Sök resa
Marmaris Reseguide

Marmaris Reseguide

Marmaris är känt för tre saker, åtminstone, Turkiets största småbåtshamn med uppemot 10 000 båtar i området på sommaren, den vackra naturen innerst i Marmaris-bukten, med mjuka tallskogsklädda kullar och klarblått hav. Och omfattande turism; i mesta laget för många. Staden har cirka 20.000 invånare.

Här kan du välja mellan cirka 500 restauranger och minst 400 barer, kaféer och klubbar … och kasta dig in i trängseln i de trånga basarerna. I Marmaris kan turisten i dig får fritt utlopp.

Marmaris en gammal stad, som grundades omkring 3500 f.Kr. och hette en gång Psykos. Men från den tiden finns idag inga spår. Men det finns flera byggnader från den ottomanska perioden när “nya” staden uppstod, inklusive borgen som byggdes omkring 1523 av Süleyman den store. Süleyman var dock inte nöjd med designen och uttryckte sin ilska med orden “Mirari as” – “Häng arkitekten”, som senare blev namnet Marmaris.

Till Marmaris från Stockholm

Marmaris     nätter     Se mer

Till Marmaris från Göteborg

Marmaris     nätter     Se mer

Till Marmaris från Malmö

Marmaris     nätter     Se mer

Till Marmaris från Köpenhamn

Marmaris     nätter     Se mer

Mer om Marmaris

GAMLA STADEN
Borgen ligger på en udde och öster och bakom den ligger marinan och gamla stan. Gamla Stan har smala gränder med en myriad av basarer där du kan köpa allt från doftande kryddor till t-shirts och guldsmycken. I området finns också en uppsjö av restauranger eller “lokantas”, som turkarna själva säger, där du äter både bra och prisvärd mat. Du hittar också massor av barer och klubbar som håller öppet nästan dygnet runt. Nattlivet i Marmaris är mycket livligt.
STRANDEN
Väster om borgen börjar den långa strandpromenaden och stranden där många av hotellen ligger, den sträcker sig ungefär 7 km mot Icmeler. Marmaris strand är relativt smal och består av grus, sten och sand och är inte lika stor som den sandiga stranden i Icmeler, men i gengäld har den ett otroligt utbud av aktiviteter, inklusive parasailing där du kan få se Marmaris från ovan. Längs strandpromenaden är det tätt mellan restauranger, barer och klubbar. Om du vill njuta av badliv på stränder med finare sand kan du ta små badbåtar från hamnen till Turunc eller Kumlubüyök. En båttur längs den vackra kusten kan också rekommenderas för upplevelsens skull.
SEVÄRDHETER

Marmaris är en bra bas för att resa till berömda utflyktsmål som Pamukkale (“bomullsborgene”, ett område med speciella, kritvita kalkstensformationer) och Efesos (en av de stora städerna i antiken, idag ett arkeologiskt utgrävningsområde). Borgen i Marmaris har också ett museum med arkeologiska och etnografiska fynd som är värda att se. I Dalyan, 22 km bort, kan du bada i lera och se “turtle beach” (där du kan få se sköldpaddor); en av de få platser i Medelhavet där sköldpaddorna kommer för att lägga sina ägg.

Turismen i Marmaris och infrastrukturen som tillhandahålls är omfattande. Ändå har staden behållit en viss turkisk touch och är ett populärt semestermål som är lämpligt för de flesta men kanske inte de mest stillhetssökande.