Sök resa
New York Reseguide

New York Reseguide

Ingen annan stad är arrogant nog att kalla sig världens huvudstad och ingen annan stad skulle heller kunna leva upp till ett sådant smeknamn. Men New York kan det. New York har en nerv, ett tryck och erbjudanden av alla slag som ingen annan stad kan skryta med. Du bör förbereda dig lite om du inte vill vandra runt förvirrad på måfå.

SMÄLTDEGEL

Var ska man börja? New York är världens finansiella huvudsäte med New York Stock Exchange, huvudkontoren för de flesta av världens multinationella företag och miljonärer i överflöd. Följaktligen är det dyrt här. New York är också en stad med slum och med en befolkning med alla tänkbara etniciteter och hudfärger. Inte utan anledning är New York känt som världens smältdegel; på gott och ont.

ETT HAV AV ERBJUDANDEN

För en turist med några dagar till förfogande är New York först och främst en stad med världsberömda sevärdheter, fascinerande historia, en rikedom i kulturutbud, mode, restauranger, musikaler, museer, konserter, etc., etc. Och mitt i allt; Central Park, där du snabbt kan gå vilse bland träden, och älvarna runt Manhattan där du tar en båttur för att lufta huvudet.

Hur tar man sig då an det hela? Av egen erfarenhet kan vi varmt rekommendera en tur upp i Empire State Building. Om du gillar att stå i kö, är frihetsgudinnan platsen (du kan också ta en båttur ut utan att gå i land, prova till exempel “The Beast” som fräser runt i full fart med dunkande musik …). Metropolitan Museum of Art är ett av världens största och finaste konstmuseer. MOMA är världens mest kända samtida museum. Teaterdistriktet runt Broadway erbjuder en mängd musikaler (biljetter till rabatterat pris köper du på Times Square), konsthandlare och nattlivet i Soho och Greenwich Village ger dig en känsla av det intellektuella konstnärslivet i staden. Det nya Freedom Tower med minnesplatsen är värt ett besök.

Till New York från Stockholm

New York     nätter     Se mer
New York     nätter     Se mer

Till New York från Göteborg

New York     nätter     Se mer
New York     nätter     Se mer

Till New York från Köpenhamn

New York     nätter     Se mer
New York     nätter     Se mer

Mer om New York

Dessutom bör du kika in på Grand Central Station med sin fantastiska arkitektur (där du äter på The Oyster Bar), du bör besöka Rockefeller Center och se alla finansvalparna när de flockas ut till lunch i sina fina kostymer och dito dräkter. Du kan titta in på Radio City Music Hall där alla världens kändisar har stått på scenen .. och du måste uppleva Times Square vid rusningstid, se FN, de stora broarna och stadens fashionabla shoppinggata; 5th Avenue. Tillräckligt ?? Om inte, ta en tur ombord på en helikopter eller sväng upp till The Bronx Zoo (det finns också ett litet, sött zoo i Central Park). Du tar dig smidigt runt med subway’en eller i en yellow cab; Om du lyckas få tag på en (det finns 12.000 taxibilar bara på Manhattan…).

När du är klar med detta, kan du börja på listan med allt annat, New York har tillräckligt att erbjuda för många veckor eller ett dussin besök. Men som alltid när erbjudandet är överväldigande; Sätt dig ner och planera vad du ska göra!

HOTELL OCH RESTAURANGER

New York är en dyr stad att leva i. Det är också trångt om utrymme och rummen är ofta små. Många väljer att bo på mitten av Manhattan i områdena kring Times Square. Men vill du ha det lite lugnare och luftigare är Greenwich Village och de mer lågbyggda områdena längre söderut ett bättre val.

Mat och dryck finns i varje gathörn; du kan frossa i spännande mat av alla nationaliteter och typer. Men om du vill äta något annat än snabbmat är det lämpligt att boka bord. På många restauranger blir det snabbt fullt, speciellt på de mest populära och bästa ställena.

SÄKERHET

New York har blivit en säkrare stad efter att förre borgmästare Rudolph Giuliani uppgraderade polisen kraftigt för några år sedan, men var försiktig på natten och ha inte med dig mer pengar än nödvändigt. Undvik gatorna A, B, C och D i Alphabet City, Amsterdam Ave över 100th Street och George Washington Bridge i närheten av Washington Heights, där det finns stor narkotikahandel. Ambulans, polis och brand kan alltid nås på tel 911.

BARN

Du ser knappast ett barn när du vandrar runt skyskraporna på Manhattan, New York är inte en plats du åker till för att glädja barnen särskilt. Men det är fortfarande inte svårt att ha med barn på resa till New York ett par dagar, förutsatt att du arbetar mest på dagen och inte släpar med dem på ändlösa promenader.