Sök resa
Puerto de Sóller Reseguide

Puerto de Sóller Reseguide

Puerto de Sóller är Mallorca på sitt mest idylliska. Den lilla staden med ca 1000 invånare innerst i den hästskoformade bukten är hamnen för staden Sóller som ligger några kilometer in i dalen bakom och har cirka 12.000 invånare. Från Puerto de Sóller till Sóller går det gamla öppna spårvagnar(!) och från Sóller går också en gammal och ärevördig tåglinje till Palma, Mallorcas enda tåg, med 19 tunnlar!

FRANSKA KOPPLINGAR

Ordet Sóller kommer från den moriska ordet “Sullier” som betyder “Den gyllene dalen” och det förstår man väl. I Sóller-dalen odlar man stora och välsmakande apelsiner och också citroner, oliver, fikon och mandlar. På grund av topografin och bergen som omger dalen har området traditionellt varit ganska isolerat från resten av ön som skapade ett lite lustigt resultat: För att omsätta apelsiner och andra jordbruksprodukter fraktades de till närmaste hamn, som ligger vid Côte d’Azur i Frankrike. Således fick Sóller en anknytning till Frankrike som var viktigare än kontakten med resten av Mallorca. Än idag dominerar franska turister. 1997 sprängdes en ny tunnel genom bergen och den 35 km långa vägen till Palma är snabb och enkel om än inte lika charmerande som tidigare.

 
NATTLIV
Puerto de Sóller är en lugn, charmerande plats med flera små stränder och en strandpromenad. Restauranger och kaféer bjuder på mallorkinsk mat med fransk touch. Orten har ett disco och ett par barer som är öppna hela natten men annars är detta ett semesterdestination du uppsöker för lugn och ro och inte för att festa. Eftersom Puerto de Sóller ligger på Mallorcas västkust får du fantastiska solnedgångar. Det sägs också att området har det sundaste klimatet på ön.

Stränderna är inte de allra bästa och därmed kommer aldrig Puerto de Sóller att bli någon turistmetropol – tack och lov, säger en del. Saken är den att stranden är ganska smal, ganska stenig och ganska full på sommaren. Soller-bukten är på grund av sin utformning väl skyddad från väder och vind men är samtidigt så sluten att utväxlingen av vatten med havet utanför är liten.

Res till Puerto de Sóller från Stockholm

Puerto Soller     nätter     Se mer
Puerto Soller     nätter     Se mer

Res till Puerto de Sóller från Göteborg

Puerto Soller     nätter     Se mer

Res till Puerto de Sóller från Malmö

Puerto Soller     nätter     Se mer

Res till Puerto de Sóller från Köpenhamn

Puerto Soller     nätter     Se mer

Mer om Puerto de Sóller

AKTIVITETER

Vill du hålla dig aktiv under din semester, kan du välja mellan många bra vandringsleder; Inklusive pilgrimsleden till klostret Lluc uppe i bergen. På vägen upp dit passerar du bergspasset L’Offer på 1090 meters höjd. Under våren och hösten kan du också gå vandringar med guide. Ett annat förslag är att ta båten till Sa Calobra och Torrente de Pareis eller hyra en bil och besöka till exempel byn Fornalutx, som en gång korades till Spaniens vackraste. I Puerto de Sóller finns också möjlighet till vindsurfing, båtuthyrning och det finns ett dykcenter.