Sök resa
Hanoi Reseguide

Hanoi Reseguide

Vietnams stolta huvudstad Hanoi är ett virrvarr av människor, mopeder, ljud och känslor. Här blir man jagad av både motorcykelförare och polis. En stad som har allt en storstad har att erbjuda, men först och främst otroligt charmig, en stad som är lätt att älska.

Hello, hello, motobike? Motobike?, Orden hänger i luften på vartannat gathörn. Det är fri konkurrens på motobike-marknaden och förarna har inga planer på att låta några turister komma undan. Till en början är det ganska skrämmande att lägga sitt liv i en okänd mopedchaufförs händer – särskilt eftersom trafiken här nere är en stor röra. I stället för att väjningsplikt eller andra orimliga trafikregler tutas det för att varna för att man kommer. Och man kommer ofta snabbt. Det är fortfarande skrämmande efter ett tag, särskilt när man tar sig tid att studera de många ärren på mopedförarnas knän. Det hjälper inte att veta att varje dag dör ett stort antal människor i trafikolyckor här.

Hanoi verkar smutsigt. Det ligger högar av skräp på gatorna, eftersom sanitetssystemet fungerar på så sätt att du sätter det på gatan, så kommer det någon annan och tar upp det senare. Renlighet är inte heller så noga – om man måste kissa, så måste man kissa och då är sophögarna lika bra som någon toalett.

Till Hanoi från Stockholm

Hanoi     nätter     Se mer
Hanoi     nätter     Se mer

Till Hanoi från Göteborg

Hanoi     nätter     Se mer
Hanoi     nätter     Se mer

Till Hanoi från Köpenhamn

Hanoi     nätter     Se mer
Hanoi     nätter     Se mer

Mer om Hanoi

Men när du låter staden sjunka in blir du övervunnen av det faktum hur vackert och spännande det är här.Många av byggnaderna är i fransk kolonialstil, sjöar arkitekterade in i staden, och människorna är vänliga och glada när de kör dig runt på en moped, läppjar vietnamesiskt kaffe på ett café eller lagar den dagliga middagen på marken.

Spännande

Man vill inte hamna på kant med lagen i den kommunistiska regimen men det är svårt att inte söka upp en av de många olagliga gatukaféerna, som skapas och försvinner flera gånger under en kväll. Bli inte förvånad om du sitter där och det plötsligt råder kaos. Polisen försvinner snart, och bord och stolar kommer tillbaka igen.

Det finns också klubbar där man plötsligt får besked om att vara tyst, eftersom polisen är på utsidan och kontrollerar. De skakar ordentligt i dörrarna några gånger innan de försvinner igen. Så kan en hel kväll pågå.Med andra ord tillräckligt att göra och fler saker än de visuella som får adrenalinet att stiga.

Butiker

Här hittar du allt du behöver, oavsett om det är av den verkliga eller falska sorten. Man kommer att upptäcka att de flesta butikerna här är smala och långa. Detta beror på att de skattar beroende på ingångens storlek. Marknader och “gamla kvarteren” är definitivt värda ett besök, och om man har tur slipper man undan de långa raderna av rickshaws med överviktiga tyska eller amerikanska turister som tyvärr kan förekomma.