Sök resa
Rio de Janeiro Reseguide

Rio de Janeiro Reseguide

Rio, min Rio – kunde ha varit titeln hos staden som är både gudsförgäten och Guds egen lustgård – en vacker oas med fattigdom och fest. Med andra ord är det en kontrasternas stad, där människor, stränder, bossa nova och karnevaler står i fokus. Men se upp för kriminella apor.

Med cirka åtta miljoner människor, eller Cariocas som invånarna kallas, är det en pulserande stad där nede under Kristusstatyn på Corcovado, en av de unika kännetecknen.

Sockertoppen, eller Pão de Acucar, för de som förstår brasilianska, är en annan – en hänryckande och härlig plats som du anländer, förhoppningsvis, i den nästan antika linbanan.Här, 395 meter över havet, får du ett underbart perspektiv över Rio uppifrån, en vy som kan vara värt resan i sig. På toppen hittar du restauranger, souvenirbutiker och ett gäng ligistapor som enligt uppgift har stuckit med flera pass och kreditkort genom tiderna, så se upp.

Men Rio de Janeiro har också mycket mer att erbjuda och världens mest berömda strand är Copacabana och är en av de platser som du bör spendera lite tid när du är i stan. Stranden som sträcker sig över ungefär fyra kilometer, är en solsvältande turists bästa vän. Men som turist är man också utsatt för strandsäljare som erbjuder det ena och det andra, något nyttigt och bra, annat värdelöst eller ännu värre, men det är sånt man lär sig.

Till Rio de Janeiro från Stockholm

Rio de Janeiro     nätter     Se mer
Rio de Janeiro     nätter     Se mer

Se och göra i Rio de Janeiro

I slutet av stranden ligger också Forte de Copacabana, en nästan hundraårig fästning som i dag är ett intressant museum med kanoner och vapen.

Men för oss nordbor är det ändå karneval som har fått mest uppmärksamhet, och det med rätta. För detta är en fest där staden exploderar i färg och kroppsliga rytmer som är svårt för oss att förstå, och som befolkningen varje år använder för att drömma sig bort, fira och njuta.

En unik händelse som gör att människor försvinner från verkligheten. Rio de Janeiro är också fattigdomens stad och så kallade favelas, slumområden, präglar också delar av metropolen. Dessa platser är platser utan hopp och platser utan glädje, och långt från så färgstarka som karnevalen.

Men de är lika viktiga att uppleva för turister, för även om det skulle ha varit lätt att blunda och bara uppleva Zona Sul, den turistvänliga södra sidan, är detta också ett sätt att skapa minnen på och man får möjlighet att bidra till utveckling genom skildring, en viktig punkt för den medvetna resenären.

Sevärdigheter

I stadens gamla del finns stora sevärdheter som Museo Nacional de Belas Artes, Teatro Municipal och National Library, men missa inte de andra intressanta och magnifika byggnaderna i staden, som det fyra hundra år gamla klostret Mosteiro de São Bento eller säregna museer om samba, fotboll eller, naturligtvis, karneval.

Transport

Den internationella flygplatsen Galeão / Antonio Carlos Jobim ligger norr om staden och inte många minuter från centrum.

Boende

Rio de Janeiro har många hotell i många prisklasser, med många rum, många standarder, så det borde vara möjligt att hitta det du vill ha, oavsett din budget. Rios själ är de vackra stränderna, och många hotell ligger bara några meter från det varma vattnet.