Sök resa
Sofia Reseguide

Sofia Reseguide

Sofia – Huvudstaden i forna östblockslandet Bulgarien är med sin stalinistiska arkitektur en turistglädje, oupptäckt av massorna. Men kommersiella västerländska kedjor gör inbrytningar och framtiden är som bekant okänd.

Knappt en halv miljon invånare bor i Sofia som ligger i norra Bulgarien, vid foten av Vitosha-bergen. Det är inte så arkitektoniskt spännande som andra östliga huvudstäder, såsom Budapest, men serverar ändå några kulturhistoriska monument och pärlor som Alexander Nevskij-katedralen, Boyana-kyrkan, Nationalhistoriska museet och St. Sofia kyrka för att nämna några. De är väl bevarade och ger en intressant inblick i Bulgariens historia och kultur. Nationalmuseum har bland annat 6000 år gamla guldskatter från Varna – den berömda bulgariska kuststaden och är absolut värt ett besök.

 

Res till Sofia från Stockholm

Sofia     nätter     Se mer
Sofia     nätter     Se mer

Res till Sofia från Göteborg

Sofia     nätter     Se mer
Sofia     nätter     Se mer

Res till Sofia från Malmö

Sofia     nätter     Se mer
Sofia     nätter     Se mer

Res till Sofia från Köpenhamn

Sofia     nätter     Se mer
Sofia     nätter     Se mer

Mer om Sofia

Staden är också känd för sina många vackra parker för rekreation, picknick och avkopplande dagar och Vitosha-bergen som staden ligger vid, sägs ha en lugnande effekt. Söder om staden ligger också de otroliga Rila-bergen – som verkligen förtjänar en vandring. Utsikten och luften är överväldigande skapar bildsköna minnen.

Människorna i staden är trevliga och hjälpsamma och de behandlar dig med respekt när du gör detsamma. Många invånare är arbetslösa och fattiga. Ha det i åtanke när du besöker. Pubar och kaféer är flitigt använda och här finns flera ställen som är öppna 24 timmar om dygnet – det är alltså öppet för långa kvällar och massor av skoj.

Klimatmässigt är Sofia kyligt på vintern, (Aleko – Bulgariens högsta skidort ligger inte långt bort), och behagligt varmt på sommaren.
SHOPPING

Prisnivån i Bulgarien är låg – ett av de billigaste turistmålen i Europa och du får valuta för pengarna när du dra nytta av de många shoppingmöjligheterna i staden, om man håller sig borta från de nya butikerna, förstås. Sofia och Bulgarien är någonstans i utveckling och västerländska aktörer har kommit in på området med nyöppnade butiker och varor i nordeuropeiska prisklasser.

Stora shoppinggatan heter Vitosha Boulevard och frestar med handgjorda produkter och livsmedel och här är det ännu möjligheter för fynd, särskilt på bulgariska varor.
TRANSPORT
Flygplatsen heter Sofia International Airport och ligger nära centrum. Det finns många hotell som erbjuder flygplatsupphämtning.
KOLLEKTIVTRAFIK
Kollektivtrafiken i staden är väl utvecklad, och det finns buss, tunnelbana och spårvagn. Det är inga problem att få en taxi i staden.
BOENDE

Hotell som kan nämnas är Sveta Sofia, Best Western Expo Hotel, Kempinski Zografski hotel. Men det finns också möjligheter till både camping och pensionat i staden. Om du vill ha det mer lyxigt kan Hilton Sofia vara ett alternativ.