadsfestivalen Tammerfest
Augusti: Tampere blomveckor
Augusti: Tampere Teatersommar

December: Ljusveckorna i Tammerfors, då 40.000 lampor i form av ljusbilder och figurer lyser upp gatorna i centrum