Sök resa
Santorini Reseguide

Santorini Reseguide

Vulkanön Santorini är utan tvekan den mest spektakulära av alla de grekiska öarna! De vackra vykort som du ser i broschyrer och på omslagen till reseskildringar är också ofta tagna här. Santorini har en internationell atmosfär och ett mycket bra nattliv, men du hittar bättre stränder på andra håll.

Hela Santorini har ungefär 8500 invånare varav 3.500 i huvudstaden Thira och resten uppdelade mellan flera små städer / byar: Kamari, Perissa, Oía etc. I Thira och Oía hänger de vitkalkade husen med sina blå dörrar och fönsterkarmar nästan utanför kanten till den klara blå lagunen där kryssningsfartygen ligger förankrade.

 

Res till Santorini från Stockholm

Santorini     nätter     Se mer
Santorini     nätter     Se mer

Res till Santorini från Göteborg

Santorini     nätter     Se mer
Santorini     nätter     Se mer

Res till Santorini från Köpenhamn

Santorini     nätter     Se mer
Santorini     nätter     Se mer

Mer om Santorini

Ändå har Santorinini naturligtvis stränder: I Kamari och på hela Santorinis östkust finns kilometerlånga svarta lavastränder med en blandning av sten och sand. De är inte långgrunda och kan bli väldigt varma för fötterna, bär sandaler!. Utrustning för vindsurfing kan hyras på många ställen. Om du hyr en bil eller moped, vilket är en bra idé att för att få en överblick över ön, kan du också hitta ganska öde stränder på andra ställen på ön där turismen ännu inte nått.

Under högsäsong på sommaren sjuder Santorini av liv och det är oftast mest ungdomar som sätter sin prägel på ön. Under våren och hösten är det tystare, mer “vuxen” atmosfär, och du kan njuta av den otroliga skönheten utan alltför mycket brus. Santorini är en romantisk destination som också lockar många nygifta på deras smekmånad.

Thira har allt du kan önska av nattliv, kvällsljusen lyser upp staden som en julgran och musik dunkar ur hål i väggen var du vänder dig. Efter Mykonos är Santorini också en av de dyraste destinationerna i Grekland, det här är turistland. Men det finns också jazzklubbar, små charmerande kaféer och vackra naturstigar eller småvägar i byarna. Bara du drar dig lite bort från strömmen.

Atlantis?

Ta en titt på kartan av Santorini så ser du tydligt att detta är en vulkankrater – som kallas kalderan. Många tror att det våldsamma vulkanutbrott som ägde rum här för ca 3500 år sedan orsakade utrotningen av hela den minoiska kulturen och utgör grunden för myten om det sjunkna Atlantis. Men det finns också andra teorier om det… Hur som helst; Santorinis skönhet skapades i ett inferno av hav och eld. I Akrotiri på södra Santorini har det gjorts utgrävningar som avslöjat minnen av den blomstrande minoiska civilisationen ön hade innan det stora vulkanutbrottet. Och på Mesa Vouno-berget mellan Kamari och Perissa ligger ruinerna av det antika Thira, den första staden som byggdes på Santorini efter vulkanutbrottet.

Flygplats

Santorini flygplats, som ligger för sig själv på den östra sidan av ön, är porten för de flesta charterresor till Kykladerna – här landar flyg från hela Europa i en strid ström. Resan fortsätter till de andra öarna med båt från hamnen i Athinios och Santorini är en utmärkt utgångspunkt för öluffning.