Sök resa
Pisa Reseguide

Pisa Reseguide

Ett torn så skevt att det förmodligen skulle ha dömts ut i Sverige har blivit en ikon för staden och i många år har turister från alla världens hörn strömmat till Pisa. Men det är inte bara det lutande tornet som skapar minnen av staden. Det är trots allt Toscana.

Pisa ligger i Toscana i Italien, flankerat av floden Arno. Och bara namnet Toscana berättar lite om vad du har att vänta här. Det är pittoreskt och idylliskt, på ett poetiskt sätt, med rötter så långt tillbaka som Trojas fall, kanske. Det råder fortfarande osäkerhet kring stadens ursprung.

Men vad som är säkert är att man rör sig i historien och skapar sin egen. Här är det stora ärevördiga stadsmurar som nästan omsluter staden, det är unik arkitektur från olika epoker, det finns vänliga människor och det finns fler sevärdheter än det världsberömda tornet.

Det område som tornet ligger i kallas katedralplatsen, och här hittar du bland annat Pisas unika domkyrka från runt 1000-talet, kyrkogårdsbyggnaden Camposanto och dopbyggnaden Battistero. Hela området är listat på UNESCO:s världsarvslista.

Resa till Pisa från Stockholm

Pisa     nätter     Se mer
Pisa     nätter     Se mer

Resa till Pisa från Göteborg

Pisa     nätter     Se mer
Pisa     nätter     Se mer

Resa till Pisa från Köpenhamn

Pisa     nätter     Se mer
Pisa     nätter     Se mer

Mer om Pisa

Men staden uppmanar också till museivandringar och man har allt från historiska fartygsmuseer till konstmuseer.

Det finns också flera bra kaféer och restauranger i staden som bör upplevas. Den italienska glassen är också ett måste i Pisa, som i alla andra städer i Italien.
SHOPPING

Det är inte överallt turistsouvenirer faktiskt har sin egen charm, men som med Eiffeltornet i Paris är det nästan oförlåtligt att komma hem utan en minikopia av det lutande tornet. De finns i många varianter, vissa trevligare än andra, men alla med samma syfte. Att minnas denna stad, oavsett om du väljer att ställa den på hyllan eller lägga den i en låda tills du är så gammal att du tar dig tid att reflektera över ditt liv.

Dessutom tjatar souvenirsäljarna kontinuerligt här nede, så en lösning är att köpa ett torn och låt den hänga runt halsen för att få lite lugn från de pengabehövande säljarna.

Men är du i Pisa finns gott om andra nöjen att spendera pengar på. Toscana-området är det vida känt för sina kulinariska traditioner som mat och vin, och du bör skaffa italiensk skinka, ost, salamikorv och vin. Dessutom är de också världsberömda för sin olivolja, och den bör du bekanta dig med.

Men Pisa har också andra varor som man inte kan äta, men man fortfarande kan ha användning för, och rymmer allt från bokhandlar, klädbutiker som Zara, Benetton och mer lokala, till parfymerier och små kiosker. Huvudgatorna hittar du vid bron Ponto di Mezzo.

En är modern, medan den andra tar dig på en promenad genom stadens medeltida arkitektur. Det finns också marknader och på Piazza Sant Omobono är det nästan alltid en marknad som sjuder av liv.