Sök resa
San Sebastian (La Gomera) Reseguide

San Sebastian (La Gomera) Reseguide

San Sebastian, La Gomeras huvudstad, är en sömnig liten stad med ca 6000 invånare. Det finns tre huvudgator, ett trevligt litet torg med några kaféer och restauranger, en liten handfull historiska byggnader från 1400 och 1500-talet, ett diskotek på sommaren och en “ok” strand i hamnen.

Pensionat & parador

Staden har en handfull hotell varav det statligt ägda “Parador Nacional Conde de la Gomera” är avgjort det finaste med sina fyra stjärnor och kanarisk arkitektur. Det ligger på en höjd ovanför staden med fantastisk utsikt över Teneriffa. Tänk inte ens på att gå upp, ta en taxi!

Annars finns ett antal små och prisvärda pensionat i staden, ofta med delade badrum och ett litet café i bakgården. Det är bara att knacka på dörren.

Torget

Centrum av San Sebastian är torget som ligger bekvämt i skuggan av majestätiska lagerbladsträd och har ett par kaféer där man kan slå sig ner. Varje lördag förmiddag är det marknad med en litet men intressant nog utbud av lokala grönsaker, kanarisk mojo-sås på glas och hippie-liknande hantverk sålt av fastboende backpackers.

Res till San Sebastian från Stockholm

La Gomera     nätter     Se mer
La Gomera     nätter     Se mer

Res till San Sebastian från Göteborg

La Gomera     nätter     Se mer

Res till San Sebastian från Malmö

La Gomera     nätter     Se mer

Res till San Sebastian från Köpenhamn

La Gomera     nätter     Se mer

Se och göra San Sebastian

Amerikas dopvatten

På torget finns också guvernör Hernán Perazas hus från mitten av 1400-talet. Där fanns stadens enda brunn och det var där Christopher Columbus hämtade vatten 1492 när han skulle hitta sjövägen till Asien åt andra hållet… Den nya kontinenten var förmodligen döpt i detta vatten.

Columbus besökte också några gånger senare, I själva verket fann han sig en flickvän på La Gomera, en spansk adelsdam i exil. Men historien slutade inte väl – den fina damen gifte sig till slut med en greve från Teneriffa och huset Columbus uppförde i San Sebastian togs aldrig i bruk.Men det står fortfarande.

Kanariöarnas äldsta byggnad

Den äldsta byggnaden i San Sebastian och faktiskt på hela Kanarieöarna är stadens fästningstorn från 1447, “Torre del Conde”, som ligger i en park vid en av stadens tre gator. Här förskansade guvernörsfamiljen sig när urinvånarna, “Guanches”, blev för närgångna och det hände rätt som det var då och då. Hämnden var däremot ljuv. Med hjälp från grannen Teneriffa blev som regel upproren nedslagna och Guancherna antingen massakrerade eller sålda som slavar. De som överlevde var snabba att integrera sig med spanjorerna och det finns få spår av dem i dag.

Kyrkan

San Sebastian tredje sevärdhet är kyrkan Iglesia de la Virgen de la Asunción som Columbus eventuellt har bett i innan den farliga resan till Amerika och som innehåller en vacker plakett från den ursprungliga versionen av byggnaden som uppfördes omkring 1450. Kyrkan förstördes senare vid angrepp på staden så bara en del av den ursprungliga byggnaden finns kvar.

Färjehamn

Om San Sebastian är en ganska sömnig stad i sig är den fortfarande långt ifrån öde. Varje dag anländer Fred. Olsens snabbåtar från Los Cristianos på Teneriffa med horder av dagsresenärer som skall bussas upp och runt bergen och dalarna. De svärmar glatt i staden på morgonen och igen på eftermiddagen innan färjan går hem igen.

Stranden

De som får för sig att stanna här i flera dagar kommer förmodligen spendera en del av dagen på stadsstranden med sin relativt finkorniga, svarta lavasand. Den är inte alls dålig om inte exakt diskret med sitt läge gentemot färjan.