Sök resa
Kos Reseguide

Kos Reseguide

Kos har i många år varit bland de mest populära charterdestinationerna bland nordiska ungdomar, på linje med Ibiza. I Kos stad, öns huvudstad, är nattlivet rejält med strandfester, tävlingar och dunkande diskotek och musikbarer. Dagarna spenderas relativt lugnt på de soliga stränderna, nästan hälften av Kos kust är stränder.

Trots sin tunga partyimage är Kos också ett attraktivt resmål för familjer och kultur- och historieintresserade; det går lätt att hitta mer lugn och avskildhet.

Kos är den tredje största ön av Tolvöarna (Dedokaneserna), efter Rhodos och Karpathos, som ligger sydost i Egeiska havet inte långt från det turkiska fastlandet. Ön är ungefär 50 km lång och 19 km bred och har knappt 30.000 invånare, de flesta av dem i och runt staden Kos. Avståndet till Turkiet är bara ca 3 km.

Kos var en av de första charterdestinationerna i Grekland och är fortfarande bland de mest besökta. Under högsäsongen har nattlivet mest karaktären av permanent karneval med skandinaver i majoritet. Glädjelivet utspelar sig mestadels i de två bargatorna i centrum (den “stora” och “lilla”), på några av hotellen och på de fyra stora klubbarna. I centrum stänger många uteställen först kl 04:00 på morgonen. Annars i staden är det lugnare.

Allt hallaballoo ändrar inte det faktum att Kos har många intressanta sevärdheter, vacker natur och vackra stränder – om man står ut med tyska och brittiska turister under transformation från rosa till mellanbrunt.

 

Res till Kos från Stockholm

Kos     nätter     Se mer
Kos     nätter     Se mer

Res till Kos från Göteborg

Kos     nätter     Se mer
Kos     nätter     Se mer

Res till Kos från Malmö

Kos     nätter     Se mer
Kos     nätter     Se mer

Res till Kos från Köpenhamn

Kos     nätter     Se mer
Kos     nätter     Se mer

Mer om Kos

KOS STAD

Kos är en modern hamnstad som har bevarat en del av sin grekiska charm, med yrande folkliv, med omväxlande enkla tavernor, kaféer och exklusiva restauranger – och med en vacker palmallé. I hamnen ligger små grekiska fiskebåtar (som på morgonen levererar dagens fångst till byarnas restauranger) vid sidan av besökande yachter och båtar som används för öutflykter. I gränderna bakom hamnen ligger barer och pubar på rad, sida vid sida med marknader och tempelruiner från forna dagar, blandat med moderna kontorsbyggnader och hotell som sträcker sig ut från staden längs stränderna i båda riktningar. Mycket av byggnationen är ny, efter en jordbävning 1933.

Inte långt från hamnen hittar man ingången till Johanniterborgen. Borgen påbörjades på 1370-talet och har en fantastisk utsikt. Precis i närheten ligger Hippokrates plan.

GOOD OLD HIPPOKRATES

Hippokrates, den medicinska vetenskapens fader, föddes och arbetade på Kos ca 300 f.Kr. Han introducerade diagnostik och behandlingsmetoder som fortfarande ligger till grund för våra dagars medicinska vetenskap. I Kos stad står fortfarande platanträdet vars uppgift var att kasta skugga över eleverna när Hippokrates föreläste. Det anses vara Europas äldsta träd med en stam som är över tio meter i diameter. Vissa hävdar att trädet bara är 800-1000 år gammal och absolut inte kunnat kasta skugga på vare sig Hippokrates eller hans studenter, men skit samma, det räcker för att komma i stämning. Några kilometer utanför Kos stad ligger också resterna av Asklepion-templet och världens första sjukhus, baserat på Hippokrates gärning. Värt ett besök.

Bland andra sevärdheter i Kos stad bör nämnas arkeologiska museet som ligger på Frihetstorget i centrum. Museet inrymmer en fantastisk samling av hellenistisk och romersk fynd, inklusive en samling statyer och mosaiker från Asklepion. Också värt ett besök är Casa Romana, ruinerna av ett hus i pompeiisk stil. Mycket av mosaiken har bibehållits här. Casa Romana ligger nära en liten Odeon-teater i utkanten av staden – en kort cykeltur från centrum.

STRÄNDERNA

Ca Femtio procent av kustlinjen på Kos består av sandstränder. Lambi Beach, den största stranden i Kos stad ca 300 meter från centrum består av grov sand med småsten. Här kan man bland annat åka vattenskidor och vattenskoter. Närmaste vindsurfingcenter ligger ca 4 km från centrum. Runt ön finns annars många bra stränder med fin strand, de flesta långgrunda. Några av de mest populära och barnvänliga är Tingaki Marmari och Paradise Beach, den senare ligger söderut, ca 40 km från Kos stad. På de flesta semesterorterna kan du hitta en hel del vattensporter, trevliga tavernor och solstolar att hyra. Paradise Beach är på så sätt väl utvecklad och befolkad.

CYKLA?!

Inlandet på ön är frodigt och vackert med små byar vars invånare lever på traditionellt jordbruk med odling av oliver, vin och frukt. Ön är nästan helt platt med undantag för ett bergigt område i söder. Så varför inte cykla? Det är enkelt och bekvämt att ta sig på två hjul genom den frodiga landsbygden, förutsatt att du inte får attacker av lite fysisk aktivitet i värmen. Flera av de bästa stränderna ligger inom cykelavstånd från Kos stad. Från Kos stad går det också en daglig buss till öns byar och stränder. I Kos stad kan du också hyra bil, motorcykel, moped och cykel. Cykeluthyrningar finns det många av och de kostar i stort sett ingenting för en vecka. Vi kan rekommendera att hyra en bil och utforska Kos på egen hand, små jeepar är populärt!

UTFLYKTER

Du kan också åka med på en heldagstur till Turkiet och uppleva den speciella atmosfären i staden Bodrum där butikerna är en fröjd för ögat.

Det finns många små mysiga byar på Kos. Pili är känt för sina silver- och guldsmeder och det här är stället för smyckeinköp – i Kos stad är priset gärna dubbelt. I Zia hittar du små smala gator med försäljning av allt från kryddor till keramik och mattor. Prova också den lokalt producerade honungen. Kardamena och Mastihari är typiska badorter och på toppen av Kefalos kan du vandra genom smala gator och även kika in i gamla, rekonstruerade grekiska hus, där en tandlös och leende värdinna välkomnar. Ta vägen österut från staden Kos, förbi Psalidi och vidare så långt det går så kommer du till Thermes; de varma källorna. På stranden kan man gräva tårna i sanden och känna varmvattnet bubbla upp. Orten har en liten fisketaverna – ett bra lunchställe.

LÅNG SÄSONG

Säsongen på Kos sträcker sig från april till oktober, det hektiska nattlivet gör så att staden kan hålla igång lite längre än de flesta andra grekiska öar. Högsäsong är i juli och augusti, det är också då feststämningen är mest påträngande.