Sök resa
Playa de las Americas Reseguide

Playa de las Americas Reseguide

Lilla LA kan man läsa på vissa skyltar längs huvudgatan. Och varför inte? “Los Americas” har mycket gemensamt med Los Angeles. Det är vidsträckt vilket gör det hela lite oöverskådligt. Den enkelriktade, snabba gatorna som leder dig in på spår du aldrig kommer ut ur. Kullarna runt. Den öppna havet rätt in. Lyxhotellen. Den långa strandpromenaden med många stränder. Klimatet. Jordbävningsfaran. Brott … nope. Jo … Playa de las Americas har absolut ingenting gemensamt med sin amerikanska jättebror.

Håll ut, här är ett försök att beskriva layout på området: Playa de las Americas är namnet på den centrala delen mellan Fañabé i norr och Los Christianos i söder. OK?

Det hela handlar om en 15 km lång, sammanhängande kedja av hotell som ligger längs strandlinjen och 4-5 kvarter upp den svaga lutningen. Bakom det hela går motorvägen som du märker lite eller inget av från hotellen. Hela detta stora område, som rymmer cirka ett halvt tusen anläggningar, var och ett med säkert 200 eller fler rum … kallas egentligen Adeje-kusten, av kommunen den ligger i. Men biten längst söderut ligger i kommunen Arona och varje liten bit av hela denna kust på den södra spetsen av Teneriffa har sitt eget namn. Förvirrad? Vi försöker igen.

Längst i nord, runt Playa del Duque, är det ganska fashionabelt men också en hel del byggaktivitet och faktiskt lite ospännande. Sedan kommer på rad; Fañabé, marinan (Puerto Colón) och San Eugenio, som alla har bra hotell, med bra faciliteter och ordnade förhållanden. Men det går vägar här och där som man inte bör bo nära.

Den mellersta delen av hela sträckan kallas Playa de las Americas och har en rad stränder som kallas Playas de Troya, här ligger de flesta en-, två- och trestjärniga hotellen och lägenhetskomplexen men desto mer nöjesliv. Detta är “centrum”.

Sedan kommer udden som skiljer Playa de las Americas från Los Christianos: Los Morrito. Detta område tillhör den förstnämnda platsen och består av fyrkantiga kvarter, gröna trädgårdar och hotell med mycket god standard (med grekiska statyer, pelare och myspianist i smoking bakom tonade glas … Han viftade med ett varnande pekfinger när vi skulle ta en bild). Strandpromenaden runt udden är både vacker och dämpad, iallafall kl fem på morgonen.

Res till Playa de las Americas från Stockholm

Playa de las Americas     nätter     Se mer
Playa de las Americas     nätter     Se mer

Res till Playa de las Americas från Göteborg

Playa de las Americas     nätter     Se mer

Res till Playa de las Americas från Malmö

Playa de las Americas     nätter     Se mer

Res till Playa de las Americas från Köpenhamn

Playa de las Americas     nätter     Se mer

Mer om Playa de las Americas

När man kommit runt udden, kommer man till Playa de las Vistas, ett “mellanparti”, tillhörande Los Christianos, relativt nybyggt – med mellanstandard men med en stor flott och artificiellt anlagd sandstrand. Om du nu följer strandpromenaden vidare, går du igenom en liten tunnel genom nästa lilla udde och kommer till själva Playa de los Christianos, vilket är både badstrand, ett litet centrum och viktigaste hamnen för de stora båtarna som går mellan Kanarieöarna. Sedan kommer faktiskt en enorm klippa som sätter ett effektivt stopp för ytterligare expansion i söder – kan man tro.

Hängde du med? Vi har fortfarande inte tagit med den nordöstra delen där man har börjat bygga ett helt nytt område i bergen bakom motorvägen, ganska långt från stränderna: San Eugenio Alto, en plats för de med behov av utsikt och gåturer i uppförsbacke samt de med akut äventyrsbad-sug, för områdets äventyrsbad ligger här.

Och om du är född med en golfklubba ligger den stora golfanläggningen ungefär på mitten av hela sträckan något uppåt och in och med sina egna hotell en kort “drive” bort. Det byggs också en uppsjö nya hotell på baksidan av golfbanan och motorvägen, långt från stranden.

Så var skall du bo? Lyckligtvis är frågan lättare att svara på än den kan verka. Välj hotell utifrån den standard du vill ha och se till att du får eller inte får ett rum beläget nära baren eller discot eller en av de centrala vägarna eller byggplatserna.

Om du är angelägen om att fånga allt och är inställd på “att göra playan” är det klokt att bo någonstans på mitten men om du mestadels kommer att vara på hotellet, njuta av stranden och ett behagligt liv omkring dig kan du lika gärna bo i både norr och söder eller varsomhelst.

Det viktiga är nämligen detta: Playa de las Americas, med tillhörande områden, håller en genomgående bra standard. Hotellen är bra för sin klass, det finns restauranger, stränder och nattliv längs hela kusten. Oavsett var du väljer att bo kommer du att uppleva att erbjudandet är bra.

Det enda undantaget kan vara den nya området runt San Eugenio Alto; Här är du ganska långt borta från allt.

Stränder

Stränderna är konstgjorda – men det spelar ingen större roll. Vulkanen Teneriffas naturliga stränder består av taggiga, grova lavastenar, så därför har man skyfflat in mellanmörk, fin sand, för att skapa användbara stränder. Och användbara är de absolut – om än kanske inte lika naturligt spännande. De är lagom långgrunda, ofta skyddade av vågbrytare och det är sammanlagt 10 stycken som på ett pärlband.

Restauranger, nattliv och shopping

I ett område med plats för ett par hundra tusen turister finns det givetvis mängder av restauranger, var och en mer inbjudande och väl placerad än den andra. Men ta en titt på menyn så inser du snabbt problemet; Listan av rätter är för lång, och alltför lik restaurangen bredvid. Och alltför standard och utan förklaringar. Du får både det ena och det andra fisk- eller köttstycket med sallad och pommes frites. Eller pasta och pizza. Maten är generellt medelmåttig, eller till och med direkt tråkigt, så som det brukar vara på stora semesterorter. Vi vet inte vart man ska gå för att hitta ett anständigt kök, vi klarade det inte. Hitta en tvättäkta kanarie, en taxichaufför, städerska eller liknande och be om råd.

Sevärdheter och utflukter

Teneriffa är den största av Kanarieöarna och full av intressanta sevärdheter och utflyktsmöjligheter. Du kan göra dig till åtlöje på en kamel, ta bussen över bergspass och njuta av de vackra vyerna på västkusten, ta linbanan till toppen av Spaniens högsta berg: Mount Teide (3717 m), besöka en av Europas finaste djurparker med den världens störst samling tropiska fåglar, hajtunnel och delfinshow mm

Du kan och bör ta en tripp till grannön La Gomera eller en delfin- och valsafari eller djuphavsfiske. Du är ganska långt ut i Atlanten.

Och inte minst bör nämnas att det finns ett museum i Guimar på Teneriffas östkust där Thor Heyerdals mångåriga undersökningar av öns mycket gamla trappyramider är den främsta attraktionen – lovvärt sponsrade av Fred.Olsen, som driver färjelinjer mellan Kanarieöarna. Teneriffa har det mesta för de flesta.

Klimat och Säsong

Playa de las Americas är “hett” året runt. Under senhösten, midvinter och tidig vår ligger det ofta moln över bergen och ute till havs men märkligt nog är temperaturen över tjugo grader och solen lyser igenom tillräckligt mycket för att man skall acceptera det som “sommar”.

Full gas är det dock under högsäsong mellan mitten av juni och mitten av september. Då är diskoteken och klubbarna på högväxel, playan full av ungdomar och stämningen svettig och tät.

Sedan skiftar klientelllet. Ålder går upp, beläggning något ned och stämningen närmar sig det normala. Icke desto mindre är Playa de las Americas och områdena både söder och norr om mycket välbesökta under hela året. Du kan komma när som helst och uppleva att platsen är i högsta grad levande (när har de stackars spanjorerna själva semester?).

På gatorna och längs stränderna hör man mycket engelska, tyska, belgiska, holländska och några mycket skandinaviska språk. Kort sagt: LA är en plats som lockar alla frusna nordbor. Det finns en tydlig tendens till att olika nationaliteter klumpar ihop på olika delar av det stora området, men det är för komplicerat att kartlägga i detalj här.

Kort sagt – passar för vem?

Playa de las Americas passar alla. Pensionärer flockas här på vintern och hittar värmen. Familjer med barn kan dra sig tillbaka vid tystare bostäder och ungdomar kan under högsäsong få utlopp för det mesta. Den kulturintresserade kan bege sig ut på en resa till Teneriffas spännande landskap. Platsen är enormt, mångskiftande, har en separat kosmopolitisk charm och genomgående bra standard på allt. Enda minus måste vara att på grund av storleken lockar det till sig en och annan småtjuv. Passa på väska och plånbok, särskilt när du anländer – det är en situation som ofta utnyttjas. Och så ska du vara gilla att ha ett TON turister runt dig. Kanarierna själva bor inte i Playa de las Americas, de arbetar där.

Playa de las Americas är en av de absolut största turistmaskinerna i världen. Lokal känsla är 100 procent frånvarande och man kan lätt känna sig både bortkommen och ensam bland alla turister, om du då inte har gott sällskap av goda vänner. Räkna inte med att du får nya bekantskaper, utom kanske på hotellet, om du anstränger dig lite.