Sök resa
Ischia Italien Reseguide

Ischia Italien Reseguide

Ischia är den största ön i Neapelbukten och anses av många vara den vackraste, (även om Capri är betydligt mer känd). Ön är 10 km från öst till väst och 7 km norr till söder. Den har en kuststräcka på 34 km och täcker en yta på 46,3 kvadratkilometer. Den har en permanent befolkning på cirka 58.000. Upp till 6 miljoner turister (främst från det italienska fastlandet och Tyskland) flockas till ön för dess vulkaniska kurorter och även för stränderna och maten.

Ön Ischia – Castello Aragonese

Flera städer ligger längs öns kust. Den största staden i Ischia är faktiskt (och ofta förvirrande, för turister) Ischia. Staden Ischia har dock två olika centra: Ischia Porto och Ischia Ponte. Ischia Porto är det kommersiella centrum på ön och är uppkallat efter den stora hamnen. Ischia Ponte (“ponte” som betyder “bro” på italienska) är uppkallat efter området kring och den gångbro som konstruerades för att ansluta Castello Aragonese med ön. Bredvid staden Ischia ligger några av de andra centra som är Lacco Ameno, Casamicciola, Forio, Barano, Sant’Angelo och den sammanslagna staden Serrara-Fontana.

Ischia – historiskt kallad Pitecusae – har koloniserats i sin tur av greker, syrausansa, romare, saracener, turkar, och aragoner; som alla var intresserade av dess utmärkta strategiska läge samt dess terapeutiska varma källvatten och naturligtvis dess attraktiva landskap. Resultatet av all denna varierande historia kan ses i ruinerna på olika utposter, torn och “tufa”-bergrum gömda över hela ön.

Resa Stockholm – Ischia

Ischia     nätter     Se mer
Ischia     nätter     Se mer

Resa Göteborg – Ischia

Ischia     nätter     Se mer
Ischia     nätter     Se mer

Resa Köpenhamn – Ischia

Ischia     nätter     Se mer
Ischia     nätter     Se mer

Se och göra på Ischia Italien

På senare tid har Ischia blivit en återkommande bakgrund för italienska och amerikanska filmer som “Vacanze ad Ischia”, “Appuntamento ad Ischia” och “The Talented Mr.Ripley”. Ön har också använts som filmisk stand-in för ön Capri.

Den bästa tiden för resenären att besöka Ischia är från april till oktober, dock förändras vädret på Ischia konstant och besökare bör förvänta sig både sol och regn – oavsett årstid. Sommaren, den viktigaste turistsäsongen, kombinerar långa, varma dagar med långa kvällar. Vintern kan vara bittert kall och våt, med korta dagar.

Flora och fauna

Den kallas även “Den gröna ön”, Ischia har varma och torra somrar och milda vintrar tillsammans med en uttalad fertilitet som är ett resultat av att ha nästan en helt vulkanisk jord. Dessa faktorer tillåter medelhavsväxter att frodas över hela ön och subtropiska och tropiska arter har framgångsrikt ockuperat nischer i de varmaste områdena.

Negombo Strandflora – Lacco Ameno – Forio

På södra sidan av ön, med kontinuerlig exponering för direkt solljus, gynnas tropisk- och ökenvegetation som främst representeras av palmer, kaktus och agaveväxter med medelhavsträd sin gömmer sig i skuggan av vikar och bukter. På norra sidan av ön i skuggan av Mount Epomeo hittar du kastanjeträd samt typiska Medelhavsträd som stenek, cypress, och korkträd samt odlade mandelträd, vinrankor och olivträd.

Ischias Lera

Ischias lera härstammar från den geologiska utvecklingen av ön där under århundraden många hydrovulkaniska utbrott och jordbävningar ändrat jordens sammansättning. Det varma vattnet och slammet är “termiskt” eller “hypertermiskt” dvs det är varmt eller mycket varmt samtidigt och mycket rikt på mineraler. Trots sin mångfald har slammet samma standardsammansättning: natrium, klor, kalium, kalcium och svavel i form av sulfater och sulfider. På grund av de många olika kemikalier som finns i det rekommenderas olika vatten och lera för olika behandlingar. Det italienska hälsoministeriet producerar ett dokument som har uppdateringar om vilket vatten och slam som är lämpligt för terapeutiska behandlingar och sjukdomar och sjukdomar som kan behandlas. Enligt detta dokument kan sjukdom som: reumatiska sjukdomar, såsom artros; respiratoriska sjukdomar; dermatologiska sjukdomar, såsom psoriasis, atopisk dermatit, eksem (utom för exsudativ TOM former), kronisk seborré; gynekologiska sjukdomar, såsom bäckenvävnadsskleros; sjukdomar i mag-tarmapparaten såsom gastroenterisk eller argsint dyspepsi och tarmbesvär i samband med förstoppning, behandlas.

Cavascura och Olmitello Varma Källor

Samtidigt som du reser runt Sant’Angelo finns flera vandringsleder som kan ta dig upp kullarna. En av dessa är en vandringsled som går till de varma källorna i Cavascura och Olmitello. För att komma dit tar du en taxibåt från torget i Sant’Angelo till Fumarole-stranden. Med stranden bakom dig tar du stigen från den högra sidan av stranden som flankeras av oleanderträd. Den första sträckan är brant med ett fåtal hus på båda sidor, sedan planar det ut och det finns medelhavsbuskar och en mängd olika växter såsom fikon, kapris, kaktusfikon, etc. Till höger får du fin utsikt över Maronti strand. När du passerar under en naturlig båge, sväng höger för att nå stranden. Här är ingången till Cavascura. Det finns alla typer av typiska restauranger och på baksidan av kanjonen ligger de antika termalkällorna Cavascura. Gå tillbaka, uppför stigen genom vingårdarna och du kommer fram till den antika Cava Olmitello, som tyvärr inte används längre. Här, när du vandrar genom buskarna, med bara kväkande grodor, kan du tänka dig att du reser tillbaka i tiden till en tid när världen var en mycket enklare ställe.