Sök resa
Monte Gordo Reseguide

Monte Gordo Reseguide

Monte Gordo ligger nära gränsen till Spanien och är en modern, mycket lugn destination, omgiven av jordbruksmark, pinjeskogar, olivlundar och citrusträd. Terrängen är plattare, vattentemperaturen högre och strömmarna svagare än annars på Algarvekusten, vilket gör badande till den främsta attraktionen. Annars finns det inte så många sevärdheter men med bil kan du ta dig till Sevilla och Gibraltar till exempel

HOTELL OCH STRÄNDER

Staden Monte Gordo ser ut som om det är byggd på stranden, vilket inte är så långt från sanningen så som den ligger med sina raka kvarter, hotell med många våningar och moderna faciliteter. Gatorna är breda och atmosfären mycket avslappnad. Platsen är under utveckling och det finns planer på betydande expansion, bland annat med en ny marina. Monte Gordo försöker kopiera den kommersiella framgången hos Vilamoura men har inte kommit så långt.

Men på ett område har de kanske kommit längre: Monte Gordo är välanpassat till funktionshindrade och rullstolsburna. För det första lämpar sig det platta landskapet för personer med rörelsehinder, dels är byggnaderna ofta välanpassad och för det tredje kan du faktiskt uppleva att möta välvillig service (meddelar en av våra läsare).

Monte Gordo ligger lite mer tillbakadraget från det öppna Atlanten än de andra turistorterna i Algarve och vattnet håller därmed högre genomsnittstemperatur än någon annanstans i Portugal. Samtidigt kan det bli lite i varmaste laget i luften mitt på sommaren. Säsongen är från april till oktober, med badtemperatur från juni och framåt. Havsströmmarna är också svagare, vilket gör den 18 km långa och fina sandstranden lämplig för familjer med barn. På de större stränderna erbjuds vattenskidor, vindsurfing och vattenskoter. Båtar kan hyras för segling eller djuphavsfiske och det finns några golfbanor i området – och mer är på gång.

 

Res till Monte Gordo från Stockholm

Monte Gordo     nätter     Se mer
Monte Gordo     nätter     Se mer

Res till Monte Gordo från Göteborg

Monte Gordo     nätter     Se mer
Monte Gordo     nätter     Se mer

Res till Monte Gordo från Malmö

Monte Gordo     nätter     Se mer
Monte Gordo     nätter     Se mer

Res till Monte Gordo från Köpenhamn

Monte Gordo     nätter     Se mer
Monte Gordo     nätter     Se mer

Mer om Monte Gordo

RESTAURANGER OCH UTELIV

Monte Gordo har ett bra utbud av restauranger, från traditionella portugisiska, genom indiska till de allestädes närvarande pizzeriorna. Det råder ingen brist på barer och det finns också ett par klubbar och ett kasino ligger precis vid stranden, med restaurang och underhållning. Men någon tydlig partyplats är det definitivt inte och en del säger att staden är ganska tråkig.

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

Monte Gordo ligger lite utanför allfarvägarna och har inte mycket att erbjuda i form av sevärdheter. Det går lite turisttåg tre kilometer till grann- och gränsstaden Vila Real de St Antonio där du kan ta färjan över floden till Spanien. Charterbolagen erbjuder även en båttur på gränsfloden Guadiana. Området har också ett litet naturreservat – och det är väl det hela.

Med en hyrbil (eller möjligen buss) har du många möjligheter att uppleva och se en hel del av det Algarve har att erbjuda. Vad sägs om en tur upp till Monchique-bergen med sina mandel-, apelsin- och olivlundar och frisk luft mättad med eukalyptus? På ett par timmar kan du nå det vackra och mycket natursköna Sevilla i Spanien. Gibraltar är inom räckhåll om du lägger på en timme eller två.

Med bil kan du också nå “världen ände”, Cabo Sao Vicente, Europas yttersta punkt mot sydväst. Här var Henrik Sjöfararens navigationsskola och det är lätt att förstå att de portugisiska sjöfararna ville upptäcka vad som fanns bortom horisonten. Många av städerna är värda ett besök, till exempel: Faro, Portimão och Lagos. Den stolta portugisiska kulturen är mycket närvarande i dem alla.

I området runt Armação de Pêra hittar man några aqua parks och en kombinerad djurpark / marinpark och äventyrsbad; Zoomarine. Försök också att få tid för en utflykt till Lissabon. Det tar en halv dag att köra dit och du bör ta (minst) en natt i stan, men det är värt ansträngningen.

KORT UTTRYCKT – PASSAR FÖR VEM?

Monte Gordo är lite ospännande men har en underbar, barnvänlig strand – och är en bra destination för funktionshindrade. Förutom att bada finns det inte mycket att göra, om du inte tar bilen och kör till Sevilla eller Gibraltar. Kan rekommenderas för familjer med barn och människor som vill att världen skall stå still några veckor.