Sök resa
Split Reseguide

Split Reseguide

Split är den näst största staden i Kroatien och är belägen på en halvö som omger bergen och det blå Adriatiska havet i förgrunden. Staden är både urban, kulturell och en utgångspunkt de många resmålen i området. Med sin spännande och långa historia, är den också platsen för ovanliga och mycket intressanta sevärdheter.

Detta är en stad med en 1700 år gammal historia med fantastiska arkeologiska platser, historiska och kulturella monument. En resa hit ger dig mycket av flera världar. Kulturella upplevelser och lata dagar på stranden. Split har ett mycket bra utbud av restauranger och vinkällare som erbjuder både internationella och nationella vinspecialiteter.

STRÄNDER

Om du förlägger resan till själva staden Split och inte planerar att resa runt ligger stranden Bavice nästan i hjärtat av centrum, det absolut bästa alternativet och den mest populära. Men önskar du en mer fridfull plats att njuta av sand och sol, finns många mindre stränder i närheten av staden. Det går expressbussar dagligen till de flesta resmål dagligen, och med bara 20 minuters mellanrum. Detta är också ett billigt sätt att ta sig runt på.

Res till Split från Stockholm

Split     nätter     Se mer
Split     nätter     Se mer

Res till Split från Göteborg

Split     nätter     Se mer
Split     nätter     Se mer

Res till Split från Malmö

Split     nätter     Se mer
Split     nätter     Se mer

Res till Split från Köpenhamn

Split     nätter     Se mer
Split     nätter     Se mer

Mer om Split

De flesta av oss tycker om att bli underhållna och det får du garanterat här. Och speciellt på sommaren. Från mitten av juli till mitten av augusti är det Split Summer Festival. Då är det dans, drama och opera under bar himmel.

Tillhör man det något yngre gardet kan det hända att man önskar sig mer fart och roligt på kvällarna. Det finns flera klubbar men de flesta spelar techno. Är det det du är ute efter skall du bege dig till Night Café Metropolis eller Shakespeare. Vill du komma närmare medborgarna i Split kan du gå på Obojena Svetjlost. Här spelas kroatisk rock och pop under bar himmel och de håller på till morgonkvisten på sommaren. Den ligger intill stranden Bavice.

MAT

I Split finns små enkla till toppmoderna gourmetrestauranger. Prisnivån varierar naturligt med den typ av restaurang du väljer men vad det än är är det rimligt i förhållande till priserna hemma. Här några exempel på matställen som är populära och har god mat.

Galija Kamila Toncic 12 har gamla stadens bästa pizzor. Billigt.

Konoba Kod Joze, Sredmanuska 4, som ligger tio minuters promenad nordost om den gamla stadsdelen och är en utsökt fisk och skaldjursrestaurang. Medium.

Nostromo, Kraj Svete Marije 8, är en annan mycket bra fisk-och skaldjursrestaurang i Gamla Stan. Medium.

Stellon, vid stranden Bacvice har toppmodern och utsökt mat. Medium.

Sarajevo Domaldova 6, som ligger mitt i gamla stan, är elegant och mysigt och har god mat. Medium till dyr.

SEVÄRDHETER OCH BUTIKER

På grund av sin långa historia finns mycket att se i denna stad, trots att den inte är så stor och huserar endast 222.000 invånare. Det beror på hur mycket tid du har i staden men här är några tips på vad man bör se ändå:

I Gamla Stan: Detta område fungerar som ett öppet museum i sig. Här hittar Diocletans plats. Det är en av de mest imponerande romerska ruiner som man kan se. De 220 byggnaderna i slottsområdet är idag bostäder för cirka 300 personer, förutom att hysa butiker, kaféer och restauranger. Palatset byggdes av importerad marmor från Italien och Grekland, förutom kolumner och sfinxer tagna från Egypten. Precis i närheten finner ni Dicoletians Källare, där du kan köpa silversmycken, ljusstakar, lädervaror, och en hel massa annat. Låga prisnivåer.

Det Arkeologiska Museet: Ligger norr om staden och här hittar du utställningar med fokus på romersk och tidig kristen era. Här finns också en ganska stor samling av smycken, keramik och mynt från nämnda tid. En trevlig promenad från stadens centrum.

Etnografiska museet. Här kan du se gamla fotografier av hur staden Split såg ut förr i tiden.

En annan populär marknad är Obala Lazerata. Det är en daglig marknad där man kan köpa frukt, grönsaker, kläder, skor, blommor och det mesta annat man kan tänka sig.