Sök resa
Milano Reseguide

Milano Reseguide

Här handlar det om pengar, utseende och shopping. Milano är den näst största staden i Italien och huvudstad i Lombardiet, vilket är en ekonomiskt välmående provins i norra Italien. Det är här som landet är som trendigast, i centrala Milano. Som en av Europas hetaste modestäder, det är här modeskaparna väljer att lägga sina modevisningar.

Många av de mest kända byggnaderna ligger i den historiska kärnan i Milano. En av världens största kyrkor, den gotiska katedralen, ligger i ena änden av Piazza del Duomo. La Scala-operan ligger också i närheten, liksom det kyrkliknande galleriet Vittorio Emanuele II och massor av kaféer, restauranger och butiker.

Det finns mycket staden som handlar om njutning – från mjuka skummande cappuccinos via milanesisk mat, teater, klassisk musik och konst. Teatrar och konstgallerier här drar fulla hus, Och det var just i Milano Leonardo da Vinci målade den kanske mest reproducerade målningen i världshistorien – Nattvarden. Även här fann Verdi sin plats och du kan se några av hans verk som uppförs på operascenen La Scala.

Res till Milano från Stockholm

Milano     nätter     Se mer
Milano     nätter     Se mer

Res till Milano från Göteborg

Milano     nätter     Se mer
Milano     nätter     Se mer

Res till Milano från Köpenhamn

Milano     nätter     Se mer
Milano     nätter     Se mer

Mer om Milano

Mat är en extra njutning. Med många invandrare och en öppen inställning till nya impulser har man skapat ett kök som bryter med traditionell italiensk mat. Så även om du föredrar att njuta av en espresso på ett historiskt kafé, så kunde du lika gärna intagit en god måltid från det asiatiska, arabiska eller afrikanska köket innan.

RESA DIT

Milano har två flygplatser, Linate och Malpensa. De flesta internationella flygningar ankommer till Malpensa, som ligger cirka 50 kilometer utanför staden. Till centrum tar du dig med buss, tåg eller taxi.

RESA RUNT

Kollektivnätet är väl utvecklat och billigt, oavsett om du reser med spårvagn, tunnelbana eller buss. Du kan använda samma biljett på all kollektivtrafik, men du kan inte använda tunnelbanan med en begagnad biljett. Biljetten gäller i 75 minuter. Du köper biljetter på tobakshandlare med bussbolagets skyltar, tidningskiosker och biljettautomater. Du kan också köpa speciella turistbiljetter. Daypass kostar cirka € 2-3.

Skulle du behöva taxi är det bäst att boka i förväg och inte tillkalla taxi på gatan. Gå hellre till en taxistation eller beställ en bil från hotellets reception

Matställen

Pizzeria Spontini, Via Gaspare Spontini, precis vid Centralstationen. Ett litet utrymme utan garanterad sittplats. Pizzeria i fastfoodstil med 50 års historia och stor succé bland de infödda. Billigt och bra. Prisnivå: Billigt.

Trattoria da Pino, Via Cerva 14, vid Duomo. Äkta trattoria med riktig hemlagad mat. Gör som de andra gästerna: Sitt vid ett bord även om någon sitter där från förr. Billigt.

La Capanna Via Donatello 9. Enkelt och vardagligt men värt ett besök på grund av den exceptionellt goda pastan och desserter. Medium prisnivå

Il Coriandolo, Via Dell’Orso By Duomo. Ganska plats för fina människor med en helt underbar saffransdoftande risotto milanese. Medium-dyr.

Boccondivino Via Giosuè Carducci 17. Hela Italien i en restaurang. Ost, kött, vin i så stor variation att den gastronomiska resa blir en långresa. Höga prisnivåer

Aimo e Nadia, Via Montecuccoli 6. En liten men trendiga restaurang känd för sin moderna rätter baserade på säsongens råvaror. Dyra.

Nattliv

När du först är i Milano måste du nästan avsätta en kväll till stadens rejäla nattliv. Brera och Navigli är två distrikt med hög bartäthet. För en mer trendigt nattliv rekommenderas områdena runt Corso Como. Här ligger också de bästa nattklubbarna i Milano.

10 Corso Como, Corso Como 10.Tre i ett: Kombinerat galleri med modern konst, mode och restaurang.

Radetzky, Corso Garibaldi 105, Corso Como, tel 02-657 26 45. En etablerad bar som är speciellt känd för det inre av marmor och minimalistisk art deco-stil.

Coquetel, Via Vetere 14, tel 02-836 juni 88. Avslappnad bar strax söder om centrum på Parco Delle Basiliche med stor trivsel i ölträdgården.

Old Fashion Café, Viale Emillio Alemagna 6. Nattklubb för de som trivs i modebutikmiljön i Milano. Ligger lite avskilt på baksidan av Palazzo dell’Arte.

Jamaica, Via Brera 32, tel 02-87 67 23. Detta vattenhål från 1921 ligger i barområdet Brera och har varit en välbesökt plats bland författare och andra diskussionshungriga nattugglor. Den strategiskt placerade uteserveringen ger också en god inblick i nattlivet i denna stadsdel.

Alcatraz, Via Valltelina 26, nära Cimitero Monumentale i Alcatraz. En konsertsal som förvandlats till en av de största nattklubbarna i Milano på fredags- och lördagskvällar.

La Scala. Det finns många som skulle vad som helst för att se en show i vad som troligen är världens mest berömda operahus. Så se till att förbeställa en operabiljett. Biljetter tenderar att erbjudas till försäljning på Internet (www.teatroallascala.org) eller telefon (02-86 07 75) två månader före varje föreställning – eller en månad innan föreställningen i La Scala Box Office under 44 Galleria del Sagrato på Piazza del Duomo.

SEVÄRDHETER

Turistinformationen heter Azienda di Promozione Turistica (APT) och ligger på Via Marconi 1.

Duomo, Piazza del Duomo. En majestätisk gotisk katedral från 1300-talet, prydd med 135 spiror och 3.500 statyer runt. En av de största gotiska kyrkorna i världen. Missa inte turen upp på taket. Öppet varje dag.

Teatro Alla Scala, Piazza della Scala. En vacker nyklassisk operabyggnad, mer känd som “La Scala”. Byggnaden inrymmer den världsberömda operascenen med samma namn. Försök se en föreställning, som garanterat är bra – men reservera biljett i tid! Öppet tis-sön.

Santa Maria delle Grazie, Piazza Santa Maria delle Grazie 2, tel 02-894 211 46. En 1400-tals kloster som rymmer Milanos kanske mest kända målning, Leonardo Da Vincis “Nattvarden”. Kom ihåg att det är obligatoriskt att boka en plats. Öppet tis-sön.

Pinacoteca di Brera, Via Brera 28, tel 02-72 26 31. Den största konstsamlingen i Milano, med målningar av bland annat Rafael, Mantegna och Caravaggio.

SHOPPING

De flesta butiker som säljer modekläder ligger i eller nära centrum. Den mest berömda modegatan i Milano är Via Monte Napoleone, som bildar långsidan av el Quadrilatero, det kvarter där de stora designernamnen är representerade.

La Rinascente Piazza Duomo. Prestigefyllt varuhus på 8 våningar med kläder, assessoirer, parfymer och leksaker.

Upim, Piazza San Babila. Ett enklare varuhus med kläder och andra produkter för en mer moderat budget.

Galleria Vittorio Emanuele II, Piazza della Scala, Piazza del Duomo. En palatsliknande varuhus som öppnade redan år 1867. Den vackra byggnaden är lika intressant som de många butikerna.

Gio Moretti, Via della Spiga 4, tel 02-760 031 86. En butik med bra näsa för vad som är på gång. Här säljer de kläder från etablerade designers samt blivande talanger.

Dmagazine, Via Monte Napoleone. Exklusiva butiker där mode från förra säsongen säljs till kraftigt reducerade priser. Det kan vara något för oss här i norr som kanske inte är så angelägna om att ha säsongens garderob.

SÄKERHET

Det finns vissa problem med småbrottslighet i Milano, och som alltid är det turister som är mest utsatta. Låt därför onödiga värdesaker ligga kvar på hotellet. Håll ett öga på ditt bagage och värdesaker och var särskilt försiktiga vid turistattraktioner och kollektivtrafik. Det rekommenderas inte heller att gå igenom svagt upplysta områden på kvällen och på natten. Polisen nås på tel 112