Sök resa
Hammamet Reseguide

Hammamet Reseguide

Hammamet ligger i norra Tunisien, 65 kilometer söder om huvudstaden Tunis och 80 kilometer norr om Sousse, och är en av de äldsta och mest kända turistmålen i landet. Staden är omgiven av citron-, olivlundar och vinodlingar, och i likhet med andra tunisiska destinationer, har Hammamet en lång och mycket fin sandstrand. Här finns också lite äkta arabisk atmosfär och dagligt liv – väl blandat med modern turism.

Det började så långt tillbaka som 1925 då en rumänsk miljonär bestämde att han ville bygga ett stort sommarhus här. Idag är villan ett kulturellt centrum där man kan se uppträdanden och evenemang av många slag. Byggnaden har en av Tunisiens vackraste trädgårdar och har stått värd för många besökande franska konstnärer och personligheter som Churchill och Rommel (som rekvirerade det för privat användning under andra världskriget.

Sedan den tidiga början har Hammamet växt stadigt i takt med turismen men har också lyckats behålla en del av sin ursprungliga karaktär och är fortfarande en relativt liten stad. Samtidigt bör man inte dölja att gatubilden domineras av glassätande européer i shorts. Detta är definitivt en turiststad – en ganska livlig och trevlig sådan, som många vill komma tillbaka till.

Till Hammamet från Stockholm

Hammamet     nätter     Se mer
Hammamet     nätter     Se mer

Till Hammamet från Göteborg

Hammamet     nätter     Se mer
Hammamet     nätter     Se mer

Till Hammamet från Köpenhamn

Hammamet     nätter     Se mer
Hammamet     nätter     Se mer

Mer om Hammamet

STRÄNDER OCH HOTELL

Stränderna i Tunisien, och i synnerhet i Hammamet, är oklanderliga; grunda med fin vit sand och goda möjligheter till vattensporter och naturligtvis bad i Medelhavets vågor. Det blir mycket varmt i sanden, så bra sandaler eller flipflops behövs.

Hotellen ligger oftast i närheten av och längs stränderna som sträcker sig i båda riktningarna från centrum. De flesta anläggningar har byggts i enlighet med den gamla arkitekturen, med vita och blå byggnader, vissa med mosaikdekorationer och ofta grönskande parker och fina planteringar. Hotell får inte byggas högre än de omgivande träden. De är ofta utrustade med allt du behöver; barnklubbar, butiker, restauranger, barer och glada discon – nöjeslivet sker på hotellen. I Hammamet hittar du också Tunisiens största disco och under sommaren kan du uppleva föreställningar med folklore och tunisisk kultur. I närheten ligger den regionala huvudstaden, Nabeul som är känd för sin keramikproduktion och erbjuder ett varierat lokalt liv, dag och natt.

GAMLA STAN

Medinan, den äldre delen av Hammamet som byggdes på 900-talet och som ligger mitt i staden mot havet, ytterst på en udde. Det är omgivet av en stadsmur och det finns också een borg – kasbah’en – från 1300-talet och en moské från 1500-talet med en snyggt utformad minaret (tornet, som du kan besöka). Från slottsmuren finns vacker utsikt över bukten och stranden och färgglada fiskebåtar går varje morgon ut för att säkra dagens fångst. Medinan är fullmatad med små butiker och myllrande gatuliv.

Utflykter och aktiviteter

Tunisien är ett paradis för golfare. Det finns två golfanläggningar med flera banor i närheten av Hammamet och Port el Kantaoui-sju mils färd söderut, ligger en 27-hålsbana (uppdelad i tre 9-håls avsnitt) och en 18-hålsbana, alla är av hög kvalitet och kan ibland erbjuda spel i sanddynerna ut mot vågorna i havet. På sträckan från Monastir i söder till Kartago i norr finns totalt 8 18-hålsbanor.

Du bör naturligtvis ta en dagstur till historiska Kartago och landets huvudstad Tunis med sina museer och moderna stadsliv. Framför allt rekommenderar vi en “safari” med jeep eller buss till grottorna i Matmata, den heliga staden Kairouan och särskilt ut till de mest avlägsna byarna på gränsen till Sahara. Dessa är turer som tar två eller flera dagar är ett minne du inte kommer att glömma. Reseföretagen erbjuder också “beduinfester” med riduppvisningar, dans och middag. Och varför inte?