Sök resa
Kangaroo Island Reseguide

Kangaroo Island Reseguide

Från vackra stränder till ökensand, från sälar till får och känguru. Och med avstånden, inramade av röd sand är Kangaroo Island som ett komprimerat Australien. En paradisö full av äventyr. Garanterat.

Australiens tredje största ö ligger ca 13 km från den södra kusten av Australien. Tillräckligt långt för att isoleras från européernas sjukdomar och vilda djur. Det finns varken dingo, kaniner eller rävar på ön, så flera utrotningshotade djur som koala, possum och näbbdjuret har flyttats hit för att säkerställa deras överlevnad. Och du får uppleva dem, för det sägs att ingenstans kan man komma i kontakt med så många djur på ett sådant litet område.

Från Cape Jervis, 45 minuter söder om Adelaide, tar du färjan till ön som år 1802 fick sitt namn från den brittiska kaptenen Matthew Flinders när han med följe slukade en stor kängurumåltid här. Ön var obebodd av aboriginerna när européerna kom hit men arkeologiska fynd tyder på att de levde här mer för mer än 11.000 år sedan. Varför de sedan försvann från ön är osäkert.

Den 150 km långa ön är hem till ca. 4.400 invånare idag, de flesta bor på norra sidan i Kingscote, öns huvudort. På Kangaroo Island produceras bl.a. vin, ost och honung. Fåruppfödning bidrar till utmärkt merinoull men turismen är också en viktig inkomstkälla för ön som i reklamen framstår som en paradisö; solsken, milt klimat, vackra sandstränder och ett ovanligt rikt djurliv. Eftersom det inte finns någon kollektivtrafik här är det bäst att köra runt i egen bil eller hoppa på en guidad tur. Med eget fordon har du större frihet och det finns flera biluthyrningsföretag på ön, bara var säker på att boka i förväg. Huvudvägarna är bra, och mestadels asfalterade. Var uppmärksam på djur på vägen vid soluppgång och solnedgång; plötsligt sitter en känguru framför dig när du rundar en sväng.

Till Kangaroo Island från Stockholm

Kangaroo Island     nätter     Se mer
Kangaroo Island     nätter     Se mer

Till Kangaroo Island från Göteborg

Kangaroo Island     nätter     Se mer
Kangaroo Island     nätter     Se mer

Till Kangaroo Island från Köpenhamn

Kangaroo Island     nätter     Se mer
Kangaroo Island     nätter     Se mer

Mer om Kangaroo Island

STRÄNDER

Det finns många vackra stränder på ön, bland annat vackra Pennington Bay där du kan titta på delfiner surfa på vågorna medan plaskar i vattenbrynet. Vivonne Bay är en annan vacker strand som nyligen utsågs till en av Australiens vackraste, på grund av sin finkorniga vita sand och kristallklara vatten. Den norra sidan har lugnare vatten om du vill simma medan den södra kusten är perfekt för surfare. För de som är intresserade av undervattenslivet finns två dykcenter här. Övernattning  Det finns ett urval av boenden på Kangaroo Island, allt från camping, hotell, vandrarhem, B & B och stugor. Vissa stugor har foder du kan lägga ut och se öns vilda djur komma bokstavligen upp på verandan medan du gör middag. Wallabies, en liten kängurusort kommer mer än gärna för att se om det finns mat att få.

SEAL BAY

Seal Bay är en av de största attraktionerna på ön där du kan promenera bland de australiensiska sjölejonen. Tre dagar ut till havs för att fiska och äta sig mätta och sedan tre dagar på stranden där de sover ut – så ser ett australiensiskt sjölejons vardag ut. Man får bara gå ner till stranden bland dem tillsammans med en guide. Stranden är en del av ett naturreservat och de är noga med att sjölejonen får vara ifred. Endast på säkert avstånd får man följa djuren, lite för din säkerhet också. Några av hannarna är ganska stora och kraftiga.

Flinders Chase National Park

Är verkligen en av de platser du måste se på Kangaroo Island. Det är den största nationalparken i Australien, och det mesta av parken är vildmark. I turistcentret köper man en biljett till nationalparken som sträcker sig över en stor del av Kangaroo Islands västra del. Ta först turen till Kirkpatrick Point och The Remarkable Rocks på sydkusten – urholkad granitstenar på en klippa som störtar 75 meter ned i havet. Och de är ganska häpnadsväckande där de ligger, som abstrakt konst, med det blå havet som bakgrund.

På den sydvästra spetsen på ön vid Cape de Couedic fyr kan man hitta Admirals Arch, en naturlig båge i klipporna som har formats av havet. Det är oundvikligt att det river i näsan när du följer stigen ner klipporna. En fruktansvärd stank som bara blir starkare ju närmare havet man kommer, som härrör från sälarna som bor här, så kallade New Zeeland fur seals. Till skillnad från sjölejon, dessa mycket aktiva, där de simmar och lekslåss under klipporna, säkert avskärmade från alla faror som haj. Här finns fina plattformar där man kan stå och observera sälarna som också kan vara av betydande storlek.

Bakom turistcentret finns stigar där du kan se koalor sova i träd. De lever endast av eukalyptusblad, en kost som är så näringsfattig att de sover 20 timmar om dygnet. Längs stigen som slingrar sig mellan torra träd och stora yakka-buskar sitta kängurur och äter, ett stort antal fåglar, inklusive den svarta gulstjärtkakaduan, bor här. Med lite tur kan du också få chansen att se näbbdjur, men de är väldigt blyga. På flera platser har man byggt plattformar vid bäcken så att man kan få en glimt av dem.

ÖVRIGT

Ön huserar dessutom ett stort antal fåglar, inklusive den svarta svanen, pelikaner och pingviner. Den senare kan hittas på norra sidan vid Kingscote och det finns organiserade turer, så kallade “Penguin Walks” för att se dem på nära men kontrollerat håll.

Utan att flänga från det ena till det andra hinner man med en hel del saker på ett par dagar här.Den vilda djuren är häpnadsväckande, men ön i sig är också en trevlig plats att bara koppla av en stund på också. Det rekommenderas att prova den lokala maten och vinen, stäng ögonen och lyssna på vågorna från havet. Och du kommer definitivt önska dig tillbaka.