Sök resa
Paros Reseguide

Paros Reseguide

Paros är den tredje största ön i Kykladerna med ca 9000 invånare och 120 km kustlinje (15 km bred, 12 km lång). Huvudstaden Parikia är en livlig och myllrande stad på västkusten och dessutom går charter till Naoussa på norra delen av ön. Chartern landar oftast på Santorini och det är en 31/2 timmars resa med båt. Paros erbjuder många möjligheter till fina upplevelser, bad och nattliv och det passar för nästan alla, beroende på var du väljer att bo. Ön har cirka 40.000 bäddar …

Paros består av bördiga dalar och mjuka kullar beströdda med små kapell, kloster och bondgårdar. Det är ganska platt och perfekt för cykling och motorcykelturer. Du hittar oändliga, långgrunda sandstränder med klarblått hav, monument och sevärdheter från landets rika förflutna och pittoreska vita byar badande i strålande solsken. Ta allt detta och lägg till lokalbefolkningens öppenhet och gästfrihet och du har Paros – en ö som få reser förbi när de är i området.

Res till Paros från Stockholm

Paros     nätter     Se mer
Paros     nätter     Se mer

Res till Paros från Göteborg

Paros     nätter     Se mer
Paros     nätter     Se mer

Res till Paros från Malmö

Paros     nätter     Se mer
Paros     nätter     Se mer

Res till Paros från Köpenhamn

Paros     nätter     Se mer
Paros     nätter     Se mer

Mer om Paros

MYLLRANDE LIV
Huvudstaden Parikia sjuder av liv – något som vissa tycker är i mesta laget. Från Paros går båtar till alla öar av betydelse i Egeiska havet och vid varenda ett av de frekventa båtankomsterna kryllar det av hundratals backpackers och ungdomar. Stämningen i staden är hög långt in på natten. Staden erbjuder ett brett utbud (flera hundra totalt) av restauranger, barer och diskotek, många nere vid hamnen, några i de trånga gränderna. Huvuddelen av barerna och klubbarna ligger längs stranden söder om staden. Staden har också två utomhusbiografer som är mycket populära.
SEVÄRDHETER
I Parikia ligger den berömda och välbevarade Katapoliani-kyrkan från 326 e.Kr.Ett av Greklands viktigaste bysantinska monument. 15 augusti firas årsdagen av Jungfru Maria, som kyrkan är tillägnad, med fyrverkerier och sång i hamnen. Det finns också många andra historiska kyrkor. Staden har också en venetiansk borg från 1260 e.Kr.och ett arkeologiskt museum med fynd från stenåldern och romartiden från Paros och Antiparos. Grannen Antiparos, som är en favorit bland nordbor och definitivt värd ett besök når du med en kort båttur. Du kan ta en halvtimmes båtfärd till Antiparos direkt från hamnen, eller så kan du ta bussen till Pounta strax söder om staden och ta en liten färja där som bara tar tio minuter över sundet.
BRA STRÄNDER
Några hundra meter från centrum norrut hittar du Livadia-stranden där många av hotellen ligger. Från fiskehamnen i Parikia går badbåtar till andra stränder på ön, det finns till exempel. många bra badmöjligheter på östsidan och i norr vid Naoussa. Det finns stränder för alla smaker och flera erbjuder vattensporter, inklusive vindsurfing (särskilt i norr och öst) och dykning. Du bör också prova snorkling! Skall du ta en tur på hjul bör du även besöka några av Paros många små mysiga byar. Lefkes på mitten av ön är kanske den mest orörda och fascinerande av dem.
MARMOR

Om du åker innåt landet, hittar du fjärilsdalen Petaloudes, där miljontals färgglada fjärilar samlas på försommaren. Vid Lefkes och Marathi – omkring på mitten av ön – ligger rester av gamla marmorbrott (från 500-600 f.Kr.); Paros är känt för sin marmor; både Napoleon kista och statyn “Venus och Milo” var gjord av marmor från Paros. Byn Marmara, lite längre mot östkusten, är byggd mestadels i marmor.