Sök resa
Protaras - Fig Tree Bay Reseguide

Protaras - Fig Tree Bay Reseguide

Oelegant, men med allt du behöver: Protaras och Fig Tree Bay är den lite lugnare grannen till Ayia Napa. Resmålet har fina stränder och vikar, mycket bra hotell, underhållning för barn och massor av nattliv, men inte till 5:00 på morgonen … Här har du i princip allt du kan önska, utom cypriotisk atmosfär.

Området heter Protaras och består av två byar: Pernera och Fig Tree Bay, av vilka den senare är störst. De två platserna ligger ungefär 2-3 kilometer ifrån varandra vid kusten och båda har ett bra utbud av restauranger, barer, tavernor och butiker. I Fig Tree Bay ligger också ett par diskotek där stämningen är hög.

Sedan gammalt är regionen känd för sin potatis (“Cypernpotatis”) och väderkvarnarna som används för att pumpa grundvatten till fälten. Idag är Protaras mest känt för sina bra hotell, som håller högre standard än vad som är vanligt på andra resmål på ön. Men elegant eller särskilt stämningsfullt är det inte. Protaras är nämligen en relativt nybyggd resort (från början av 1980-talet), som var byggd med britter som huvudmålgrupp. Se till att du inte får hotellet bredvid en byggarbetsplats eller ett gäng från Birmingham … Protaras-området omfattar totalt cirka över en mil kust.

Res till Protaras från Stockholm

Fig Tree Bay     nätter     Se mer
Fig Tree Bay     nätter     Se mer

Res till Protaras från Göteborg

Fig Tree Bay     nätter     Se mer
Fig Tree Bay     nätter     Se mer

Res till Protaras från Malmö

Fig Tree Bay     nätter     Se mer
Fig Tree Bay     nätter     Se mer

Res till Protaras från Köpenhamn

Fig Tree Bay     nätter     Se mer
Fig Tree Bay     nätter     Se mer

Mer om Protaras – Fig Tree Bay

STRÄNDER OCH HOTELL

Bästa stranden är Fig Tree Bay, medan Pernera har två mindre stränder och små vikar, åtskilda av klippor. Stränderna är bra, till och med de yngsta barnen är säkra. Klimatet i området är mycket varmt men lite luftigare än vanligt på Cypern, där det kan bli mördande varmt. Kusten vänder nordost och har frånlandsbris som också bidrar till att göra havet klart och rent. Det finns erbjudanden om vindsurfing, vattenskidor, trampbåtar, parasailing, segling jollar, snorkling och dykning – även dykkurser för de som vill ha det.

SAKER ATT GÖRA

Det mesta i Protaras handlar om stranden, restauranger och nattliv. Det är semestern och familjens väl och ve som är syftet med allt. Vill du varierar badlivet lite kan du ta bussen eller åka ut till vackra Cape Greko, näset sydost om Protaras. Här finns bra vandringsleder, utmärkta dykmöjligheter, öde vikar och även den fina Konnos-stranden, som har solstolar, parasoller och olika vattensporter.

Ta en tur till de små fiskehamnarna i Paralimni och Agias Trias. Reser du runt en mil norrut kommer du till tavernan “Edens lustgård”, som har en utkiksplattform med teleskopkikare. Härifrån kan man se över till stadsdelen Varosha i Famagusta, som tidigare var Cyperns främsta resmål fram till den turkiska invasionen av norra Cypern 1974. Idag är Varosha en övergiven spökstad. Du kan också resa lite längre till Deryneia och besöka Viewpoint Café, där man ser ut över och kan ta bilder av FN:s buffertzon.

Dessutom kan du åka med utflykter med buss till den delade huvudstaden Nicosia med dess arkeologiska museum, utgrävningarna vid Pafos, där du kan se både kärleksgudinnan Aphrodite födelseställe – eller upp i de vackra och majestätiska Troodosbergen med sin vackra natur. Och om det kliar i dansfötterna är det bara en kort taxiresa till vansinnet i Aya Napa …

VATTENPARK OCH KULTURj

Ayia Napa kan också vara räddningen om barnen blir rastlösa: Här ligger den enorma vattenparken WaterWorld, där temat är “Antikens Grekland”. I anläggningen ryms fantasifulla attraktioner som “Poseidons vågbassäng”, “Afrodites bad” Odyssee-floden och ytterligare tjugo andra attraktioner. Ayia Napa har också “Luna Park”, en stor nöjespark med flera roliga saker, även för de yngsta. Dessutom finns en go-kartbana, minigolf och ett ridcenter strax utanför staden.

KORT SAGT

Protaras är ett konstgjort resmål lämpligt för familjer med barn, med all faciliteter, fina stränder och bra hotell. Men cypriotisk atmosfär får du leta länge efter, det är snarare brittiska turister och Mc Donalds som präglar gatulivet.