Sök resa
Fez Reseguide

Fez Reseguide

Fez är den näst största staden i Marocko och landets tidigare huvudstad. Denna fascinerande destination är som ett fönster mot en bortglömd ålder och när du anländer i Fez förflyttar du dig in i en värld som har varit mestadels oförändrad i århundraden.

Staden Fez består av tre stadsdelar; Fes el Bali är den äldsta av dessa, ett gammalt muromgärdat citadell. Efter det finns Fes-Jdid, som uppstod under medeltiden och sedan de mer moderna franska kvarteren, kända som Ville Nouvelle. Den första av dessa är kanske det mest slående och har förklarats som världsarv av UNESCO. Det är där du hittar några av de mest fascinerande platserna i Fez, bland annat universitetet Al-Karaouine, som grundades 859 e.Kr.. Fez har ibland kallats “Mecka i väst”, eller “Afrikas Aten”.

Res till Fez från Stockholm

Fez     nätter     Se mer
Fez     nätter     Se mer

Res till Fez från Göteborg

Fez     nätter     Se mer
Fez     nätter     Se mer

Res till Fez från Malmö

Fez     nätter     Se mer
Fez     nätter     Se mer

Res till Fez från Köpenhamn

Fez     nätter     Se mer
Fez     nätter     Se mer

Mer om Fez

Medinan i Fes el Bali är den största i staden och uppges vara världens största bilfria stadsområde. Ett besök i denna medina är en upplevelse i sig, du går in i en tidlös labyrint av smala gränder, marknadsstånd och gatuartister. Du stöter sannolikt på ormtjusare, fakirer, och köpmän som säljer objekt så olika som fina tyger, kryddor, boskap och designkläder.

Missa inte det lokala köket, här får du chansen att njuta av några av de finaste marockanska delikatesserna, inklusive de berömda tagines, rejäla grytor, grillat kött och färgglada sallader. Mintte är den mest populära drycken här och den serveras oftast i ett litet glas med en generös portion socker.

Andra attraktioner inkluderar en rad heliga platser såsom helgedomen Zaouia Moulay Idriss II. Detta viktiga religiösa monument byggdes 1440 e.Kr., till minne av Moulay Idriss II, en av Marockos forna härskare. En annan populär sevärdhet är Dar al-Magana, arabiska för “klockhuset”. Denna intressanta byggnad huserar en antik vattendriven klocka; en revolution inom teknik när den byggdes på 1100-talet. Sedan finns den vackra Ibn Danan-synagogan, en judisk plats för tillbedjan med anor tillbaka till 1600-talet.