Sök resa
Karpathos Reseguide

Karpathos Reseguide

Karpathos är en långsträckt ö (50 km lång och 11 km som bredast) mellan Rhodos och Kreta i skärgården Dedokaneserna. Ön har cirka 5500 invånare varav cirka 3000 bor i huvudstaden Pigadia på sydöstra delen av ön. Karpathos är känt för sin rika folklore och är något utöver det vanliga i den grekiska övärlden.

Naturen på Karpathos är karg men vacker – och allt är tillrättalagt för att underlätta turism även om ön är oexploaterad och upplevs som mycket grekisk som naturligtvis uppskattas av många. Mycket av vegetationen på Karpathos försvann i en enorm skogsbrand 1989 så det kan vara lite blåsigt men klimatet i allmänhet är prima.

PIGADIA

Huvudorten Pigadia har en trevlig stadskärna med bra utbud av affärer, krogar, barer och restauranger (ca 25 totalt), och några diskotek. Hotell i staden ligger oftast nära både centrum och stranden. Många av hotellen, barerna och tavernorna drivs för övrigt av återvändande grekiska amerikaner som efter många år i USA har lärt detta med service. Om du är på båtluff; Det är sällsynt att behöva boka hotell i förväg; du hittar lätt erbjudanden om boende.

I Pigadia finns en minigolfbana, lekplats för barnen och go-kartbana strax utanför staden. Hamnområdet är som gjort för en behaglig kvällspromenad. Stämningen i byn är lugn och avslappnad, bra för stressade själar som kommer att finna frid, men som kanske ändå vill ha lite trevligt nattliv på köpet. Det måste också sägas att staden besväras en del av trafikbuller, bilar och mopeder susar runt i gränderna och man bör se upp lite. Restauranger i staden fylls upp med lika många greker som turister, och utbudet är därför – grekiskt men det varvas också med internationella alternativ.

 

Res till Karpathos från Stockholm

Karpathos     nätter     Se mer
Karpathos     nätter     Se mer

Res till Karpathos från Göteborg

Karpathos     nätter     Se mer
Karpathos     nätter     Se mer

Res till Karpathos från Malmö

Karpathos     nätter     Se mer
Karpathos     nätter     Se mer

Res till Karpathos från Köpenhamn

Karpathos     nätter     Se mer
Karpathos     nätter     Se mer

Mer om Karpathos

STRÄNDERNA

Stranden i Pigadia, som består av grov sand och grus, sträcker sig flera kilometer norrut från den livliga fiskehamnen i centrum. Vid Amopi, ca åtta kilometer från Pigadia, ligger ytterligare fyra stränder, två av dem med fin sand. Här är det kristallklart vatten och utmärkta förhållanden för snorkling, ta gärna med bröd att mata fiskarna med! Till Amapi kommer du med buss eller taxi. På västkusten finns fler barnvänliga och bra stränder t.ex. Lefkos och Agios Nikolaos. Den går flera badbåtar från staden till stränderna runt omkring. Karpathos är känt som en mycket bra plats för vindsurfing och attrahera därför många bra surfare, speciellt till Makris Gialos-bukten i söder. Det finns också många utmärkta vandringsleder runt ön.

FENOMENET OLYMPOS

Ön delas nästan i två delar av den 1200 meter höga berget Kali Limni. Söder om berget är det enkelt att ta sig runt med bil eller moped, men i norr är vägarna dåliga och byarna svårtillgängliga. Detta har också satt sin prägel på kulturen och livsstilen. Särskilt värt ett besök är den medeltida byn Olympos som du når bäst genom att ta båten. Staden är omgiven av väderkvarnar (varav flera är i drift) väl dolda på toppen av en klippa i bergen för att skyddas från pirater. Innan vägen upp från den lilla hamnen byggdes var byn i stort sett isolerad. Tiden har stått stilla i flera hundra år, de äldre invånarna talar fortfarande en unik dialekt med gamla doriska element och några av kvinnorna använder fortfarande färgglada folkdräkter dagligen. Att kommer hit är som att besöka det förflutna. Olympos är också ett matriarkat; Det är kvinnorna som bestämmer, enligt en månghundraårig praxis. Det är också den äldsta flickan som ärver sina föräldrar.

Karpathos som helhet är känd för sin distinkta, lokala musikstil – (baserad på luta och lyra) som är lätt och glad. Musiker har hög status och innehar ofta högre offentliga poster. Ön är också känd för sina många färgstarka lokala fester och bröllop (som varar i tre dagar …), dess vackra stenhus med genomarbetade interiörer och stora broderier, och i för sin traditionella och i högsta grad levande folklore. En ö utöver det vanliga.