Sök resa
Naxos Reseguide

Naxos Reseguide

Naxos är den största och mest fertila av alla öar i Kykladerna; ca 20 km bred och 30 km lång. Det finns cirka 18.000 bofasta invånare på ön, varav 6000 i Naxos by, Chora, som betyder “den viktigaste staden”. Här kan du uppleva en skön blandning av turismen alla påträngande erbjudanden, trånga gränder med prydnadssaker och hantverk, och historiska platser Inklusive en venetiansk borg på toppen av höjden mitt i stan och inte mindre än 45 bysantinska kyrkor.

Mest känd och imponerande är ändå den upplysta 2500 år gamla tempelportalen ytterst i hamnen. Det är allt som återstår av det som var tänkt att vara ett enormt Dionysos- eller Apollotempel var under konstruktion ca 500 år f.Kr. Portalen är byggd i marmor vilket förklarar varför den står än i dag. Strax norr om ligger Grotta-området där det en gång låg en stad som nu svalts av havet.

Naxos stad är en levande hamnstad med smala medeltida gränder, mysiga caféer, restauranger och andra nöjen. Från hamnen leder gränderna som en labyrint upp mot höjden, omgivna av vita kykladiska hus. Överst på höjden ligger 13-hundratalsborgen – Kastro – som inrymmer en katolsk kyrka och ett bra museum med bland annat en samling figurer av gamla kykladiska gudar med fylliga bröst …

 

Res till Naxos från Stockholm

Naxos     nätter     Se mer
Naxos     nätter     Se mer

Res till Naxos från Göteborg

Naxos     nätter     Se mer
Naxos     nätter     Se mer

Res till Naxos från Malmö

Naxos     nätter     Se mer
Naxos     nätter     Se mer

Res till Naxos från Köpenhamn

Naxos     nätter     Se mer
Naxos     nätter     Se mer

Mer om Naxos

LIVLIG BY

Naxos är också känt för sitt utmärkta nöjesliv. Det finns ett stort antal barer, ett femtiotal krogar och tjugo musikpubar och diskotek. Många av dem ligger längs strandpromenaden som även kan erbjuda praktiska bänkar om du behöver sitta ner lite. Strandpromenaden avslutas i hamnen som i princip är ganska ordinär men ändå en intressant plats att beskåda folklivet. Det som slår dig med staden är att den nämligen är ganska livlig.

STRÄNDERNA PÅ SYDSIDAN

Söderut från Naxos stad hittar du hotellanläggningarna; hela den sydvästra kusten av Naxos är en enda lång, gyllene sandstrand, avbruten endast av ett fåtal uddar med höga klippor. Först kommer Agios Georgios med en långgrund, skyddad och mycket barnvänlig strand – och erbjudanden om vindsurfing, den här stranden är ett centrum för just vindsurfing.

Sedan följer Agios Prokopios, fortfarande bara några kilometer söder om Chora. Härifrån sträcker stränderna sig nästan en och en halv mil söderut, först förbi Agia Anna där det finns några tavernor, så till den långa Plaka-stranden som gradvis blir mer öde på vägen söderut.

FRODIG

Naxos är en charmerande ö där det grekiska är väl bevarat trots den omfattande turismen. Tar du en biltur inåt landet möter du lummiga oliv-, vin-, oleander- och citronlundar, små, sömniga byar och ett imponerande bergslandskap med höjder upp till 1000 meter. Naxos är självförsörjande på frukt och grönsaker. I forna tider var Naxos vinguden Dionysos ö och enligt barden Kallimachos skapades ön av havsguden Poseidon. Det görs fortfarande goda viner här men idag är Naxos lika känt för potatis! Ön har också en egen likör; Kitron. Luften är varm och mättad med kittlande dofter och i lundarna skapar syrsorna en öronbedövande refräng.

MARMORSTATYER

Vid Flerio på mitten av ön och vid Apollon längst norrut kan man se tillsammans tre stora, oavslutade marmorstatyer från antiken. Över hela ön hittar du kyrkor och herrgårdar från tiden då venetianarna styrde på Naxos. Och från byn Filoti innerst i den stora Tragea-dalen kan du nå toppen av Kykladernas högsta berg Zeus (ZAS) på några timmar. Utsikten från 1000 meters höjd är värt ansträngningen.

KNUTPUNKT

Naxos är ett nav för många öluffare; här går frekventa båtar till bland annat Paros, Mykonos, Syros, Ios, Amorgos och Santorini. Staden har också en liten flygplats men den är för liten för att kunna ta emot charterflyg. Researrangörerna landar på Santorini och skickar dig med båt därifrån. De stora båtarna tar ungefär två timmar, de mindre 3-4.

OFÖRDÄRVAD

Trots att det kommer väldigt många turister hit är Naxos en förvånansvärt orörd ö. Det är lätt att hitta små, vackra och orörda byar och nästan öde stränder – som också lockar nudister till ön. Naxos är på många sätt helt omställt till massturism har men behållit mycket av sin grundläggande grekiska charm och värdighet. Turister tas väl emot av lokalbefolkningen och Naxos är en plats där besökarna ofta stannar längre än på någon annan destination i Grekland.