Sök resa
Mykonos Reseguide

Mykonos Reseguide

Mykonos är den mest internationella och utvecklade av de grekiska öarna – och tillsammans med Santorini kanske den mest kända internationellt. Här hittar du turkost hav, klippor, väderkvarnar och fantastiska stränder (bland de bästa), men det finns knappast mycket som påminner om det genuint grekiska. Ön är ganska liten, drygt en mil i alla riktningar och har cirka 7000 bofasta invånare. Förutom “huvudstaden” Mykonos (Hora) finns det 4-5 andra destinationer: Ornos och Plati Gialos i söder, Elia i väst och Kalafatis i öst.

Här myllrar det av semesterfirare från hela världen; Mykonos har en kosmopolitisk atmosfär och inte så lite exklusiv touch. Det grekiska är mer en ram eller kuliss. Detta är platsen för vackra människor med smak för det goda livet och högt tempo. Här träffar man på rika greker och italienare, backpackers och kryssningsgäster om vart annat. Barer och nattklubbar finns över hela ön men naturligtvis tätast i Mykonos stad. Mykonos stad är också som ett vykort, med små vita hus, båtar i den vackra hamnen och pittoreska väderkvarnar. Det finns faktiskt en anledning till väderkvarnarna, det kan blåsa del.

 

Res till Mykonos från Stockholm

Mykonos     nätter     Se mer
Mykonos     nätter     Se mer

Mer om Mykonos

Hippies och rikingar

Mykonos upptäcktes av hippies, gays och rika människor redan på 1960-talet och sedan har turismen tagit över. Ön är således känd för att vara ganska liberal och det är inte så lite ett flörtställe mitt på sommaren. Kanske du hellre åker hit lite utanför säsongen om du redan har en partner. Annars är Mykonos ofruktbart; fiske är det enda levebröd som kan ge någon slags utkomst.

Gay-ön

Mykonos är en fristad för gays. Restauranger, barer, klubbar – och även hyrbilar och butiker drivs av och för gays. Även om du inte är gay, kommer du fortfarande känna dig välkommen; Mykonos lockar besökare från alla hörn av världen, i alla åldrar och med alla inriktningar.

Boende

Om du reser till Mykonos med charter kan du välja mellan olika boenden. I Mykonos stad ligger naturligtvis nattlivet i centrum. Petinaros ligger strax utanför Mykonos stad och Ornos ungefär 3,5 km söder om staden. Det är en trevlig, liten ort med bra strand och en handfull tavernor. Plati Yialos, knappa 5 km söder om staden och Kalafatis på östkusten är ganska lugna ställen.

Stränderna

De bästa stränderna på ön hittar man söder om Mykonos stad; Paradise och Super Paradise. Men det finns också många andra bra stränder på ön.De består mestadels av sand och är relativt barnvänliga men de är inte långgrunda. Du kan nå dem med buss från staden Mykonos eller badbåt som lägger till vid flera destinationer. Det finns en hel del vattensporter; Här kan du lära dig vindsurfing, dykning och vattenskidor.

Sevärdheter

Bland sevärdheterna i Mykonos stad bör nämnas den kritvita kyrkan Paraportiani med sina fyra kapell formade som ett “T”. Lokalbefolkningen hävdar annars att det skall finnas totalt 700 kyrkor och kapell på ön; nästan varje begravningsplats är klassad som kyrka och alla familjer byggde sin egna som skydd mot havet och tack för att man kom helskinnad hem från havet. I gamla stans norra del ligger Alefkandhra-kvarteren, även kallade Lilla Venedig, där husen står på pålar i havet. På en kulle ovanför staden står de majestätiska väderkvarnarna, och i centrum kan du se Tria Pighadia (“torget med de tre brunnarna”) där all stadens vattenförsörjning kom från fram till 1956. Mykonos har också ett arkeologiskt museum, ett hembygdsmuseum och ett mycket intressant sjöfartsmuseum.

Mykonos är en bra utgångspunkt för den som vill båtluffa. Det går båtar till Naxos, Paros, Syros och Tinos. Delos, som ligger en kort båttur från Mykonos var en av de viktigaste religiösa och kommersiella centra i det antika Grekland.