Sök resa
Rovaniemi Reseguide

Rovaniemi Reseguide

De första äventyrarna satt sina spår i Rovaniemi i mer än 8000 år sedan. I början av förra århundradet blev den ökända marknaden i Rovaniemi, som hålls varje år i mars, besökt av engelsmän, samer, tyskar, ryssar, tatarer och italienare. Idag är vi inbjudna att njuta vintern snötäckta rikedom, sommar klara ljus, höstfärg briljans och den klara gröna och ren våren.
SEVÄRDHETER

Rovaniemi var helt förstörd under andra världskriget, och byggdes om i en stad utformad som en renhorn, designad av Alvar Aalto. Aalto utformade flera byggnader i staden, bland annat teater och kongresshuset Ethnographic, stadsbiblioteket, Stadshuset, hus i trädgården staden Korkalonrinne och privata Maison Aho.

Res till Rovaniemi från Stockholm

Rovaniemi     nätter     Se mer
Rovaniemi     nätter     Se mer

Res till Rovaniemi från Göteborg

Rovaniemi     nätter     Se mer
Rovaniemi     nätter     Se mer

Res till Rovaniemi från Malmö

Rovaniemi     nätter     Se mer
Rovaniemi     nätter     Se mer

Res till Rovaniemi från

Rovaniemi     nätter     Se mer
Rovaniemi     nätter     Se mer

Mer om Rovaniemi

Andra arkitektoniskt intressanta byggnader är Kunst, teckningar av Juhani Pallasmaa, flygplatsen, designad av Markku Komon och Mikko Heikkinen och Arktikumhuset, designad av Claus Bonderup Søren Birch, Ellen Waade och Thorsten Thorup. Arktikum är en unik kombination av ett museum och science center, även kallad Lappland skatt. Arktikum öppnade sina dörrar i december 1992 och ligger halvvägs begravd i Ounas-floden. Bara ett år efter invigningen var Arktikum namngav Finlands främsta turistattraktion finländska resejournalister.

Arktikum är en inkörsport till norr. En plats som presenterar de områden norr om polcirkeln – folk, kultur den, natur och historia fascinerande värld – och det gör det möjligt för besökaren att förstå den arktiska livet, de extrema förhållanden, kulturen, de rika naturresurser och områden sårbarhet.

Arkitektoniskt Arktikumhuset en attraktion i sig. Den synliga delen, en 172 meter lång glashall, uppdelat över mitten av 30-meter breda motorvägen 79. Alla byggmaterial är lokalt: golvet är granit från Perttaus, golv i utställningslokaler och Polariumsalen är lappländska tall, och möblerna är en kombination av lappländska björk och renskinn.

I konstmuseet visar verk av både finländska och utländska konstnärer. Lapland skogen museet visar norrbottensk bondemiljö och industrier på 1800-talet. På museet i Marttiini gamla knivfabrik kan utforska kniv produktion historia, shoppa och ta en kopp kaffe i funkismiljön.

AKTIVITETER
Liksom Scarlatti? Eller föredrar du en minimalistisk uttryck? Lapplands kammarorkester har blivit en av Finlands mest mångsidiga orkestrar. Det har varit känt för sina fördomsfria konsertprogram, som omfattar både äldre och nutida musik.

Att jultomten bor i Finland, är ett välkänt faktum. Efter sina resor har han alltid vänta tillbaka hit, till sin egen stad vid polcirkeln. Det har alltid varit, och så det alltid kommer att vara. Av berg Syvasenvaara hitta porten till en förtrollad värld. I Santa Park är julstämning – året runt. Det finns inga åldersgränser i denna nöjescentret för hela familjen – även vuxna är välkomna.

Santa Park är två kilometer från Santa jul Village och Rovaniemi flygplats och bara fem kilometer från centrala Rovaniemi.

SAKER ATT GÖRA
I Rovaniemi behöver du inte leta efter naturen. Det är det så fort du öppnar dörren. Ounasvaara är en utomhuspark för hela familjen, en levande för både kropp och själ, där naturen har skett mitt i stan.

Ounasvaara är känt för sin internationella, skidåkning och andra elit. Här kan du också vandra på en naturstig, plocka bär eller svamp eller fiska.

I Ounasvaara kan välja mellan nästan 50 olika sporter, och erbjudandet växer ständigt. Du kan spela golf, åka skidor, slalom, simning och tennis. Men du kan lika gärna bara ta det lugnt och vila ögonen på den fridfulla omgivningar med både vildmark och outvecklade landskap.

De ljusa sommarnätterna är en fri del i programmet, och i detta paradis av blommande ängar de upplevt program arrangörerna ordna saker du aldrig skulle komma på. En resa djupt in i vildmarken, en fiske över klart, nattlig vatten, eller frukost i en flodbåt. När tjära doftande båten glider längs en gammal tømmerfløtingsåre, kan du i varje ögonblick känna historia. Lappland tømmerfløtere har lagt outplånliga spår.

Skidåkning i vildmarken i ljuset av fullmånen, blir människan liten. Det enda företag är tystnaden, den gnistrande snön och en sky flammande norrsken.

Få upp på topparna till fots med snöskor, snöskoter, ren eller hundspann. Förutom att titta på resan kan erbjuda andra exotiska inslag, såsom isgolf! Eller prova med jigg. Borra ett hål i isen och vänta på fisken att plocka. Det är underbart att vara människa när solen värmer och ryggsäcken är packad med mat.

SHOPPING
Marttiini gamla knivfabrik.I Sampo köpcentrum är lappländska produkter.
Ät och drick
I Lappland gjort delikatesser utan krusiduller. Flame Rostad lax, reinsdyrskav, lappost, mandel och hjortron. Råvarorna är lätt tillgängliga: renar, många fiskarter, vilda och hjortron, blåbär, tranbär och mossar tranbär i och skogar.
Årliga evenemang:
Mars: Arctic Golf
På festivaler i Rovaniemi möta världskulturer.
Juni / juli: Ars Arctica utställningen. I Jutajais i juli kan man se både en samisk shaman, en japansk Ainu och senegalesisk rytmgruppen. I ett av tälten hittar den internationellt kända folkdansgrupp Rimpparemmi från Rovaniemi.Juli: Roots’n River Blues Festival

December: Julens festveckor