Sök resa
Oulu (Uleåborg) Reseguide

Oulu (Uleåborg) Reseguide

Oulu (Uleåborg på svenska) är den sjätte största staden i Finland och den största och mest betydelsefulla staden i norra Finland.

DÅ OCH NU

Oulu (Uleåborg på svenska) vid Bottenviken grundades av Karl IX år 1605. Idag är Uleåborg med sina 120.000 invånare den sjätte största staden i Finland.

När man talar om Uleåborg, kommer man förr eller senare in på teknologi. Staden är känd för sin expertis inom högteknologi, och det är inte utan anledning. I Uleåborg teknikstad Technopolis och i centrum för medicin och bioteknik Medipolis finns det många teknikföretag av högsta klass.

Uleåborg är en utmärkt destination för hela familjen, året runt.

Res till Oulu från Stockholm

Oulu     nätter     Se mer
Oulu     nätter     Se mer

Res till Oulu från Göteborg

Oulu     nätter     Se mer
Oulu     nätter     Se mer

Res till Oulu från Malmö

Oulu     nätter     Se mer
Oulu     nätter     Se mer

Res till Oulu från Köpenhamn

Oulu     nätter     Se mer
Oulu     nätter     Se mer

Mer om Oulu

Våren och sommaren blommar Uleåborg i alla färger och nyanser och staden präglas av havet och de många parkerna.Under hösten visar sig Uleåborg från en annan sida: Svamp- och bärplockning och fiske är några av de aktiviteter som gör livet till ett nöje, omgivet av höstens färgglada prakt.

Vintrarna i Uleåborg tenderar att vara snörika och det skapar naturligtvis de bästa förutsättningar för alla former av skidåkning, vandring på isen, pimpling, isbad och skoteråkning.

SEVÄRDHETER

Vetenskapscentret Tietomaa är ett av de mest populära familjemålen. De 150 objekten är en garanti för att ingen får tråkigt. Här finns bland annat en gigantisk biograf, ett hologramgalleri och en anatomisk avdelning.

Norra Österbottens museum och bilmuseet med 50-talsbilar och motorcyklar – den äldsta från 1910 – är också populära destinationer, så också geologiska museet med sina fossiler, malm- och jordprover och hela 12.500 olika mineraler. Uleåborgs konstmuseum har sina lokaler i en renoverad fabriksbyggnad som ligger intill den lummiga stadsparken. Konstmuseets café på andra våningen har samma öppettider som museet. Friluftsmuseet på Turkansaari ger en fascinerande inblick i den gamla allmogekulturen som blomstrade längs floden Ule. Mitt i den grönskande och frodiga naturen ligger en 300 år gammal kyrka och en gård med flera byggnader. Skogs- och timmerflottningsmuseet är det senaste tillskottet.

Världens nordligaste professionella symfoniorkester spelar musikcentrets ståtliga Madetoja-sal. Orkestern håller oftast sina konserter på torsdagar.

I Uleåborgs universitets botaniska trädgård kan du utforska tusentals olika grödor, och i den stora trädgården är det lätt att få tiden att gå. I växthuset Romeo och Julia hittar man de tropiska och subtropiska växterna.

55 km nordost om Uleåborg kan man lära känna hur livet var på stenåldern. I det arkeologiska Kierikki-centret hittar du en stenåldersby.

Uleåborg har också en utmärkt camping, Nallikari, där du kan övernatta i tält, husvagn eller stuga. Här ligger också en fantastisk sandstrand, bollhallen Nallisport, ponny gård och spa Eden. På sommaren kan du också hyra cykel och spela minigolf.

De som inte använder sig av apostlahästarna för att ta sig de tre km till Nallikari från centrum, kan dra nytta av “tågbussen” Potnapekka, som tafikerar gågator, cykelvägar och andra vägar i staden. En av de två linjerna Potnapekka trafikerar går till Nallikari medan den andra går till Hupisaaret där Oulujoki mynnar ut i havet.

SAKER ATT GÖRA

För cyklister och Rollerblade-åkare är Uleåborg och området kring staden ett paradis med inte mindre än 400 kilometer utmärkta vägar.

Uleåborg är också utmärkt för de som gillar att fiska. De bästa fiskevattnen är vid Oulujokis mynning mitt i stan, Ule älv, Sanginjoki och naturligtvis havet. Sammanlagt finns det 64 kvadratkilometer vattenområden i Uleåborg lämpliga för fritidsfiske. I mynningen och i havet fångar du lax, öring, sik, gädda, abborre, harr och regnbåge. Sanginjoki och Ule har regnbåge, gädda, abborre och harr.

Nära centrum, vid kasernområdet Huikkavaara, hittar du ett äventyrscenter. På vintern finns det snöskotersafari och snöskoterutflykter på programmet. Du kan prova forsränning Kiiminjoki i närheten. I Kalajoki turistcentrum finns en 9-håls golfbana. Och för de som inte kan sova, finns möjlighet till golf dygnet runt på världens nordligaste 27-hålsbana, Sankivaara.

SHOPPING

Potnapekka löper från gågatan Rotuaari i centrum. Rotuaari är omgivet av butiker där du kan göra riktiga fynd. Shoppa kan du också göra på det vackert renoverade Salutorget, en central plats för sommarevenemang. Och läckerbitarna i Saluhallen är svåra att motstå. I den trevliga strandbodarnas gömmor hittar du både fina gåvor och charmiga restauranger. Och vad shopping berör, sommarrean börjar direkt efter midsommar och fortsätter hela juli. Kläder för vuxna och barn, märkesvaror, smycken, finsk design och naturligtvis den berömda mobiltelefonen. Lelu-Tapuli har leksaker för alla åldrar, Maakari handgjorda prydnads- och bruksföremål för hemmet eller som en gåva från norra Österbotten.

ATA OCH DRICKA

Skeppsrestaurangen Neptunus har anslutning till havet, och här kan du njuta av svunna dagars skonaratmosfär. Förstklassig mat får du också på restaurang Suola-Aitta bredvid Salutorget och Ahtisaari-torget. Restaurangen är inrymd i ett saltmagasin från 1800-talet. Kinesisk mat får du på Donghai, orientalisk på Istanbul, rysk på Zakuska och vildmarksdelikatesser i exotisk miljö på Erätupa, medan puben St. Michael erbjuder irländsk öl. Nyrostat kaffe med bakverk kan du njuta på Café Kaldi Isokatu. Prova konditoriets specialitet, “omenahyve” tårta fylld med äpplen och grädde och toppad med maräng. Bakverk av högsta klass hittar du också på Provence bageri och café och Bisketti på Kirkkokatu.

Lokala delikatesser kan med fördel avnjutas i Liminka-bukten, en halvtimme från Uleåborg. Liminka-buten är också Finlands viktigaste ornitologiska område.

Årliga evenemang:
Februari: Teaterdagar för unga och barn
Mars: Pilkmaraton
April: American Car Show
Juni: Tjärbränningsveckan
Juli: Vitlöksnatt
Juli: Traditionshelg med uppvisning av gamla arbetsmetoder
Augusti: Jazz- och bluesfestival

November: Internationell barnfilmfestival