Sök resa
Larnaca Reseguide

Larnaca Reseguide

Larnaca har ungefär 65.000 invånare och är därmed den tredje största staden i den grekcypriotiska delen av Cypern. Staden grundades redan 1200 f.Kr.(Enligt legenden av Noaks sonson) och hette då Kition. Den har varit bebodd oavbrutet sedan dess. Idag är Larnaca en trevlig blandning av gammalt och nytt, med bra stränder, livligt nattliv och trevlig atmosfär. En resort med rätt mängd av allt, förutom att det kan bli mycket varmt på sommaren.

STRANDPROMENADEN

Artären i staden är den långa promenaden – Finikoudes, med sina palmer, restauranger och butiker. Här hittar du också en hel del av Larnacas nattliv, som inkluderar ett par diskotek, några bouzouki-klubbar och hundratals barer och pubar. Strandpromenaden sträcker sig från hamnen som är välbesökt under sommaren och ner till det ottomanska fortet från 1600-talet. Bakom strandpromenaden ligger den gamla staden som inrymmer butiker, barer och familjeägda tavernor där du serveras cypriotisk husmanskost. Stämningen i Larnaca är trevlig, staden är stor nog att den känns som en stad, men inte större än att den har charmen och dess cypriotiska karaktär intakt.

Res till Larnaca från Stockholm

Larnaca     nätter     Se mer
Larnaca     nätter     Se mer

Res till Larnaca från Göteborg

Larnaca     nätter     Se mer
Larnaca     nätter     Se mer

Res till Larnaca från Malmö

Larnaca     nätter     Se mer
Larnaca     nätter     Se mer

Res till Larnaca från Köpenhamn

Larnaca     nätter     Se mer
Larnaca     nätter     Se mer

Mer om Larnaca

STRÄNDERNA

Många av hotellen är belägna i eller nära centrum av staden och det är nära till allt. Du kan bada på en relativt bra 800 meter lång sandstrand mitt i Larnaca centrum eller ta bussen 8 km till Larnaca Bay strax nordost om staden. Bussar går också flera gånger om dagen till Ayia Napa. Längs stränderna norr om staden finns det gott om erbjudanden: kaféer, krogar, barer och sport: vindsurfing, segling, parasailing, vattenskidor, trampbåtar, kanoter m.m.

SEVÄRDHETER OCH UTFLYKTER

I gamla stan kan du besöka Lazarus kyrka med spår från 900-talet. Enligt legenden kom Lazarus hit efter att Jesus uppväckte honom från de döda. Han skall ha varit Larnacas första biskop (något som invånarna i Marseille också anser att han var hos dem…). Förutom Lazarus, är stadens stora son filosofen Zeno, stoikern – han föddes här.Annars har Larnaca några moskéer som det är möjligt att besöka, det turkiska fortet som rymmer ett medeltidsmuseum, två arkeologiska museer, ett naturhistoriskt museum och ett paleontologiskt museum med bl.a. dinosaurer.

Med en hyrbil är det en bra idé att åka i riktning mot Limassol och se den gamla kungastaden Curium, museerna i staden och fortet där Richard Lejonhjärta skapade uppståndelse när han gifte sig med en icke-engelska 1191. Bortom Limassol kommer man till Afrodites klippa, mosaikerna i Dionysos-villan och så småningom till semesterorten Paphos där det också pågår arkeologiska utgrävningar. Strax utanför Limassol ligger också två vattenparker som många skulle säga är minst lika roliga.

Strax söder om Larnaca ligger en saltsjö som är habitat för stora mängder flyttfåglar, inklusive flamingos, som slår sig ned här nere på vintern eller stannar en stund på väg norrut eller söderut när årstiderna växlar. På sommaren är sjön uttorkad. En resa upp i Troodosbergen med vacker natur, orörda byar och imponerande bergsområden skall inte föraktas. Dessutom har du möjlighet att besöka Nicosia, huvudstad i både det turkiska och grekcypriotiska Cypern. Vill du ha verklig massturism med bad och rejält nattliv, välj Ayia Napa istället. Delar av detta kan du också uppleva på charterbolagens bussutflykter.

SYNDAFLODSFEST

Varje år, 50 dagar efter påsk (dvs ca mitten av juni), hålls Larnacas största festival; Kataklysmos. Det handlar om befolkningen drar ner till sjön och häller vatten över varandra; antagligen för att fira minnet av Noahs heroiska räddningsåtgärder under syndafloden. Andra hävdar att festen har sina rötter i den grekiska mytologin och är en hyllning till kärleksgudinnan Afrodite. Hursomhelst, festivalen varar fem dagar med parader, konserter, marknader och glad stämning.

LÅNGSEMESTER

Vintern på Cypern sträcker sig från november till mars, men även då blir det inte kallare än ca 7 grader som värst. Larnaca är därför en plats där äldre och andra, som fåglarna, ofta övervintrar under längre vistelser.

HJÄLPTA AV INVASIONEN

Larnaca var en ganska sömnig plats fram till 1974, då turkarna ockuperade den norra delen av Cypern och huvudstaden Nicosia förlorade en del av sin betydelse, medan de tog hamn- och semesterorten Famagusta. Larnaca tog emot en mängd flyktingar från norr, vilket idag motsvarar ca halva stadens befolkning. Larnaca uppgraderades snabbt med en modern hamn och flygplats för att ta emot internationell trafik. Det är här som de flesta charterturister landar nu.