Sök resa
Praia da Rocha Reseguide

Praia da Rocha Reseguide

Praia da Rocha är förmodligen en av Algarves mest fotograferade platser, med stora sandstensklippor, grottor och en fin lång sandstrand. Detta är en autentisk och okomplicerad semesterort; livlig med massor av turister och erbjudanden. Det var också här turismen i Algarve började så långt tillbaka som på 1930-talet.

HOTELL OCH STRÄNDER

I Praia de Rocha hittar du stora lägenhetskomplex och hotell som uppfyller nästan alla krav. Stranden är bred, lång och har fin sand – storleken beror delvis på att den förlängdes med sand från en utbyggnad av hamnen i närliggande Portimao. Utsikten kännetecknas av de imponerande klippor som har gett staden dess namn. Några av dem är ihåliga så att du enkelt kan ta dig till nästa strand där det som oftast är färre människor. På stranden erbjuds olika vattensporter, inklusive vindsurfing. Det finns en bowlinghall, squash center och tre golfbanor i närheten. Dessutom måste du unna dig en ordentlig promenad längs klipporna; det är en vacker tur.

Även om den lilla “staden” har många turister finns det gott om plats åt alla men “det stora lugnet” hittar man inte här. Det kan vara mycket trafik även om huvudvägen går på baksidan av bebyggelsen längs stranden. Längs strandpromenaden är det fotgängarna som dominerar och det är tätt mellan restauranger, kaféer och barer. Bortsett från klipporna och stranden är inte Praia da Rocha någon utpräglat vacker plats. Du hittar ingen riktig gamla stan som i Albufeira och byggnadsmassan är långt ifrån lika välorganiserad som i Vilamoura. Staden har skapats genom flera decennier av mer eller mindre välplanerad utveckling av turism och bär en liten touch av den, med hotell uppemot femton våningar.

 

Res till Praia de Rocha från Stockholm

Praia de Rocha     nätter     Se mer
Praia de Rocha     nätter     Se mer

Res till Praia de Rocha från Göteborg

Praia de Rocha     nätter     Se mer
Praia de Rocha     nätter     Se mer

Res till Praia de Rocha från Malmö

Praia de Rocha     nätter     Se mer
Praia de Rocha     nätter     Se mer

Res till Praia de Rocha från Köpenhamn

Praia de Rocha     nätter     Se mer
Praia de Rocha     nätter     Se mer

Mer om Praia de Rocha

RESTAURANGER, NATTLIV & SHOPPING

Alla Restauranger i Praia de Rocha är stora och glädjer de flesta plånböcker och gommar. Ett besök i fiskehamnen för att äta grillade sardiner är obligatoriskt. Nattlivet är mycket livligt och känt som ett av de bästa i området, nästan lika bra som i Albufeira. Du kan välja mellan flera diskotek, karaokebarer, vanliga musikbarer m.m. Det finns också ett kasino – kom ihåg att ta med ditt pass för att komma in.

Praia de Rocha är praktiskt taget citystranden för Algarves största stad, Portimão; du tar dig dit på ett par minuter med buss eller taxi. Man kan också gå längs stranden men det kan bli lite i varmaste laget i sommarvärmen. I Portimao har du stora möjligheter för shopping av kläder, skor, väskor och hantverk. Precis i utkanten av Praia de Rocha ligger ett stort köpcentrum; Modelo, där du får allt annat du behöver. Och första måndagen i månaden är det “zigenarmarknad” på vägen in till Portimao. Här prutar man.

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

Praia da Rocha har en borg från 1500-talet (Santa Catarina-borgen) överst på en klippa och en liten kyrka som är värd att se. Det finns också ett litet turisttåg som rullar fram och tillbaka i bukten.

Med en hyrbil (eller möjligen buss) har du många möjligheter att uppleva och se en hel del av det Algarve har att erbjuda. Vad sägs om en tur upp till Monchique-bergen med sina mandel-, apelsin- och olivlundar och frisk luft mättad med eukalyptus? Med bil kan du också nå “världen ände”, Cabo Sao Vicente, Europas yttersta punkt mot sydväst. Här var Henrik Sjöfararens navigationsskola och det är lätt att förstå att de portugisiska sjöfararna ville upptäcka vad som fanns bortom horisonten. Många av städerna är värda ett besök, till exempel: Faro, Portimão och Lagos. Den stolta portugisiska kulturen är mycket närvarande i dem alla.

Det finns två vattenparker i närheten (“Slide and Splash” och “The Big One”) och en kombinerad djurpark / marineland och äventyrsbad; “Zoomarine”. Försök också att få tid för en utflykt till Lissabon. Det tar ett par timmar att köra dit men är väl värt ansträngningen. Charterbolagen erbjuder utflykter till Lissabon, och dessutom lite av varje annat; t.ex. båtutflykter och kulturkvällar.

KLIMAT OCH SÄSONG

Praia da Rocha ligger vid Atlanten och temperaturen i havet är alltså betydligt lägre än vid destinationer innanför Gibraltar. Säsongen är från april till oktober, med badtemperatur från juni och framåt.

KORT UTTRYCKT – PASSAR FÖR VEM?

Eftersom Praia da Rocha är en typisk “mainstream” turistort är den lämplig för de flesta; par, grupper av vänner, familjer med barn. Det pulserande nattlivet gör att också yngre människor kommer att trivas. Exotiska och speciella upplevelser får du dock inte här.