Sök resa
Marseille Reseguide

Marseille Reseguide

Marseille (latin: Massilia) är den näst mest befolkade staden i Frankrike (och tredje folkrikaste tätort), den största medelhavshamnen och det ekonomiska navet i Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Marseille har en komplex historia. Den grundades av Phoceanerna (från grekiska staden Phocaea, nu Foça, i moderna Turkiet) 600 f.Kr. och är en av de äldsta städerna i Europa. Staden är en långt ifrån Cézannes målningar och provencalska klichéer om sömniga byar, “petanque”-spelare och Marcel Pagnol-romaner. Med cirka en miljon invånare, är Marseille den näst största staden i Frankrike när det gäller befolkning och den största i termer av areal. Dess befolkning är en riktig smältdegel av olika kulturer. Det sägs också att det finns fler Komoraner i Marseille än på Komorerna! I själva verket har folk i Marseille varierande etnisk bakgrund med en massa italienare och spanjorer som invandrade till området efter andra världskriget.

Res till Marseille från Stockholm

Marseille     nätter     Se mer
Marseille     nätter     Se mer

Res till Marseille från Göteborg

Marseille     nätter     Se mer
Marseille     nätter     Se mer

Res till Marseille från Köpenhamn

Marseille     nätter     Se mer
Marseille     nätter     Se mer

Mer om Marseille

För människor som inte är rädda för att upptäcka en verklig stad med verkliga människor, är Marseille grejen. Från färgstarka marknader (som Noailles-marknaden) som får dig att känna som att du är i Afrika, till Calanques (ett naturområde med stora klippor som faller ned mot havet – Calanque betyder fjord), från Panier-området (den äldsta platsen i staden och historiskt den plats där nykomlingar anlände) till Vieux-Port (gamla hamnen) och Corniche (vägen längs havet), Marseille har definitivt mycket att erbjuda.

Glöm Canebière, glöm “Savon de Marseille” (tvål från Marseille), glöm klichéer, och bara ta en åktur från l’Estaque till Les Goudes. Du kommer inte att glömma den.

le Vieux Port (gamla hamnen): titta på fiskarna när de säljer sin fångst på auktion är ett måste. Att anlända till Marseille Vieux-Port en sommarkväll är något du aldrig glömmer… Du kan se denna show genom att åka till Frioul öarna eller Château d’If och komma tillbaka sent på eftermiddagen, det är också trevlig utsikt över hamnen från Palais du Pharo (Pharo Palace). Den berömda Canebière-avenyn går rakt ner till hamnen. Canebière är dock inte så intressant, trots sitt rykte.

Notre Dame de la Garde: den stora kyrkan som har utsikt över staden. Gamla fiskare brukade få sina båtar välsignade i denna kyrka. Du kan fortfarande se många båtmodeller hängande runt i kyrkan. Därifrån hittar man en av de trevligaste utsikterna över staden. Du kan använda turisttåget från Vieux Port för att nå kyrkan – du kan kliva av tåget, titta runt och gå ombord på ett senare tåg tillbaka till hamnen.

Musee des Docks Romains (Archéologie-Graffiti-Lapidaire) (den gamla hamnen från feniciska och romerska tider), Place Vivaux, 13002 Marseille. Tel: 04 91 91 24 62
Musée d’Archéologie Méditerranéenne (Archéologie-Graffiti-Lapidaire), Centre de la Vieille Charité, 2, rue de la Charité, 13002 Marseille. Tel: 04 91 14 58 59, Fax: 04 91 14 58 76
le Cours Julien och La Plaine: ett kaféområde med bokhandlar, kaféer, fontäner, och en lekplats för de små (tunnelbanestation Cours Julien / Notre Dame du Mont). Det är DEN trendiga stadsdelen i Marseille. La Plaine är det lokala namnet för Place Jean Jaurès nära Cours Julien. Varje torsdag och lördag morgon är Plaine-marknaden platsen att handla. Om du är det tillräckligt tidigt kan du göra mycket bra köp, även om det du hittar ibland “Tombe du camion” (fallit av lastbilen) som man säger i Marseille.

la Corniche: en gångväg och en väg vid havet som ger härlig utsikt över havet, Chateau d’If i söder, och les Calanques i öster.

la Place Castellane: en rondell med en stor fontän / kolumn / skulptur i centrum, med utmärkta biografer och caféer runt. Det finns en annan plats som heter La Castellane: det är en fattig förort till Marseille, där Zinedine Zidane, den berömda fotbollsspelaren, föddes. Var noga med att inte blanda ihop de två platserna.

Palais Longchamp
Boulevard Longchamp och Palais Longchamp (Longchamp palats och avenue). Från Réformé-kyrkan (upp Canebière) kan du följa Boulevard Longchamp, där du kan se fina exempel på gamla överklassbyggnader innan du kommer fram till Palais Longchamp. Palais är värt att besöka även om det inte kommer att ta dig lång tid. Du kan besöka “Musée des Beaux Arts” samt naturhistoriska museet.

Parc Borély (Borélyparken). En stor och vacker park, 300 meter från havet. Efter en siesta i parken gå och ta en drink på Escale Borely (en plats med många restauranger och barer på stranden) för att se solnedgången.

Le Panier. Panier betyder korg på franska, men i Marseille är det namnet på den äldsta delen av staden. I mitten av detta område finns Vielle Charité, ett underbart gammalt monument, nu värd för museer och utställningar.

Låt oss vara ärliga, stränderna i Marseille är inte alltid bra. Vid fel väder kan de vara förorenade. De små stränderna söder om centrum mellan La Pointe Rouge hamnen och La Madrague hamnen är dock renare, trevligare och vanligtvis något mindre trångbodda. Det finns också bra sandstränder på L’Estaque – ta buss 35 från Joliette tunnelbana / Spårvagnshållplats till slutet av linjen (20-25 minuter).

Unité d’Habitation: designad av Le Corbusier. Byggnaden kallas “la maison du fada” (de dåraktigas hus) av de infödda. Byggnaden innehåller en shoppinggata, en kyrka, en barnskola och bostäder. Du kan komma åt taket och njuta av utsikten över Marseille mellan bergen och havet (10:00 till 18:00). Det finns en bar / restaurang / hotell på 3:e våningen också. Ta buss 21 från Rond-Point du Prado tunnelbana.

Stade Velodrome: stadion där det lokala fotbollslaget “Olympique de Marseille” spelar. Fotbollsmatcher är en av höjdpunkterna i Marseillanska livet. Även L’OM har haft det lite motigt på sistone är de tidigare Europamästarna det största fotbollslaget i Frankrike. Stämningen på stadion är fantastisk och samtidigt som besökare osannolikt får biljetter till de populära Virage Nord eller Sud så ger platser på Tribune Ganay utmärkt utsikt och en chans att suga i sig lite av stämningen. Bästa matcherna involverar lag med visst resande stöd såsom St Etienne, Lens eller den största matchen av dem alla, mot det onda Paris St Germain. Biljetter kan köpas (helst flera dagar innan matchen) antingen på nätet eller från L’OM butiken vid Vieux Port.

Stade Velodrome

Noailles: Området runt Noailles under tunnelbanestation är en av stadens mest intressanta. Fodrad med arabiska och Indo-kinesiska butiker känns några av gatorna som att de kunde vara en del av en Bazaar i Algeriet. Ett fascinerande område.

Föga förvånande har Marseilles kök fokus på fisk och skaldjur. Två flaggbärande specialiteter är den berömda fisksoppan “bouillabaisse” och “aioli”, en vitlökssås som serveras med grönsaker och torkad torsk.