Sök resa
Limassol Reseguide

Limassol Reseguide

Festivaler, historia och urbant semesterliv: Limassol är Cyperns näst största stad (ca 160.000 invånare) med ett pulserande stadsliv, en gammal stadskärna, trevliga sevärdheter och omfattande turism. Staden är också ett stort kommersiellt och industriellt centrum och den viktigaste hamnstaden på Cypern. Men mest av allt är Limassol en “lycklig stad”, som bär smeknamnet “lilla Paris”.

HOTELL OCH STRÄNDER:

Limasssol kan delas in i två delar: Hotell och nöjen och de gamla kvarteren. Hotelletområdet ligger ca fem kilometer öster om centrum längs ett antal mindre och något smalare sand-och grusstränder, och med en palmkantad strandpromenad innanför. Mitt på strandpromenaden hittar du stadsparken med vackra blommor och skuggiga lundar. Lite längre bort finns flera fina, långa sandstränder, allt som allt sträcker sig stränderna ca 15 km.

Res till Limassol från Stockholm

Limassol     nätter     Se mer
Limassol     nätter     Se mer

Res till Limassol från Göteborg

Limassol     nätter     Se mer
Limassol     nätter     Se mer

Res till Limassol från Malmö

Limassol     nätter     Se mer
Limassol     nätter     Se mer

Res till Limassol från Köpenhamn

Limassol     nätter     Se mer
Limassol     nätter     Se mer

Mer om Limassol

Stränderna i Limassol är inte av alla första klass, även om de är tillräckligt anständiga. Ett alternativ är att ta en av bad- eller sightseeingbåtarna från den gamla hamnen i centrum. Flera har glasbotten så att du kan betrakta livet i havet.

NATTLIV OCH SHOPPING

Limassol har ett dussin klubbar, flera bouzouki-klubbar och en uppsjö barer; Staden stoltserar med att ha områdets bästa nattliv. Restauranger, tavernor och caféer finns i ännu större antal – och alla nationaliteter och prisklasser. Du kommer inte att lida någon nöd. Limassol kan erbjuda det mesta av shopping, från hantverk och prydnadssaker i smala gränder, till moderna köpcentra och designbutiker. De stora shoppingkvarteren är Ayios Andreas Street och Anexartisias Street.

FESTIVALER OCH KARNEVAL

Limassol är centrum för öns vinindustri och varje år i början av september hållls den stora vinfestivalen. Det är också populärt med utflykter till vingårdarna utanför staden där man kan bekanta sig med produktionsmetoder och naturligtvis smaka på produkterna. Ön påstår sig ha världens äldsta kända “märkesvin”; det söta dessertvinet Commandaria som påstås härstamma från korstågen. I februari är det karneval med kostymer, parader och festligheter och har de inte också en blomsterfestival i maj, musik- och dramafestivaler i juni juli-augusti, och den antika Kataklysmos-festivalen i juni. En glad stad med glada invånare.

AKTIVITETER

Limassol kan erbjuda de flesta sporter: vindsurfing, vattenskidor, kanoter, trampbåtar, parasailing, snorkling, tennis (asfalt), ridning och dykning. Du kan också gå en dykkurs (kräver läkarintyg). I Pafos, en timmes bilresa från Limassol, finns två golfbanor. Och en kort bussresa från staden ligger Watermania, en stor vattenpark med rutschkanor, pooler och lekredskap. Det finns också en liten djurpark i Limassol och ytterligare en vattenpark.

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

Limassol har sina historiska rötter i två antika riken som idag ligger på varsin sida av staden, Amathus i öst och Curium i väster. Båda är intressanta arkeologiska platser; i Curium finns en vackert restaurerad amfiteater där det arrangeras konserter och teaterproduktioner på sommaren. Nära Curium ligger Kolossi-borgen där Tempelriddarna höll till. Ännu längre västerut längs kusten, halvvägs till semesterorten Paphos, hittar du en klippa som de säger var födelseplatsen för den grekiska kärleksgudinnan Afrodite.

I Limassol gamla stad ligger fortet där Richard Lejonhjärta under korstågen i slutet av 1100-talet befriade och gifte sig med Berengaria av Navarra och gjorde henne till drottning av England. Bröllopet skall ha varit det mest påkostade någonsin. I själva Limassol, kan du också besöka det lilla arkeologiska museet i Byron Street, medeltidsmuseet som är inrymt i fästningen, hembygdsgården och stadens konsthall. I gamla stan finns också ett antal moskéer och byggnader i många stilar; Venetianska, bysantinska och ottomanska.

Saltsjön vid Akrotiri, strax söder om Limassol, är känd för sina miljontals flyttfåglar, inklusive många flamingos, som slår sig ner här på vintern eller stoppar på väg norrut eller söderut när årstiderna växlar. Bakom kusten tronar Troodos-bergen med vacker natur, orörda byar och imponerande bergsområden.

KORT SAGT

Limassol är en stad med kultur, livligt nattliv, bra stränder, en lycklig befolkning med lätta sinnen och lite av varje att göra. Men eftersom det är så stort och eftersom stränderna in mot centrum inte är sådär jättebra, passar det kanske bäst för dem utan alltför många treåringar i bagaget. Det kan också vara mycket varmt och fuktigt i mitten av sommaren. Om du är 19 och ett halvt och mest söker festandet är Ayia Napa ett bättre val. Avståndet till alla andra städer på Cypern är aldrig längre än 75 km så Limassol är en bra bas för att se ön.