Sök resa
Patmos Reseguide

Patmos Reseguide

Patmos – Det Egeiska Jerusalem: Varför kallas ön det? Eftersom det var här aposteln Johannes hörde Guds röst genom sprickor i taket på en grotta och blev inspirerad att skriva Uppenbarelseboken, Bibelns dramatiska slutskrift, omkring år 95 e.Kr. Patmos är Greklands mest heliga ö och en officiell vallfartsort för katoliker. Grottan är idag en av Patmos största sevärdheter. Patmos är den nordligaste av de Dodekanesiska öarna med ungefär 3000 invånare som bor i Hora, Kampos och inte minst huvudstaden och hamnstaden Skala.

På grund av sin religiösa status är tempot makligt och turismen tyglad på Patmos. Munkarna i St George-klostret uppe i bergen i staden Chora har alltid haft starkt inflytande. Ändå finns det både tavernor, restauranger, barer och diskotek på ön, men framåt natten är det tyst.

Res till Patmos från Stockholm

Patmos     nätter     Se mer
Patmos     nätter     Se mer

Res till Patmos från Göteborg

Patmos     nätter     Se mer
Patmos     nätter     Se mer

Res till Patmos från Malmö

Patmos     nätter     Se mer
Patmos     nätter     Se mer

Res till Patmos från Köpenhamn

Patmos     nätter     Se mer
Patmos     nätter     Se mer

Mer om Patmos

SKALA
Huvudorten Skala är också öns hamnstad, med restauranger, kaféer, butiker och klubbar av alla slag. Staden har också gott om lägenheter och hotell, samt en separat rullstensstrand 500 meter från hamnen, där det ofta är fullt med grekiska familjer och turister i en bra mix. Turistfaciliteterna i staden är inriktade på att serva horder av dagresenärer som varje dag strömmar ut från färjor och kryssningsfartyg för snabba visningar av öns två största attraktioner; Johannes-klostret och Uppenbarelsegrottan.
CHORA, JOHANNES-KLOSTRET & GROTTAN
Ca. 4,5 km söder om Skala och mitt på ön ligger den antika huvudstaden Chora med Johannes-klostret, det avgjort viktigaste på ön ungefär som har ungefär 40 kyrkor och kloster, och som också byggdes som fästning för att skydda staden mot pirater. Anläggningen grundlades 1088 och innehåller bland annat ett berömt bibliotek med mer än 13.000 dokument varav det äldsta är 33 sidor av Markusevangeliet i en upplaga från det sjätte århundradet. Resten av samma dokument finns på museer, i bl.a. Leningrad, Aten, Vatikanen och Wien. Annars kan man se ikoner, fresker, broderier och andra värdefulla och intressanta religiösa artefakter.

Chora tar man sig fint med taxi men du kan också gå till fots längs en gammal och något kortare stenlagd väg som stammar från sent 1700-tal. Staden stoltserar med vacker arkitektur med små labyrintiska gator, bra restauranger och barer som gärna kan upplevas på kvällen. Utsikten här uppe är oklanderlig och Chora är känd som en av Greklands vackraste byar.

Halvvägs mellan Skala och Chora ligger grottan där aposteln Johannes fick sin uppenbarelse, den är nu inbyggd i ett kapell. Historien förtäljer att när Gud höjde sin röst sprack berget så att rösten flödade in till John som dikterade vad han hörde till sin elev Prochoros. Stenen som John vilade på och hällen Prochoros stod på när han skrev kan ses än idag. Grekerna älskar drama. I kapellet i övrigt kan man se ett stort antal nischer med ikoner, alla med sin egen förklaring och mening.

RUNT ÖN
När Skala är som mest trafikerat av dagturister kan det vara svårt att tro att tystnaden råder bara några kilometer bort i byarna söder och norr om Skala. I norr heter den viktigaste byn Kambos, där det finns tavernor, barer, klubbar och en bra strand med vattensporter. Landskapet i norr är vilt och präglas av klippor men med stränder mellan, inklusive Lambi-stranden med sina färgglada stenar.

Grikos, på södra delen av ön, är bredvid Skala huvudsemesterorten. Här finns flera fina lägenhetskomplex, tavernor (vissa med levande grekisk musik) och fina stränder, som erbjuder bl.a. segling och vindsurfing. Inte långt från Grikos, på Psili Ammos, ligger en av öns bästa stränder. Detta är också Patmos inofficiella nudiststrand. Nakenbad är annars inte speciellt populärt på Paros på grund av öns religiösa status. Du kan ta en båt till Psili Ammos från Skala.

PÅSKFIRANDE
Om du har turen att vara på Patmos i påsken (som inte sammanfaller med vår påsk), kan du uppleva Nipteras, ett intressant kyrkspel som visar Jesu sista måltid med sina lärjungar. Den utspelar sig i Chora, på torget utanför Johannes-klostret och är en ceremoni som bara kan ses på Patmos och i Jerusalem. Annars är påsken färgglada skådespel, dans och gudstjänster.
SÄSONG
Patmos har en ovanligt lång turistsäsong tack vare den milda brisen som reglerar klimatet året runt och eftersom de religiösa platserna är destinationer också utanför den mest hektiska badsäsongen. Skala är orten där de flesta bor.
FLYG TILL SAMOS

Patmos har inte en egen flygplats, charterturister landar därför oftast på grannön Samos och reser med båt till Patmos. Man kan också komma dit med färja från Pireus och omgivande öar.