Sök resa
Lissabon Reseguide

Lissabon Reseguide

Lissabon, med ungefär en miljon invånare, är Europas västligaste huvudstad och var en gång stolt hem för många av världens mest berömda sjömän, Vasco da Gama och Henrik Sjöfararen.

Imperiehuvudstadens tidigare storhet gör sig gällande fortfarande. Som i San Francisco kör små gula spårvagnar upp och ner för branta sluttningar mellan stadens sju kullar, dimman driver in från havet tio kilometer utanför och 25 April-bron över floden Tejo är en kopia av Golden Gate. Lissabon är, som San Francisco, både magnifikt, vackert – och charmerande slarvigt. Staden är väl lämpad för en långhelg och det finns många möjligheter att få en rimlig resa.

Lissabon är ett lapptäcke av det gamla och nya, elegant arkitektur och sjaskiga slumm – det stolta och sorgsna. En stad full av liv på gott och ont. Lissabon var en gång en av de rikaste huvudstäderna i världen men också en stad med mycket fattigdom som bl.a. gav upphov till den portugisiska “bluesen”; de sorgliga fado-balladerna som framförs med outsäglig smärta och mest påminner om våra egna skillingtrycksvisor drunknade i tårar. Så har de också gjort en kopia av Rio de Janeiros Kristusstaty och placerat den högt över staden – för att trösta och skydda.

Sedan Portugal och Lissabon gick med i EU har det dock hänt saker. Ett snabbt inflöde av pengar har lett till modernisering, renovering och förbättrad levnadsstandard. 1998 kunde staden krona utvecklingen genom att arrangera världsutställningen. Men Lissabon är Lissabon – med en annan atmosfär och oslipad charm som helt enkelt måste upplevas.

 

Res till Lissabon från Stockholm

Lissabon     nätter     Se mer
Lissabon     nätter     Se mer

Res till Lissabon från Göteborg

Lissabon     nätter     Se mer
Lissabon     nätter     Se mer

Res till Lissabon från Malmö

Lissabon     nätter     Se mer
Lissabon     nätter     Se mer

Res till Lissabon från Köpenhamn

Lissabon     nätter     Se mer
Lissabon     nätter     Se mer

Mer om Lissabon

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

Belém-tornet ligger vid inseglingen några kilometer utanför staden och är förmodligen den sevärdhet som drar flest turister i Lissabon. Den byggdes på 1500-talet för att hedra Vasco da Gama och var en ärofull utgångspunkt för upptäcktsresorna. I närheten ligger också det stora upptäckarmonument som restes på 500-årsdagen av Henrik Sjöfararens död 1960. I Belem kan du även besöka det majestätiska och vackra Jeronimo-klostret från 1500-talet.

Också värt ett besök är det moderna konstmuseet Gulbenkian Foundation, loppmarknaden i Campo Sant Clara (tisdag och lördag morgon), den moriska borgen Castelo Sao Jorge med fantastisk utsikt över staden och Museu Nacional de Azulejo, som är ett museum tillägnat Portugals vackra och berömda keramikkakel . Ta gärna en ordentlig promenad i parken Eduardo VII, en av Lissabons oaser, eller besök Ocenário de Lisboa, stadens akvarium och utställning om havet som skapades som ett viktigt inslag i världsutställningen 1998.

ELEGANTA BAIXA

Vid en jordbävning 1755 förstördes halva staden och 50.000 människor omkom. Hela kvarter översvämmades av tsunamin skalvet skapade. Efter katastrofen jämnade man den gamla medeltida staden med jorden och skapade det “nya” Baixa-distriktet, som idag utgör centrala Lissabon. Baixa är konstruerat som ett rutmönster av rätlinjiga vägar och fina jugendbyggnader. Ut mot floden ligger den mäktiga Praça do Comércio-platsen och stadsdelens bakkant ligger Rossio-platsen som är en trafikknutpunkt och utgångspunkten för den tolv filer breda(!) huvudgatan Avenida de Liberdade som sluttar svagt uppåt och bakåt i staden. På Avenida de Liberdade (ganska långt ner) ligger turistinformationen om du skulle behöva hotell för en natt.

CHARMIGA ALFAMA

Alfama med sitt charmerande virrvarr är kanske det mest kända distriktet i Lissabon. Det är den gamla staden på höjden öster om Baixa med snirkliga labyrintliknande gator nedanför den moriska borgen Castelo São Jorge. Det trevligaste och bästa sättet att ta sig upp hit är med en av Lissabons färgstarka små spårvagnar (nr 28.) som flämtar sig upp branta gator som ibland är så smala att tvätten nästan vispar in genom fönstren på spårvagnen. Alfama är ett virrvarr av trevliga kaféer, små butiker, löshundar, sopor, fruktkärror och marknad varje lördag. Det du ser är inte en en kuliss; de sociala förhållandena kan vara nog så tuffa.

NATTLIVET I BAIRRO ALTO

Den andra gamla stadsdelen, Bairro Alto, ligger också på en höjd – denna gång strax väster om Baixa. Från toppen har du fin utsikt över staden. I det här område ligger små restauranger och barer tätt. Lissabon är en av de billigaste storstäderna när det gäller restaurangpriser. I Bairro Alto kan du hitta många av fadoställena, casas de Fados, som är så typiska för staden. Fado, som också har kallats den portugisiska bluesen, är landets egen speciella musik, som måste upplevas på plats. Stämningen höjs från midnatt och barerna stänger inte förrän vid tretiden. Ta dig tid att titta bakom till synes stängda dörrar; de bästa platserna är ofta inte de mest synliga.

MODERNISERING

Nu är inte hela Lissabon lika charmigt som Baixa, Alfama och Bairro Alto. Utanför centrum ligger ganska sorgliga förorter och den klassiska arkitekturen bryts ofta av moderna kontorsbyggnader och förstörda fasader. Stora mängder färska EU-pengar har också lett till en omfattande modernisering och byggnadsarbeten. Men charmen går inte att undertrycka helt, oavsett var du befinner dig i Lissabon, kommer du alltid att upptäcka en fin detalj, en gammal bakgård eller en vacker park.

OMGIVNINGARNA

Havet ligger nära, kuststäderna Estoril och Cascais ligger bara en halvtimmes (ca 25 km) tågresa bort och är ett bra ställe för promenader på stranden. Om du kör längs kusten mot nordväst kommer du att uppleva fantastiska klippor, vackra stränder, blomstrande restauranger och gamla slott, palats och bostäder rikemanshus som förvandlats till hotell. Om du kör ytterligare fem km från Estoril och Cascais kommer du till den gamla kungastaden Sintra med sina palats, trädgårdar och kyrkor.Det mest spektakulära är Pena-palatset som ligger på toppen av berget. Med en hyrbil kan du besöka fiskebyarna Sesimbra och Ericeira, den medeltida staden Obidos eller universitetsstaden Evora. Lissabons omgivningar är en egen värld.

STORMAKTSDAGAR

Lissabon, som till en början kallades Olisipo, grundades troligen av fenicierna omkring 1200 f.Kr.Men var inte en stad av betydelse förrän omkring år 200 f.Kr. när romarna kopplade den till vägnätet som gav en förbindelse till Spanien. När morerna kom på 700-talet och döpte den till Lixbuna började Lissabon spela en viktig roll som handelscentrum. Efter ca 300 år av moriskt styre 1147 erövrades staden av kristna efter 17 veckors belägring. Lissabon blev huvudstad 1260 och utvecklades till en av de viktigaste kommersiella och sjöfartsstäderna i Europa under 1400 och 1500-talet. 1500-talet var också tiden för stora de upptäcktsresorna, som gick till Indien, Afrika och Brasilien. De berömda sjöfararna tog hem guld, ädelstenar, elfenben, porslin och kryddor och lade grunden för en otrolig rikedom.

KORT UTTRYCKT – PASSAR FÖR VEM?

Lissabon är en stad och därför inte särskilt lämplig för småbarn. Gatorna är fulla av människor och bilar och det är en bit till stränder. Men lite äldre barn kan mycket väl ha glädje av spårvagnen upp till Alfama, att springa mellan vattenstrålarna som sprutar upp ur gatufontänerna i centrum, klättra runt Belem-tornet eller besöka akvariet. Men långa dagar med sightseeing tär på krafterna och med barn är det kanske inte så lätt att få uppleva det pulserande nattlivet och Fado-klubbarna. Ungdomar och vuxna i alla åldrar som har lite krafter och nyfikenhet kommer dock att få fullt utbyte av Lissabon.