Sök resa
Ibiza Reseguide

Ibiza Reseguide

Ibiza är känt för att ha kanske det hetaste party- och klubblivet i hela världen. Ön har skapat sin egen musikstil och mode och är lekplats för ungdomar från hela Europa som kommer hit med det enda syftet att släppa loss ordentligt. Samtidigt är Ibiza en fin destination för “vanliga människor”, gärna med barn – om man placerar sig en bit från klubbarna och de trängsta stränderna.

Ibiza var en gång en liten okänd plats i Medelhavet, den större grannen Mallorca fick all uppmärksamhet. Men på 1960-talet blev Ibiza hippiernas favorit och därför har ön utvecklats till att bli den mest lössläppta, festglada och ungdomliga av alla europeiska resmål. Ön är också fristad för homosexuella och för alla som gillar att visa upp sig.
SEX & DRUGS & HOUSE

Det går inte att frånse att mycket handlar om sex och droger på Ibiza. Men man bör se upp: Drogbruk är strängt förbjudet och slås ned på hårt. Varje år skickas hundratals ungdomar också bort eftersom de saknar pengar eller har gjort för mycket bus på fyllan. En kväll på Ibiza stad börjar vanligtvis på en bar nere i hamnen; t.ex. Zoo, Tango eller Vogue. Från midnatt till soluppgång eller längre tar de stora diskoteken över huvudrollen. De mest kända heter Pacha, Space, Amnesia (gay), Privilege, Zenith och El Divino. Diskoteken är utan tvekan bland de bästa i världen; med fantastiska ljud- och ljussystem, showpodier, skumsprutor, maskiner som överöser dansgolvet med popcorn och dansgolv som fylls med vatten under natten. Ibiza-musiken är luftig, drömmande, lyrisk och med en dundrande tung bas. Klubbarna har planetens bästa DJs och speciella partys i mängder. De tre bästa klubbarna har sagts vara världens 8:e, 9:e och 10:e underverk.

Förutom klubbarna är också Ibiza stads gator genom natten fyllda av en myllrande och kaotiska röra av människor i alla färger och former. Gatulivet bär mest prägel av en karneval i fullständig utblåsning.

STRÄNDER
När du än råkar vakna efter nattens bedrifter är det bara att packa handduken och bege dig ut i solen. Söder om staden ligger den största stranden: Playa d’en Bossa, som också är öns längsta. Den är omgiven av barer och kaféer av alla slag, på mitten av den ca två km långa stranden går det i house och vodka lemon dag som natt. Längst bort från staden lugnar det sig mer. Havsbotten består av fin sand och stranden är således en populär plats för bollspel i vattnet. När vinden ligger på från söder är den också en bra plats för vindsurfing. Annars är det mest trampbåtar, dykning, parasailing och volleyboll. Lite längre söder om Playa d’en Bossa ligger Playa Cavallet, en av de officiella nudiststränderna som också har bra med alla typer av erbjudanden.

Nordöst och ytterst i bukten ca en km från stan ligger den 900 meter långa Talamanca-stranden. Den är långgrund och har låg partyfaktor och är därmed populär bland familjer. Du kan hyra bananbåt, trampbåt eller ta kurser i vindsurfing. Utsikten mot Ibiza stad är fin, särskilt på kvällen när ljuset tänds i staden. Annars finns det ett dussin andra bra stränder längs den östra kusten av Ibiza som kan nås genom att badbåtar.

Resa till Ibiza från Stockholm

Ibiza     nätter     Se mer
Ibiza     nätter     Se mer
Ibiza     nätter     Se mer

Resa till Ibiza från Göteborg

Ibiza     nätter     Se mer

Resa till Ibiza från Malmö

Ibiza     nätter     Se mer

Resa till Ibiza från Köpenhamn

Ibiza     nätter     Se mer

Mer om Ibiza

ATT GÖRA
Skulle du lyckas undvika klubbarna eller om du reser med barn finns vattenparken Aguamar vid Playa d’en Bossa. I utkanten av San Antonio kan du besöka Aquario Cap Blanc, ett fascinerande akvarium byggt i en naturlig grotta och från San Antonio går också en två timmars sightseeingtur med minitåg (på gummihjul) upp till öns högsta utsiktspunkt – med inlagt cafébesök på vägen.

Trots den intensiva turismen har Ibiza faktiskt lyckats behålla mycket av sin gamla gotiska arkitektur, sina vackra torg och historiska byggnader. Det är obligatoriskt med en tur runt Dalt Vila (“den höga staden”), gamla staden som har en av Europas äldsta fästningar. Det mesta av det du ser idag är dock från 1500 och 1600-talet. Du anländer i gamla stan genom den vackra portalen Puerta de la Tablas som flankeras av romerska statyer. Utsikten från höjden är formidabel.

Du skall också besöka stadens katedral som ligger på en plats där det förmodligen stått religiösa byggnader i minst 2500 år. Bredvid katedralen ligger det arkeologiska museet och inte långt borta “väderkvarnarnas höjd” (Puig des Molins) där du kan se utgrävningarna där de hittade flera tusen kartagiska kistor. Staden har också ett bra museum för samtidskonst och ett antal privata gallerier.

Om du har fått nog arkeologi och historia kan du vända kosan mot de små butikerna som det vimlar av i gamla stan eller ta en tur ner till hamnen och titta på lyxbåtar – Ibiza är en populär tillflyktsort för Medelhavsseglare.

När det gäller mat och dryck har Ibiza stad ett bra utbud av restauranger, från bra lokala fiskrestauranger, via kinarestauranger till amerikanska snabbmatskedjor. Men det är turistnäringen som dominerar, förvänta dig inte att se väldigt många små pittoreska tapasbarer även om de existerar de också.

SHOPPING
Ibiza är känt för en helt egen och ibland, en ganska utmanande, klädstil. Mycket av det du kan köpa här hittar du inte någon annanstans. Annars finns ju också “vanligt” mode till bra priser och dessutom skinn- och lädervaror. Varje kväll är det hippiemarknad i Sa Marina-distriktet under höjden. Och naturligtvis kan man drunkna i det vanliga skräpet.
KLIMAT

Ibiza är något mer skyddat och därmed ett litet hack varmare än Mallorca: Det ger bra klimat även på vintern men det kan också vara ganska så varmt i juli och augusti.