Sök resa
Skiathos Reseguide

Skiathos Reseguide

En av Greklands mest etablerade destinationer, tidigare exklusiv, nu översvämmad av turister – med ganska höga priser och 65 av landets bästa stränder, fulla av människor.

Skiathos mäter ca 7 x 8 km, har ungefär 4100 invånare och bara en stad; Skiathios stad. Trots att turismen är etablerat, är ön vacker, med pinjeklädda åsar och en charmig huvudstad med tegelstensbelagda tak och ett virrvarr av gränder.

Staden ligger på två små kullar med en liten pinjeklädd holme (Bourtzi) som sticker ut i havet i mellan. Tar man gångbron över kommer du till den kulturcentrum där man varje sommar kan uppleva egeerfestivalen med dans, teater och konserter. Byggnaden var en gång stadens fästning.

Skiathos stad har – ovanligt nog för grekisk öar – en relativt bred och ganska trafikerad huvudgata. Speciellt på kvällen kan trafiken vara kaotisk med mopeder, människor och bilar. Det är en bra idé att passa lite på barnen. Lyckligtvis är de flesta gatorna så smala att trafiken inte är ett problem.

Om du reser hit är det inte säkert att du hamnar i själva staden men blir placerad någonstans på sydkusten, där det är tätt med villor, hotell och gårdar.

Res till Skiathos från Stockholm

Skiathos     nätter     Se mer
Skiathos     nätter     Se mer

Res till Skiathos från Göteborg

Skiathos     nätter     Se mer
Skiathos     nätter     Se mer

Res till Skiathos från Malmö

Skiathos     nätter     Se mer
Skiathos     nätter     Se mer

Res till Skiathos från Köpenhamn

Skiathos     nätter     Se mer
Skiathos     nätter     Se mer

Mer om Skiathos

STRÄNDER

På sträckan mot Skiathos Town (ca 1 mil) ligger en mängd fina stränder och även på den norra sidan av ön finns många bra stränder, inklusive Lalaria, som ståtar av en mycket fotograferad ihålig klippa. På norra sidan blåser det ofta lite mer än i söder och följaktligen är inte stränderna lika överfyllda. De flesta av öns 65 stränder kan nås med de många badbåtarna som avgår från hamnen i staden. De flesta har erbjudanden om vattensporter och en taverna eller två.

Det är värt att notera att det inte finns strand inne i Skiathos stad; den närmaste börjar vid utkanten av staden. Badbåt eller buss är i stort sett det som står till buds om du inte bor vid en strand utanför staden.
SEVÄRDHETER

Öns hjälte är författaren Alexandros Papadiamantis, som dog 1911. Han skrev mer än 100 berättelser och romaner som alla har livet på ön som bakgrund. Papadiamantis har ett eget museum som ligger i hans tidigare hus, och både huvudgatan, en staty och ett torg bär hans namn.

I de skogsklädda åsarna inåt landet på ön kan du vandra på gömda stigar. Här hittar du små gårdar, kapell och tre gamla kloster, långt från det hektiska livet i staden Skiathos. Den gamla huvudstaden Kastro ligger på toppen av en klippa på norra delen av ön och är lättast att nå med jeep eller båt. Det var i bruk 1540-1829 och bestod av ungefär 300 hus och 20 kyrkor och gav bra skydd mot pirater. Enda sättet att ta sig in i staden var via en hävbro. Utsikten är hisnande.
MAT OCH DRYCK

Skiathos har det mest omfattande nattlivet i Sporaderna. Barer, klubbar och diskotek för de flesta behov. Banana Bar är platsen för brittiska hoolagäng, admiral Benbow spelar klassiker från 1960- och 70-talen, medan Kentavros Bar erbjuder funk, acid jazz, blues och rock.

Även nattlivet kan vara både livligt och bullrigt är det oftast inte en olägenhet – de flesta boenden ligger utanför centrum och nattlivet är samlat en liten bit bort från huvudströmmen, på “The Strip”.
AKTIVITETER

På de större stränderna erbjuds vattenskidor, vindsurfing och vattenskoter. Ön kan också skryta av ett dykcenter, gym, tennis och ridning. Båttur med snorkling och besök på några av de mer avlägsna stränderna är nästan obligatoriskt. Och du kan följa med på utflykt till Aten, Meteora och grannön Skopelos.

Skiathos lockar en krävande och internationell publik i stora antal. Många har också sommarhus här, vanligen i övre prisskikten. Följaktligen är Skiathos lite mindre “grekisk” och lite mer “turistdestination” än många av de andra öpärlorna. Men; Stränderna är många och fina, charmen i staden är intakt och utbudet är komplett. Skiathos är en destination för alla – inklusive familjer – som vill ha allt på en gång och som tål lite trängsel, förpackat i ett grekiskt paket. Men sevärdheter med verklig historisk atmosfär saknas.

Skiathos är en trafikknutpunkt med täta flyg, färja och hydrofoilbåt till Aten och omgivande öar. En bra utgångspunkt för öluffning.