Sök resa
Sydney Reseguide

Sydney Reseguide

Storstaden Sydney, som ligger på den sydöstra kusten av Australien, är landets största stad och representerar allt som Australien står för och lite till. Du kan hitta allt från storstadspuls till lugna kvällar på gömda stränder. Och tar man en buss tillräckligt länge eller hoppar på en av de många organiserade turer som det görs reklam för, får du ett smakprov på australiensiskt vildmarksliv.

BAKGRUND

Sydney är den äldsta, största och mest europeiska staden i Australien. Även om de första människorna flyttade till området för mellan 50.000 och 70.000 år sedan blev platsen inte ockuperad av européerna förrän 1788. Det var då 730 brittiska fångar seglade ner för att starta en ny europeisk civilisation i Fjärran Östern. Det var hårda tag och svåra levnadsförhållanden de första 15 åren men Storbritannien fortsatte att skicka fångar och brottslingar till Australien för att avtjäna sina straff genom att bygga hus och bygga upp befästningar. Det dröjde inte länge innan delstaten New South Wales bildades och Sydney blev delstatens huvudstad. I efterhand har staden bara fortsatt att växa, och idag har staden mer än fyra miljoner människor.

Staden har nyligen upplevt en enorm förändring i fråga om återuppbyggnad och ombyggnad av estetik. Äldre delar av staden som brukade vara förknippade med kriminalitet och prostitution har nu renoverats och förbättrats på många olika sätt. Sydney tog också hand om de olympiska spelen år 2000 vilket innebar att staden var under press att renovera och restaurera. Även om det i dag definitivt finns kåkstäder och slumområden är staden mestadels ren och väl underhållen.

Till Sydney från Stockholm

Sydney     nätter     Se mer
Sydney     nätter     Se mer

Till Sydney från Göteborg

Sydney     nätter     Se mer
Sydney     nätter     Se mer

Till Sydney från Köpenhamn

Sydney     nätter     Se mer
Sydney     nätter     Se mer

Mer om Sydney

SEVÄRDHETER

Sydney är kanske mest känt för är operahuset och bron Sydney Harbour Bridge, som förbinder norra och södra delen av staden. Sydney Opera House, som kanske är en av de främsta ikonerna i Australien, byggdes mellan 1959 och 1973 och framför pjäser, klassiska konserter, dans och drama.

The Rocks, den gamla staden i Sydney är en annan plats väl värd ett besök. Det som en gång för länge sedan dominerades av allt från småtjuvar till ficktjuvar, prostituerad och organiserade gatugäng, har nu renoverats och är idag mycket attraktivt för turister. Slummen i The Rocks började försvinna på 1820-talet när nyrika byggde hus och lagerlokaler för att bedriva handel till sjöss. När allt detta så småningom flyttade till Circular Quay längre ner i Sydney Harbour, började återuppbyggnaden på allvar. Restauranger, caféer och pubar byggdes, och ett nytt turistområde bildades.
Förutom Sydney Harbour Bridge, Opera House och The Rocks måste det sägas att det finns andra fina platser längre in i staden. Chinatown, Haymarket och Kings Cross har alla något att erbjuda. Sydney Aquarium, National Maritime Museum, Powerhouse Museum, Chinese Garden och Taronga Zoo kan också vara av intresse. Finns det lite pengar tillgängligt är det härligt att bara promenera längs Darling Harbour och Circular Quay.
SHOPPING
När det gäller shopping är gatorna George Street och Pitt Street tillämpliga. Du hittar allt från fristående och självständiga butiker till gigantiska, kommersiella köpcentrum. Drottning Victoria Bulding, en gammal byggnad som förvandlats till köpcentra, bör nämnas. Här hittar man fyra våningar med många alternativa butiker. Annars bör Centrepoint nämnas, ett köpcentrum med ett överflöd av mode- och smyckesbutiker. Andra gallerior är The Galeries Victoria, Skygarden Arcade, Strand Arcade och Market City. Letar du efter dyra och trendiga märkeskläder kan bege dig till David Jones som ligger på Market Street.
TRANSPORT

Den internationella flygplatsen ligger 10 kilometer från centrum, men tack vare bussarna som kör till och från flygplatsen är inte det ett problem. Taxi är också relativt billigt i Sydney.

Inne i staden kan du ta dig till de flesta platser med buss. Man bör dock vara medveten om att bussnätet har fått en del hård kritik och man kan ofta sitta och vänta ganska länge på grund av förseningar. Det är också möjligt att ta sig runt med hjälp av tåg och monorail. Om man är på semester och vill njuta av vädret och samtidigt få en bra utsikt över Sydney Harbour, kan du överväga båt. Båtar går överallt och du kan även enkelt nå attraktionerna på norra sidan utan att köra över Sydney Harbour Bridge.

Från Sydney tar man sig också ganska lätt via tåg till andra städer i Australien, såsom Melbourne, Brisbane, Canberra och Newcastle. Från flygplatsen finns också oändligt med flyglinjer till olika destinationer i Asien. Sammantaget är Sydney en världsstorstad på andra sidan jordklotet.