Sök resa
Leros Reseguide

Leros Reseguide

Leros är en vacker, fridfull, frodig och rakt igenom grekisk ö, långt bort från de stora turistmassorna. Den har cirka 8500 invånare, varav 1500 i huvudstaden Platanos och ligger i Dodekaneserna i sydöstra Egeiska havet; mellan Patmos och Kalymnos.

Skandinaviska turister reser gärna till en av de tre byarna Platanos, Agia Marina och Pandeli, som har vuxit samman och bildar öns centrum. Eller så hamnar de i Alinda eller Krithoni några km norr och söder om Platanos respektive. Var och en av destinationerna beskrivs kortfattat nedan. Leros är ca 32 km långt och 8 km brett.

På Leros känner du dig efter en vecka eller två mer som en personlig gäst än en turist. Här erbjuds inte grekiska kvällar av turoperatörerna, alla kvällar är grekiska. Livet går sin lugna gång på torget, i butikerna och på de mysiga tavernorna – där du delar din Retsina eller frappé med lokalbefolkningen.

 

Res till Leros från Stockholm

Leros     nätter     Se mer
Leros     nätter     Se mer

Res till Leros från Göteborg

Leros     nätter     Se mer
Leros     nätter     Se mer

Res till Leros från Malmö

Leros     nätter     Se mer
Leros     nätter     Se mer

Res till Leros från Köpenhamn

Leros     nätter     Se mer
Leros     nätter     Se mer

Mer om Leros

Platanos / Agia Marina / Pandeli

Öns huvudort Platanos är Leros historiska och kulturella centrum och den plats där du hittar de flesta av öns butiker, samt ett trevligt torg där man kan sitta ner och fundera över livet. Staden ligger i en naturlig amfiteater på en udde vid en imponerande medeltida borg på öns högsta punkt. Borgen är välbevarad och är väl värd ett besök, inte minst på grund av den fantastiska utsikten. I Platanos hittar du smala gator, pittoreska byggnader, vackra trädgårdar och fina utsikt. Staden har vuxit ihop med den lilla fiskebyn Pandeli på södra sidan och hamnen Agia Marina på norra sidan.

En brant backe förbi den medeltida borgen leder ner till hamnbyn Agia Marina vid havet på den nordvästra sidan av Platanos. Agia Marina erbjuder eleganta barer och en god del nattliv, mer än någon annan på ön. Platsen har också ett nybyggt arkeologiskt museum med en liten men fin samling.

Pandeli ligger på andra sidan av Apitiki-höjden och borgen och är den sydligaste av de tre städerna som utgör huvudorten. Detta är öns största fiskehamn med en liten stenstrand och bra tavernor och restauranger med fisk på menyn. Det finns också barer och pubar och i hamnen ligger fritidsbåtar sida vid sida med grekiska fiskebåtar. Det är ett populärt resmål för turister.

ALINDA

Alinda ligger 3 kilometer norr om huvudstaden Platanos och har en underbar, lång sandstrand, öns bästa och mest populära – kantad av tavernor och barer. På stranden erbjuds vindsurfing, trampbåtar, kanoter och motorbåtar. Öns första hotell, från 1923, ligger i Alinda. Du bör också besöka det renoverade och vackra Belenis-huset som bl.a. inrymmer ortens museum. Alinda är Leros mest utvecklade destination med många hotell, restauranger och andra faciliteter, fint inramat av pinje- och olivträd.

KRITHONI/VROMOLITHOS-BUKTEN

Krithoni i Vromolithos bay är en lugn by strax söder om huvudstaden Platanos och Pandeli. Här finns en liten sandstrand med några tavernor som gärna erbjuder färsk fisk. De små trevliga hotellen och pensionaten ligger precis vid stranden. Viken är väl skyddad från det lilla som är av vind.

RUNT ÖN

Kusten på Leros är till stor del ganska brant även om ön egentligen inte har några berg, varvad med många små vikar där du kan bada ganska ostört. Stränderna består av sand, grovt grus eller sten, många av dem är långgrunda och barnvänliga. Upp i höjden ligger terrasser där det odlas druvor och på vissa ställen växer palmer och eukalyptusträd. Leros är inte större eller mer kuperat än att du lätt kan ta dig runt till fots eller med cykel, formen på ön gör att du aldrig är långt från havet och ett dopp.

Leros kan inte skryta med några större sevärdheter, öns enda minnesmärke från antiken är ett tempel tillägnat Diana, nära Plefouti. Här finns också en idyllisk strand och en bra taverna. I Gourna-bukten på västra delen av ön ligger en trevlig, barnvänlig sandstrand.

Ett bra tips är också att åka på dagsutflykt till Leros grannöar; klosterön Patmos, Kalymnos och Lipsos.

HAMNBYN LAKKI

Fyra kilometer sydväst om Platanos ligger Lakki; Leros största hamn – faktiskt också en av de största och bästa naturhamnarna i Medelhavet! Det är där de stora färjorna från Pierus och omgivande öar lägger till Lakki byggdes på Mussolinis tid och var en viktig italiensk flottbas under mellankrigstiden. Byn är byggd i italiensk funkisstil med art deco-byggnader, breda gator, parker och statyer. Strandpromenaden i staden är mer italiensk än grekisk. Längst ut i viken ligger en tysk kanoninstallation som skall ha gett Alistair MacLean idén till “Kanonerna på Navarone”.

SINNESSJUKHUS

I det grekiska medvetandet är Leros mest känt som galenhus på grund av den stora psykiatrisk institution som låg här. Efter att ett tv team avslöjade dåliga förhållanden har det sanerats, till stor del med EU:s hjälp och idag är institutionen öppen för turister, tillsammans med Mussolinis sommarhus som ligger på samma plats. Du hittar båda längs vägen till Xirokambos längst söderut på ön.

Annars är det värt att nämna att den norra delen av Leros är ganska otillgänglig och glest befolkad. Den präglas av betydande militär aktivitet.Det ryktas att en hel kulle på ön är ihålig och fylld med militära anläggningar.