Sök resa
Kalymnos Reseguide

Kalymnos Reseguide

Kalymnos är inte en turistmaskin som grannarna Kos och Rhodos, snarare en fredlig liten bergsö med cirka 17.000 invånare strax norr om Kos i sydöstra Egeiska havet. Kalymnos är känt för sin sekellånga och fortfarande levande tradition svampdykning, ön är en favoritdestination för bergsklättrare men först och främst är det de många små stränderna och den grekiska makliga takten som lockar många.

HUVUDSTADEN POTHIA

Pothia är större än vad som är vanligt för grekiska ö-huvudstäder med ungefär 12.000 invånare (tre fjärdedelar av öns befolkning) och rytmen i staden är snabbare, ibland hektisk till och med. Staden saknar trottoarer och mopedisterna är livsfarliga så se upp! Ändå saknar inte Pothia charm. Staden ligger i en naturlig amfiteater ner mot stranden mellan två berg. Längs den breda strandpromenaden är trevliga tavernor och caféer där man kan sitta och begrunda och njuta av folklivet. Det finns ett arkeologi och ett sjöfartsmuseum som båda är värda ett besök och även en svampfabrik som ofta är målet för dagturister som varje dag strömmar in med båt från Kos. Femton minuter från staden ligger badbukterna där stadens sus och dus snabbt glöms.

 

Res till Kalymnos från Stockholm

Kalymnos     nätter     Se mer
Kalymnos     nätter     Se mer

Res till Kalymnos från Göteborg

Kalymnos     nätter     Se mer
Kalymnos     nätter     Se mer

Res till Kalymnos från Malmö

Kalymnos     nätter     Se mer
Kalymnos     nätter     Se mer

Res till Kalymnos från Köpenhamn

Kalymnos     nätter     Se mer
Kalymnos     nätter     Se mer

Mer om Kalymnos

SVAMPDYKNING

Kalymnos speciellt känt för en sak och det är också något alldeles speciellt: Kalymnos är den enda grekiska ö som har en fast grupp professionella svampdykare. Denna tradition går tillbaka till åtminstone 1700-talet och som mest var det ca 4.000 personer involverade i verksamheten, i dag finns det cirka 80 svampdykare kvar.

Att dyka efter svampar på havsbotten är en farlig sysselsättning. När dykare varje år i maj reser ut på jakt sker det med en stor och tårfylld avskedsceremoni. Det slutar med att båtarna kör tre cirklar i hamnen som hälsning innan de lämnar ön. I oktober återvänder de med en liknande fest. I Pothia finns också en egen kyrka, Agios Nikolaos kyrka, som är vackert dekorerad med fresker och ikoner och som är specifikt tillägnad dykarnas välbefinnande. På den högsta kullen ovanför Pothia tronar dessutom ett stort kors som strålar välsignelse över staden.

Förutom svamp, är Kalymnos känt för sin utsökta gyllengula honung. En självklar souvenir – vid sidan av en enorm naturlig svamp eller två.

TOPOGRAFI

Största delen av ön är karga berg med en uppsjö av toppar upp till ca 680 meter – och mellan dem grönskande dalar, inklusive Vathidalen sydost på ön som sträcker sig flera kilometer inåt land, med vägar och stigar kantade med fruktträdgårdar (mandariner) och med naturligt växande örter i dalbotten.

Norra kusten på Kalymnos är ganska vild och öde men det finns några små pärlor. Innerst i Arginondabukten ligger en fin strand och Chios helt vid vägens slut är en trevlig liten plats med stenstrand och bra tavernor. Ön är ungefär 20 km lång och ca en mil bred.

FJÄLLKLÄTTRING

De släta bergväggarna, särskilt på västkusten, är en populär destination för bergsklättrare. Tillsammans finns ett tjugotal bra rutter som inte kräver mycket erfarenhet. När du samtidigt kan njuta av utsikten över det blå Egeiska havet och tillbringa kvällarna på en mysig taverna är det inte konstigt att Kalymnos har blivit ett klättrarparadis.

MELITSAHA, MYRTIES & MASSOURI

De tre små orterna Melitsaha, Myrties och Massouri på den västra sidan av Kalymnos ca 8 km från Pothia har vuxit mer eller mindre ihop, men är ändå av något annorlunda karaktär. Melitsaha längst söderut är tyst och traditionell, med en fiskehamn och en trevlig badbukt. Myrties i mitten är “hamnstaden” med bryggan där båtarna till de närliggande öarna Telendos och Leros avgår. Massouri har den längsta och finaste stranden i området och här hittar du det livligaste nattlivet med kaféer, barer och ett utomhusdisco. Tavernor och små restauranger är utspridda över hela området.

STRÄNDERNA

I Massouri finns en sandstrand där du kan åka vattenskidor eller hyra trampbåt. Stranden i Mirties är något mindre; ca 100 meter lång och med småsten, men även den har flera små tavernor och barer. Precis utanför Mirties ligger också en 50 meter lång sandstrand; Melitsahas. Havet runt ön är klart och rent med massor av fisk – perfekta förhållanden för snorkling! Stränderna på Kalymnos är inte långgrunda, de är sällan fulla och man kan ofta hyra solstolar och parasoll. Du behöver inte leta länge för att hitta din egen lilla praktiskt taget öde badvik. Många av hotellen har också pooler.

KLIPPÖN TELENDOS

Från stora delar av västkusten är det klippön Telendos som dominerar utsikten. Småbåtar går i skytteltrafik mellan Myrties och Telendos och lägger till vid öns enda by med 70 invånare. Här hittar du flera tavernor som serverar livs levande fisk (om än stekt eller grillad först …) och ön har också ett par fina stränder.

Elies och Kantouni

Lite längre söderut på västkusten ligger ytterligare två semesterorter; Kantouni nere vid stranden och Elies en liten promenad upp i Panormosdalen. Området är lugnt och har många bofasta. Här hittar du strandtavernor och barer med fin utsikt mot den lilla ön Kyriaki med det fascinerande Stavrosklostret som ligger inne i berget. Elies har sitt eget lilla centrum. Vid Kantouni ligger två av öns få riktiga sandstränder: Kantouni-stranden och Linaria-stranden.

Kommunikation

Ska man flyga till Kalymnos, går resan först till Kos och sedan med båt cirka 45 minuter till Pothia. På ön finns det bra busstrafik mellan semesterorterna på västkusten och Pothia och man kan naturligtvis också hyra bil eller moped.

Säsongen är från mitten av maj till början av oktober, med juli och augusti som högsäsong.