Sök resa
Istanbul Reseguide

Istanbul Reseguide

Istanbul

Den här turkiska metropolen är både modern och exotiskt. Ett hopkok av smaker, dofter, känslor och frestelser. Här kan du pruta dig genom basarer, äta dig genom restaurangerna, dansa natten lång och röka dig genom alla äpplena.

Ja, du kan faktiskt det, för i Istanbul pipkaféer med speciella ingredienser mycket utbredda och ett populärt tidsfördriv. Men naturligtvis menar vi inte att du ska röka dig genom staden, här finns det så mycket mer. Med sina cirka 13 miljoner invånare är Istanbul en trång och livlig plats. Istanbul är en perfekt blandning av Europa och Asien – liknande en drink där bartendern bara har tillräcklig mängd av alla ingredienser, och där det bara låta sig njuta och berusa.

Staden har en historia som är få städer förunnad, som huvudstad i det forna romerska riket under namnet Konstantinopel var staden utsmyckad med romerskt överflöd och flera av de lyxiga baden är kvar till glädje för de som vill ha en smak av romartiden.

Här är det bara att njuta av det varma vattnet, få en massage av kunnig personal, och samtidigt låta sina tankar vandra och kroppen återhämta sig. Även om staden tidigare var känd som Konstantinopel efter den kristna kejsaren Konstantin, är namnbytet också en religionsbyte. Istanbul betyder islamisk stad och namnet fick den på medeltiden under sultanernas storhetstid.

Det finns uppemot 2000 moskéer i staden och de är en unik syn i staden som annars rymmer både nyklassicism och barock. Man undviker inte heller de överdådiga böneropen från minareterna när man besöker den livliga staden.

Prisnivå

Här får du mer för pengarna än i de flesta andra europeiska städer och det finns gott om affärer att upptäcka. Shoppingdistrikten i Pera och Galata är fulla av exotiska varor, och Istanbul är också det perfekta stället att köpa Hereke och andra turkiska högkvalitativa mattor. I de många basarbodarna på kryddmarknaden och den stora marknaden har finns det goda möjligheter för fynd och köpslående för de som kan pruta. Istanbul är helt enkelt ett historisk paradnummer som lätt charmar dig med sin stil och sitt liv. De underbara monumenten på Sulthanahmet är verkligen värda ett besök, liksom området Taksim, med sina många pulserande nattklubbar.

Staden har också fantastiska byggnadsverk såsom Hagia Sofia, Blå moskén, sultanens palats Topkapi och Basilica Cistern (den underjordiska cisternen).

TIll Istanbul från Stockholm

Istanbul     nätter     Se mer
Istanbul     nätter     Se mer

Till Istanbul från Göteborg

Istanbul     nätter     Se mer
Istanbul     nätter     Se mer

Till Istanbul från Malmö

Istanbul     nätter     Se mer
Istanbul     nätter     Se mer

Till Istanbul från Köpenhamn

Istanbul     nätter     Se mer

Mer om Istanbul

TRANSPORT

Flygbolagen har öppnat ögonen för Istanbul och det finns många möjligheter att ta sig hit. Flygningen tar under fyra timmar och det finns bussar till centrum som tar ungefär en timme.

Orientexpressen var på sin tid det mest luxuösa man kunde pryda sig med om man var rik nog, och det går även idag att få en smak av forna tiders lyx – ett annorlunda och ståtligt sätt att ankomma staden.

LOGI

Det finns många bra boenden i staden och några av hotellen är: Nezhi Hotel, Hotel Star, Santa Sophia hotell, Grand Liza Hotel och Eresin Crown Hotel.