Sök resa
Poznan Reseguide

Poznan Reseguide

Det fascinerande med Poznan är att staden är så polsk. Det vill säga att den inte har trampats ned av turism men är faktiskt precis så som man kan föreställa sig det verkliga Polen. Ruttnande betongbyggnader med politiskt klotter finns överallt men det är också just det som gör Poznan så fängslande.

Poznan (eller Posen som den också kallas) är, med sina 500.000 invånare, den femte största staden i Polen. Den ligger i nordvästra delen av landet cirka två timmar med bil över gränsen från Tyskland och har därmed blivit en viktig handelslänk mellan de två länderna.
KOMMERSIELLT

Industri och handel är det Poznan är mest känt för. Redan på 1800-talet var industrin imperativ för den ekonomiska aktiviteten; några av de äldsta och mest kända fabrikerna startades vid den tiden. Järnvägsfabriken Hipolit Cegielski ligger i Poznan och är en av byns kännetecken. Handeln har också länge varit viktigt för att upprätthålla den ekonomiska tillväxten i landet och många västeuropeiska organisationer och företag startade sina affärsprojekt i Polen i Poznan.

Res till Poznan från Stockholm

Poznan     nätter     Se mer
Poznan     nätter     Se mer

Res till Poznan från Göteborg

Poznan     nätter     Se mer
Poznan     nätter     Se mer

Res till Poznan från Malmö

Poznan     nätter     Se mer
Poznan     nätter     Se mer

Res till Poznan från Köpenhamn

Poznan     nätter     Se mer
Poznan     nätter     Se mer

Mer om Poznan

På senare tid har även universitet och högskolor gjort sin för ekonomin i staden. Det är hela 50.000 studenter i Poznan fördelade på flera prestigefyllda institutioner. Den berömda universitet Adam Mickiewicz Universitet (förkortas AMU) är ett av de mest erkända och populära i hela landet. Andra universitet inkluderar Poznan University of Technology och Poznan University of Medical Sciences och det finns flera skolor av för musik, ekonomi, humaniora etc.
KLIMAT OCH TURISM

Polen ligger i en zon som är lite ojämn i termer av klimat- och väderförhållanden. En kort regnskur eller ett kraftfullt skyfall är därför inte att bli förvånad över, oavsett vilken tid på året det är. Mestadels är det ändå trevligt på sommaren, med en medeltemperatur på 17 grader i juli. Vintrarna är generellt kalla med minusgrader både dag och natt. Januari är den kallaste månaden.

Som sagt, Poznan är relativt fritt från turism. De flesta väljer städer som Warszawa och Krakow framför Poznan eftersom det är lättare att komma dit med flyg. Men det att Poznan är lite svårare att besöka (även om allt fler flygbolag öppnar rutter till och från staden), gör den bara mer intressant. Det rekommenderas att besöka staden innan de stora turistmassorna blir medvetna om vad Polen har att erbjuda.
SEMESTER I POZNAN

Poznan är en härlig stad att tillbringa tid i. Staden har allt du behöver av underhållning i form av museer, teatrar, biografer, parker och djurparker. Poznan är hem för Polens äldsta zoo. Förutom detta finns det i stan en hel del spännande mat och dryck. Det fina med Polen är att priserna är så otroligt trevliga för oss som kommer från Skandinavien. En fullständig middag inklusive dryck kan du få för under hundralappen. Det mesta är så billigt jämfört med storleken på Skandinaviska plånböcker att man kan äta och dricka kungligt utan att tänka på stora ekonomiska konsekvenser. Maten i sig är också bra och du får riktiga stora och mäktiga portioner. Restaurangkedjan Sphinx kan rekommenderas, här serveras god mat till ett rimligt pris. Och servicen är exceptionellt bra.

Boende är också billigt om du hittar rätt hotell. Kollektivtrafiken är kanske inte den mest tillförlitliga i Polen, så det kan vara lämpligt att ta taxi. Den slutsats man kan dra om Poznan är att den är en typisk polsk stad med en mycket vänlig befolkning som välkomnar turister med ett leende. Billig mat och logi, och sevärdheterna är rikliga, även om det faktiskt är själva staden som är den största sevärdheten.