Sök resa
San Francisco Reseguide

San Francisco Reseguide

Om du blandar Europa med Förenta staterna och gammalt med nytt börjar det dyka upp en bild av San Francisco. Lägg till att datorindustrin i Silicon Valley, de berömda vingårdarna i Napa Valley, hippiekulturen och ett stort gay-distrikt, så blir bilden av staden tydligare.

San Francisco är den snälla storstaden med småstadskaraktär. Staden ligger på en halvö med iskallt hav runt, ett hav som inte värms upp av Golfströmmen. Detta ger staden ett något ovanligt klimat för att vara i Kalifornien. Somrarna kan vara varma som en sydskandinavisk högsommar medan resten av året har något liknande septemberväder. Skillnaden är dimman som regelbundet omsluter halvön.

På 1980-talet drabbades delar av staden hårt av aidsepidemin. Svaret blev en folkrörelse med stort engagemang som idag är en modell för HIV-arbete över hela världen.

En stor del av San Francisco är dramatiskt brant. Alla bilar är parkerade med däcken svängda mot trottoarkanten och det gäller att inte glömma handbromsen. Upp de branta sluttningarna går de gamla spårvagnarna som tillsammans med Golden Gate-bron har blivit varumärken i staden. Andra delar av staden är mycket mjukare och mer lämpade för vandring.

Golden Gate Park, som ligger nära bron, har en samling med blommor och träd från hela världen och hela parken luktar eukalyptus. Här ligger museerna på rad och de herrelösa katterna i stan samlas vid ena änden av parken där de matas och får veterinärtjänster från vänliga djurälskare.

Till San Francisco från Stockholm

San Francisco     nätter     Se mer
San Francisco     nätter     Se mer

Till San Francisco från Göteborg

San Francisco     nätter     Se mer
San Francisco     nätter     Se mer

Till San Francisco från Köpenhamn

San Francisco     nätter     Se mer
San Francisco     nätter     Se mer

Mer om San Francisco

RESA RUNT

I San Francisco går det hundratals busslinjer, tunnelbanor, omnibussar och gamla spårvagnar. De senare är en favorit bland turister.Du kan köpa dagsbiljetter eller 3- och 7-dagars kort till tunnelbana och buss vid turistinformationen där de gamla spårvagnarna vänder vid Powell och Market Street. Det går lokaltåg (Bart) till området East Bay från centrum.

SEVÄRDHETER
Turistbyrån ligger i Hallidie Plaza, på marknaden och Powell Street, tel 415-391 2000.
49-Mile Scenic Drive. En present för bilresenärer där en tydligt skyltad väg tar resenärer genom de absolut mest natursköna kvarter och utsiktspunkter staden har att erbjuda. Den tar tid, räkna med en hel dag för att också ha tid att gå ut ur bilen för att upptäcka lite extra. Börja och sluta där du vill, håll utkik efter skyltarna 49-Scenic Drive (du kan hitta dem säkert relaterade till de vanligaste turistattraktionerna) med en fiskmås på, och kör på!
Spårvagnen till Fishermans Wharf – De stolta spårvagnsförarna är en upplevelse i sig.
Golden Gate Park – Den största parken i staden. Är en perfekt plats för en picknick, med Japanese Teagarden och flera museer.
Twin Peaks – har en spektakulär utsikt över staden, särskilt på kvällen.
Napa Valley – Ligger en timmes bilresa från San Francisco. Kända vinregioner, gratis guidade turer och vinprovning.
Alamo Square, Hayes Street – Se viktorianska hus och skyline av staden samtidigt. Härifrån kan du sedan vandra vidare till Haight Ashbury, som har många butiker och restauranger.

SHOPPING
Union Square – Det är där de stora namnen i modebranschen är representerade, såsom Chanel, Gianni Versace, Gucci, Max Mara och Emporio Armani.City Lights: 261 Columbus Ave i North Beach, tel 415-362 81 93 – Den mest berömda bokhandeln i San Francisco, i mitten av takten scenen på 50-talet. Öppen fram till midnatt.
Jackson Square – Här finns många av de bättre möbel- och antikaffärerna i staden.

SÄKERHET

San Francisco är en relativt säker stad. Det finns vissa områden som bör undvikas, särskilt på natten, till exempel Tenderloin, Västra Addition och 6:e och 7:e Street South of Market. Undvik också Dolores Park efter mörkrets inbrott. SOS tel 911.