Sök resa
Ios Reseguide

Ios Reseguide

Ios är platsen för brittisk hålligång-ungdom. De klumpar ihop sig på Mylopotas-stranden som ligger en km från öns enda stad, Hora. Stranden är lång och rak, full av motoriserade vattensporter och en mängd partyanläggningar, butiker och tavernor bakom.

Partyanläggningarna består vanligen av en stor pool omgiven av solstolar, ett stort barområde som skuggas av sval bambu och kringgärdade planer för volleyboll, tennis och basket. Huvudsaken är ändå solen, kropparna och musiken. Vackra flickor och muskulösa pojkar slingrar sig bland dito småbleka nordeuropeiska ungdomar medan musiken inbjuder mer till tankeflykt och karaoke än meningsfull konversation.

 

Res till Ios från Stockholm

Ios     nätter     Se mer
Ios     nätter     Se mer

Res till Ios från Göteborg

Ios     nätter     Se mer
Ios     nätter     Se mer

Res till Ios från Malmö

Ios     nätter     Se mer
Ios     nätter     Se mer

Res till Ios från Köpenhamn

Ios     nätter     Se mer
Ios     nätter     Se mer

Mer om Ios

Men Ios är också mer, ungdomarna håller sig mestadels till denna enda strand i denna enda bukt. Ankomst till ön sker med båt (från Santorini eller Aten-Syros-Paros-Naxos) till den enda hamnen Gialos som ligger precis nedanför den huvudsakliga staden som klamrar sig fast vid den branta åsen ovanför.

Man bör ha god kondition, skoter eller taxipengar om man vill förflytta sig från hamn till Hora och vidare till ungdomsstranden. I Hora, där många av charterhotellen ligger, är det brant.

Stämningen i hamnen och i Hora är annars grekiskt trevlig. Det finns gott om restauranger och turistbutiker och även en och annan nattklubb. Man kan gärna välja ett boende som ligger nere i området bortom hamnen, grekerna står redo vid varje färja och erbjuder lediga rum. En kort bit från hamnen ligger också en helt ok sandstrand. Och tar man till fötterna eller en kort taxiresa kommer man till den nordostvända Kolumbara-stranden, där man får en rätt magnifik solnedgång. Sätt dig på baren här och njut av atmosfären och lugnet.

Homers grav
Med skoter eller bil kan man under en halvtimme komma till öns huvudattraktion: Platsen där antikens stora poet och berättare Homer är begravd. Man skumpar en bra bit på en stenig grusväg men det berikar bara upplevelsen.

Fortsätter du vidare över ön – ner dalar och över pass – kommer du till två stora, fina bukter med vardera en krog och ett par rum att hyra. Stränderna är rymliga, med fin sand och få människor. Agia Theodoti och Psathi är alltså raka motsatsen till den brittiska partystranden på den motsatta kusten. Från östkusten har du utsikt motAmorgos och flera av de andra öarna i mindre kykladerna.

Passar för vem?
Ios är – garanterat inte bara till glädje för öns invånare – en lekplats för ungdomar som behöver full fart större delen av dygnet. Ta inte med dina föräldrar.

Vill du ha fantastisk utsikt och pool kan man boka in sig på ett charterhotell i backen i Hora.

Barnfamiljer hittar ganska mycket av allt de vill ha för ett par dagar i bukten och på stranden under staden. Ios passar bra som mellanlandning för öluffare. En bra rutt kan vara Santorini, Ios, Naxos, Paros.