Sök resa
Prag Reseguide

Prag Reseguide

Att flanera i Prag är en upplevelse med många gågator och sevärdheter på bekvämt avstånd från varandra. Gatorna kantas av vackra byggnader och runt varje hörn väntar trevliga överraskningar.

Hjärtat är Stare Mesto, Gamla Stan. Vackra byggnader i harmoniska färger omger stadens många torg, där restauranger, kaféer och konstgallerier ligger nära i arkader och källarvalv. På andra sidan av Moldau ligger slottet Hradcany. Ta gärna spårvagnen till toppen och gå ner igen förbi St Vitus-katedralen, längs “Den gyllene gatan” och ner till Mala Strana; den pittoreska stadsdelen med vindlande gator och vackra torg.

Söder om gamla stan ligger Nove Mesto – Den nya staden. Arkitekturen präglas av jugend och här ligger Václavplatsen med den berömda ryttarstatyn.

KARLSBRON (Karlův most)

Stadsdelarna förenas genom flera broar inklusive 520 meter långa Karlsbron som är den mest kända. Här finns ingen biltrafik men du träffar på turister, gatumusikanter, konstnärer och souvenirsäljare med alla sorters varor. De vackra gotiska tornen på vardera sidan av bron är öppna dagtid. Här kan man njuta av utsikten från toppen om man vill.

PETRINIPARKEN

Alla storstäder har sin park, så även Prag. Petriniparken ligger på en höjd söder om Mala Strana med spårvagnslinje 12 eller 22 som den bästa anslutningen. Här strosar man i vackra trädgårdar och under skuggande träd, mellan små häckomgärdade platser och intressanta museer. Utsikten från toppen är väl värd de branta backarna!

 

Res till Prag från Stockholm

Prag     nätter     Se mer
Prag     nätter     Se mer

Res till Prag från Göteborg

Prag     nätter     Se mer
Prag     nätter     Se mer

Res till Prag från Malmö

Prag     nätter     Se mer
Prag     nätter     Se mer

Res till Prag från Köpenhamn

Prag     nätter     Se mer
Prag     nätter     Se mer

Mer om Prag

MAT OCH DRYCK

Tjecker älskar öl och det sägs att Tjeckerna dricker mest öl i världen. Det vanligaste är svetlé pivo – en ljus fatöl men prova gärna en tmávé pivo – den starka, mörka ölen. Beställ en Pivni syr till, een slags väldoftande ost serverad med senap och lök. Skall du göra som tjeckerna, mossar du alltihop och häller lite öl över. Bon apetit!

Det tjeckiska köket inbjuder inte direkt till mer romantiska middagar – här är det mycket fläsk med knödel och surkål. Och öl till det. Men detta är på väg att förändras – det kommer ständigt nya restauranger som har en mer kontinental stil. Den nationella maträtten heter Svicková na smetane – och består av bankat nötkött i gräddsås, skivad knödel och tranbär.

I Prag finns också många bra pubar och ölhallar som också serverar måltider:

• U Fleku (Kremencova 11): Välkänd klassiker som ligger i den nya stadsdelen, Nove Mesto. Specialiteten är den mörka öl som bryggs här i Prags minsta bryggeri. Något gott att bita i serveras också. På sommaren finns här en populär uteservering.

• U Kalicha (Na Bojisti 12): Trevlig ölhall i Nove Mesto. Känd både som restaurang och från romanen “Den tappre soldaten Svejk”. Det var Svejks stamställe och personalen är därför passande klädda tidstypiska kläder.

• U Zlateho Tygra (Husova 17): Både restaurang och ölhall – och en av förre president Clintons favoriter. De serverar utmärkt tjeckisk husmanskost.

• Sveti Tomase (Letenska 12): Populär, traditionell ölhall och restaurang på Mala Strana-sidan. Den ligger i ett äldre kloster med ett bryggeri från medeltiden. Trevlig bakgårdsträdgård på sommaren.

NATTLIV

Lavka är en berömd och trendig klubb med ett perfekt läge precis vid Karlsbron. Andra kända klubbar är Radost FX och Roxy för den något yngre publiken. Club Albaton anses vara Prags bästa techno- och houseklubb. På senare tid har kvarteren bakom Nationalteatern blommat upp. Mest känd här är klubben Solidni Najistota. Salsarytmer hittar man på populära BCBG i Gamla Stan.

GULDKORN

• Karlsbron är en av de stora sevärdheterna i Prag. Ta en promenad tidigt på morgonen eller sent på kvällen vid solnedgången så slipper du den värsta trängseln.

• Pantomimteatrarna som kallas “svarta teatrar” är en speciell upplevelse.Skådespelarna, klädda i svart, mimar och leker med skuggor och former mot en svart bakgrund. De bästa teatrarna Studio Gag Boris Hyberna och – den kanske mer kända – Laterna Magica.

• På Stadsteatern hade Mozarts opera Don Juan premiär 1787 med tonsättaren själv som dirigent vid pianot. Teatern, som hade en central roll i Milos Formans film Amadeus är fortfarande en av de viktigaste scenerna.

• Ta spårvagnen – ett prisvärt och charmigt sätt att utforska Prag. Den trevligaste resan är med linje 22 som går från Gamla Stan över Moldau till Mala Strana. Ett annat bra alternativ är linje 91 – “Den historiska linjen” – som går från Vaclavplatsen på sommaren.

• Taxi – Ett bra och snabbt alternativ men kom ihåg att förhandla om pris innan du sätter dig i taxin. Priset är ganska bra, särskilt om man jämför med här hemma. Om du frågar en taxi om vägen utan att hoppa in är de oftast mycket ovilliga att lämna information.

• En resa på Moldau (Vlatva) är en populär utflykt under sommaren. De flesta båtar går mellan broarna Jiráskuv och Palackeho och du kan välja mellan rena sightseeingturer eller kvällsturer där middag ingår.

FLYGPLATS

Ruzyne (PRG) ligger 15 kilometer väster om centrum.